Poraz crveno-belih u derbiju

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Partizana 75-72 (26-19,17-18,13-18,19-17) u derbiju 7.kola ABA lige jtd.

Pred 9000 gledalaca u Areni najefikasniji kod crveno-belih bili su Čović sa 14 i Odžo sa 11 poena.

Crveno-beli su dobro otvorili utakmicu u „Štark Areni“ poveli sa 8-4, ali su nakon toga brzo prepustili inicijativu domaćinu koji je poveo 12-10 i od tog trenutka vodio do kraja prvog poluvremena.



Izuzetno loš šut za tri poena „kumovao“ je rezultatskom zaostatku u trenutku kada je Partizan poveo sa maksimalnih 38-25 crveno-beli su šutirali za tri poena 10-0.

Ipak,boljom igrom u finišu prvogpoluvremena napravili su seriju 12-5, koju je trojkom zaključio Lorenci Braun za 43-37 nakon 20 minuta igre.

Timovi su praktično bili izjednačeni u svim statističkim parametrima (skokovi 14-14, asistencije 8-9,đut za tri poena 14-1 Partizan, 14-2 Crvena zvezda)…

U nastavku utakmice nastavila se „rovovska borba“ crveno-beli su polako počeli da hvataju priključak, koji su konačno i uhvatili u finišu treće deonice i daleke trojke Čarlsa Dženkinsa.



Važan detalj viđen je na početku poslednje deonice, pri vođstvu Partizana od 3 poena, Džejmsu Gistu je dosuđen faul u napadu, a zbog prigovora američki centar je isključen!

Partizan je maksimalno materijalizovao taj detalj i poveo sa 64-58 , ali su crveno-beli polako ponovo hvatali priključak zaostajali jedan posed, a pri rezultatu 68-66 (Lorenco Braun pogodio jedno slobodno bacanje) Jaramaz je ubacio jedno slobodno bacanje, Gordić pogodio trojku i Crvena zvezda jeponovo zaostajala 66-73 na 3 minuta do kraja meča.

 Ipak u finipu je viđena drama, Čović je vezao nekoliko poena, pre toga je poentirao i Davdiovac za seriju od 6-0, ali je u finišu nakon promašene trojke Pejdža promašio i Čović, a nakon nesportske lične Pejdž je pentirao sa linije penala i postavio konačnih 75-72.

Crveno-beli su ponovo loše šutirali za tri poena 26-5, imali su čak 19 izgubljenih lopti, uz isključenje Gista ekipa Crvene zvezde nije imala snage zapotpuni preokret i pobedu u ovoj utakmici.

Trener KK Crvena zvezda mts Andrija Gavrilović: “Želim da čestitam Partizanu jer je dobio utakmicu posle velike borbe. Ja ovako vidim i zamišljam derbi: da je to jedna velika borba, utakmica gde ima pritisaka, to se oseća i vidi u procentu šuta za tri poena. To je utakmica gde bude i tehničkih i namernih grešaka. Zadovoljan sam što se ekipa koju treniram vratila iz zaostatka u prvom poluvremenu, koji je bio značajan.

Zadovoljan sam što su igrači pokazali karakter, bez obzira na to ko je koliko igrao. Ne mogu da budem zadovoljan brojevima, oni moraju da se izmene i poboljšaju da bismo bili jači tim. To su odnosi skokova u napadu, izgubljene lopte i naše asistencije. Ne govorim to da opravdam poraz, već neko vreme pričamo da su to mnogo važni parametri i da moramo na tome da radimo i da budemo bolji.

Da li ovaj poraz nešto menja za vas u smislu ambicija?

“Za Crvenu zvezdu nema lakih poraza. Sigurno da bi pobeda bila bolja za mesto na tabeli, ali sezona je duga. Naš cilj je da uđemo u plej-of. Znali smo da će biti ovako, sa duplim programom Evrolige, da to ne pomaže igranju ABA lige. Ali, to smo znali, moramo da se vraćamo posle poraza, da gradimo tim, da poboljšavamo, da se oporavljamo ovako kad imamo četiri utakmice za sedam dana. Jedino radom”.

KK Crvena zvezda mts: Kuzmić 3, Čović 14, Braun 9, Davidovac 2, Lazić 2,Faje 4,Beron 9,Dobrić 6,Gist 6,Dženkins 6,Simanić, Odžo 11.

Crveno-beli nastavljaju sa izuzetno teškim ritmom, već u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima putuju za Berlin gde ih u utorak očekuje meč 9.kola Evrolige protiv ALBE.