Barselona bolja od Crvene zvezde u 4. kolu Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su treći poraz u ovogodišnjem izdanju Evrolige. Bolja od crveno-belih bila je Barselona koja je u odličnom ambijentu dvorane ’’Aleksandar Nikolić’’ slavila rezultatom 65:73 (16:12, 20:21, 13:24, 16:16).

Crveno-belima je u potpunosti pripalo prvo poluvreme koje su rešili u svoju korist rezultatom 33:30. Energija i borbenost bili su na velikom nivou, ali je u trećem periodu usledio pad. Oslabljeni neigranjem Bilija Berona i Derika Brauna, izabranici Andrije Gavrilovića ostali su bez snage u nastavku da pariraju preiskusnoj ekipi Barselone predvođenom Nikolom Mirotićem.

Jedan od najjači utisaka svakako je bio veliki povratak na parket Ognjena Kuzmića. Već sjajni ambijent u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ je dodatno eskalirao jer se visoki centar vratio na parket posle teške nesreće. Ovacije su bile propraćene i prvim poenima Kuzmića po povratku na parket.

Početak meča obeležila je izvrsna odbrana Crvene zvezde, a u napadu je briljirao tandem visokih igrača – Simanić i Odžo. Njih dvojica su vrlo brzo na svom kontu imali po pet poena, a odbrana crveno-belih svela je rivala na samo devet poena za osam i po minuta igre – 14:9. Izabranici Andrije Gavrilovića su sačuvali vođstvo i do kraja prvog perioda – 16:12.

Uvodne minute drugog perioda obeležila je revija trojki. Pogodio je prvo Kajl Kjurik, a vratio istom merom Ognjen Dobrić. Zatim je pogodio Kori Higins na drugoj strani, a uzvratio Džejms Gist. Usledila je fenomenalna odbrana crveno-belih, a požrtvovanost Filipa Čovića i Ognjena Dobrića nagrađena je lakim polaganjem Stratosa Perperoglua u kontri – 24:18.

Crvena zvezda je bila u elementu, a veliki povratak na teren Ognjena Kuzmića doveo je dvoranu do usijanja. Orilo se u dvorani ’’’Aleksandar Nikolić’’ ime i prezime Zvezdinog centra, svi u jedan glas, a nije prošlo mnogo do njegovog povratničkog koša za prvu dvocifrenu razliku – 30:20.

Odbrana je bila i dalje neverovatna, a požrtvovanost crveno-belih nagradio je Mo Faje trojkom za plus 13 – 33:20. Ipak, Nikola Mirotić je sa sedam vezanih poena vratio Barselonu na jednocifreni zaostatak – 33:27.

Iskustvo Barselone je veliko i ono je bilo od velikog značaja da do kraja deonice dodatno spuste razliku pogodivši još dve teške trojke – 36:33.

U trećem periodu svoju odličnu rolu imao je Lorenzo Braun koji je vezao četiri poena i uvećao vođstvo crveno-belih – 42:35.

Visoki igrači Barselone Mirotić i Dejvis su zaigrali veoma dobro i kreirali seriju 11:2 kojom je Barselona preuzela vođstvo i to prvi put na utakmici – 44:46.

Crvena zvezda se tražila u napadu, a šut u tom periodu nije najbolje služio crveno-bele. Gosti su preko raspoloženog Dejvisa došli i do osam poena prednosti nakon srećne trojke Kjurika u završnici četvrtine – 49:57.

Početkom poslednjeg perioda Tomić je vezao četiri poena za najveće vođstvo rivala, a potom i Smits trojku – 49:64. Čiinilo se da oslabljeni crveno-beli gube korak sa favorizovanim rivalom.

Međutim, predaja nije bila opcija. Velika energija sa tribina davala je vetar u leđa crveno-belima i u ne tako sjajnim momentima po njih. Davidovac i Gist su vratili svoj tim na jednocifreni zaostatak – 57:65, ali je i tada Mirotić pronašao poene iz teške situacije.

Crveno-beli su se borili da u poslednjih pet minuta naprave veliki preokret, ali nisu uspeli. Favorizovani rival odneo je bodove iz Beograda, a Crvenu zvezdu u nedelju očekuje utakmica sa Mega Bemaksom na istom mestu.

 

Crvena zvezda mts – Barselona 65:73 (16:12, 20:21, 13:24, 16:16)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 2, Čović, L.Braun 6, Perperoglu 6, Davidovac 7, Lazić, Faje 8 (4sk), Dobrić 7, Gist 10, Dženkins 3, Simanić 8, Odžo 7 (4sk),