Poraz od Budućnosti u 2. kolu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su prvi poraz u ABA ligi u sezoni 2019/2020. Oslabljeni neigranjem Stratosa Perperoglua zbog povrede, a možda i još više jer je u dvorani bio prisutna publika koja ima VIP sezonske ulaznice, crveno-beli su izgubil od Budućnosti rezultatom 81:89.

Izabranici Milana Tomića izgledali su pomalo potrošeno izrazito zahtevnom utakmicom koju su imali minulog četvrtka u 2. kolu Evrolige. Gosti je služio veoma dobro šut za tri poena, a 16 izgubljenih lopti crveno-belih bilo je previše za pobedu u derbiju kola.

Najraspoloženiji u redovima Crvene zvezde bio je Džejms Gist koji je meč završio sa čak 27 poena, šest skokova i šest asistencija. Dvocifreni su bili još Bili Beron sa 11 i Čarls Dženkins sa 10 poena.

Već u četvrtak crveno-bele očekuje meč 3. kola Evrolige u Izraelu protiv Makabi Tel Aviva.

Početak meča obeležio je okršaj centara Gista i Martina koji su vodili glavnu reč u uvodnim minutima. Rezultat je bio 6:6, ali je onda započela serija Budućnosti zahvaljujući trojkama i problemima sa defanizvnim skokom crveno-belih – 10:19.

Ulazak Ognjena Dobrića doneo je dodatnu energiju u redove izabranika Milana Tomića, ukradena i zakucavanje po ugledu na utakmicu sa Fenerbahčeom, a posle i polaganje iz kontre smanjili su vođstvo rivala – 14:19.

Trojke Dženkinsa donele su potpuni priključak Zvezdi, ali je Bamfort pogodio gotovo nemoguću trojku i udvostručio vođstvo pre prve pauze – 20:26.

Odbrana crveno-belih u drugoj deonici je bila značajno bolja, a o tome najbolje svedoči podatak da je Budućnost za nešto više od tri minuta igre ubacila dva poena. Ipak, još uvek su se tražili raspoloženi napadači pa Crvena zvezda nije uspevala da u potpunosti preokrene rezultat.

Izjednačenje domaćinu doneo je Filip Čović prvom trojkom na utakmici, a ubrzo je i dva puta sjajno razigrao Džejmsa Gista za vođstvo domaćina – 35:33.

Egal rezultat ostao je do poluvremena na koje su gosti otišli sa dva poena prednosti – 42:44.

U nastavku igre i dalje se igralo poen za poen, a goste je u rezultatskom egalu držao sjajan šut za tri poena. U redovima crveno-belih nastavio je da briljira Džejms Gist. Već sredinom treće deonice imao je na svom kontu 27 poena i bio je najzaslužniji uz brilijantnu timsku odbranu za prvu nešto osetniju prednost – 58:52. Međutim, usledio je manji pad u redovima izabranika trenera Tomića što je gost iskoristio i serijom 9:2 vratio vođstvo – 60:61.

Do kraja trećeg perioda gost je zadržao i nešto malo uvećao prednost – 63:66.

Budućnost je i dalje imala visok procenat šuta za tri i to je najviše čuvalo prednost gostiju koji su imali prednost od dva do sedam poena tokom četvrtog perioda. Pogađali su gosti iz teških pozicija i to ih je dovelo u veoma dobru situaciju na dva i po minuta pre kraja kada su imali sedam poena prednosti – 76:83.

Probao je Tomić da promeni tok meča i sa niskom petorkom, ali nije uspelo. Budućnost je uspela da slavi pred polupraznom dvoranom ’’Aleksandar Nikolić’’ usled kazne izrečene od strane ABA lige prethodne sezone.

Crvena zvezda mts – Budućnost 81:89 (20:26, 22:18, 21:22, 18:23)

Braun 3, Čović 6 (7as), Braun 5, Davidovac 4, Lkazić 2, Beron 2, Dobrić 8, Gist 27 (6sk, 6as), Dženkins 10, Simanić, Odžo 3.

 

https://www.instagram.com/p/B3kpHf-BsXx/?utm_source=ig_web_copy_link

https://twitter.com/kkcrvenazvezda/status/1183476595127996423