Crvena zvezda – Himki sedmi čin – 3:3 (istorijat)

Utakmica između Crvene zvezde mts i Himkija koja je zakazana za četvrtak od 19 časova u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ biće sedmi međusobni okršaj ove dve ekipe. Istorija mečeva srpskog i ruskog predstavnika u Evroligi datira još od 2007. godine, a poslednji međusobni meč odigran je 2018. godine u 18. kolu Evrolige.

Prvi međusobni okršaj Crvene zvezde i Himkija viđen je u osmini finala tadašnjeg ULEB Kupa kada su crveno-beli u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ dočekali ruski tim. Uz veliku pomoć sa tribina tim Dragana Šakote je slavio rezultatom 89:77. Briljirao je Milan Gurović koji je postigao 34 poena uz šest skokova, a zanimljivo je da Gurović nije ni sekund izašao iz igre. Njega je pratio Antonio Bruks sa 22 poena, dok je Petar Popović upisao 14 koševa.

U revanš meču crveno-beli su bili još ubedljiviji – 76:93. Gurović je ponovo bio najefikasniji ubacivši 21 poen, a dvocifreni su bili još Popović i Vuk Radivojević sa po 12 koševa, dok je Tadija Dragićević postigao 10.

Gotovo osam godina se čekalo da se ove dve ekipe ponovo sretnu. Bilo je to u Podmoskovlju 30.10.2015. godine. Crvena zvezda tada nije imala svoje veče. Bar niko osim Maika Cirbesa koji je postigao 15 poena uz 14 skokova. Himki je slavio veoma ubedljivo 91-53. Zanimljivo je da su tada crveno-beli dres nosili sadašnji plejmejker Himkija Stefan Jović, ali i Boriša Simanić koji je sticao prvo evroligaško iskustvo, kao i sadašnji kapiten Branko Lazić.

Crveno-beli su čekali priliku za osvetu i ugrabili je oberučke. Tog 4. decembra iste godine Crvena zvezda je napravila možda presudni korak za plasman u Top 16 fazu Evrolige. U fenomenalnom ambijentu dvorane ’’Aleksandar Nikolić’’ blistao je Maik Cirbes sa 27 poena i sedam skokova. Kvinsi Miler je ubacio 25 poena uz sedam skokova, a sjajne role imao je i tandem plejmejkera Jović-Vilijams koji je ubacio po 13 poena uz šest, odnosno četiri asistencije. Crvena zvezda je slavila rezultatom 96-91.

Dve godine kasnije, 24.10.2017. godine Himki je dočekao Crvenu zvezdu u potpuno drugačijem evroligaškom sistemu takmičenja. Crveno-beli su fenomenalno započeli utakmicu i imali osam poena prednosti nakon prve deonice, ipak iskustvo Himkija je odnelo pobedu – 85:78. Milko Bjelica je bio najefikasniji u redovima poraženih sa 15 poena, Džejms Feldin postigao je 14, a Tejlor Ročesti 13 koševa uz pet asistencija.

U januaru naredne godine Moskovljani su gostovali Crvenoj zvezdi. Tejlor Ročesti je odigrao partiju za pamćenje i upisao 27 poena uz devet skokova i sedam asistencija. Nemanja Dangubić je meč završio sa 20 koševa, ali to nije bilo dovoljno za pobedu. Himki je predvodio igrač koji i danas nosi ekipu Aleksej Šved koji je tada postigao čak 29 poena uz pet skokova i četiri asistencije. Dovoljno za pobedu gostiju 70-79. Bio je to i prilično emotivan meč jer je Čarls Dženkins u dresu Himkija igrao protiv svoje Crvene zvezde u koju se vratio ove sezone.

Trebalo bi pomenuti da su tada u rosteru crveno-belih bili Branko Lazić, Dejan Davidovac i Nikola Jovanović koji i dalje uspešno brane boje Crvene zvezde.

Nakon više od godinu i po dana Himki ponovo stiže u Beograd. U dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ pisana je istorija kada su igrale ove dve ekipe, a verujemo da nas i u četvrtak čeka istinski spektakl. Biće to sjajna prilika da Zvezdaši pozdrave Stefana Jovića koji je ostavio veliki trag u trofejnoj eri Crvene zvezde. Ponovo će se jedna od najvećih zvezda evropske košarke, Aleksej Šved predstaviti Zvezdinoj publici, ali će crveno-beli i ovog puta imati svog šestog igrača uz sebe koji je uvek uz Zvezdu!

https://twitter.com/kkcrvenazvezda/status/1189476675551191040