Šakota debitovao ”stotkom”, Crvena zvezda ubedljiva protiv Mornara

Košarkaši Crvene zvezde mts odigrali su gotovo perfektno u 8. kolu ABA lige. U goste im je došla veoma neugodna ekipa Mornara, ali su crveno-beli u meč ušli sa velikom energijom što je doprinelo potpunoj kontroli utakmice. Izuzimajući početno vođstvo Barana 5:4, ostatak meča vodili su izabranici Dragana Šakote, a ozbiljan pristup, dobra igra u odbrani i brzi kontranapadi doneli su i ubedljivu pobedu.

Na kraju, Crvena zvezda je do petog trijumfa u ABA ligi došla rezultatom 105:82.

Zanimljiv podatak sa ponovnog debija trenera Dragana Šakote je to da su se već u 17. minutu utakmice svi igrači u rosteru upisali u strelce, a najefikasniji su bili Branko Lazić i Majkl Odžo sa po 13 poena. Dvocifreni su još bili i Filip Čović koji je ubacio 12 koševa, Čarls Dženkins sa 11, Džejms Gist sa 10 i Lorenzo Braun koji je ubacio takođe 10 poena. Pogled na statistiku govori i o izuzetnoj timskoj igri koja je rezultovala sa čak 30 asistencija – Čović i Lorenzo Braun su imali po sedam.

Od uvodnih minuta videla se velika energija u redovima crveno-belih. Oni su poveli u ranoj fazi 4:0, a gosti uzvratili mini serijom 5:0. Izabranici Dragana Šakote su potom prebacili u novu brzinu, dobra odbrana i lepršava igra u napadu rezultirali su serijom 13:0 koja je donela i prvo dvocifreno vođstvo na meču nakon polaganja Lorenza Brauna – 17:7.

Nakon tajmauta Mornara situacija na parketu se nije promenila. Crvena zvezda je igrala granitnu odbranu koja je opasne šutere gostiju svela na svega devet poena u prvoj deonici. Na kraju prve četvrtine bilo je velikih plus 19 za Zvezdu – 28:9.

Individualni kvalitet Mornara došao je do izražaja u drugoj deonici. Barani su uspeli da smanje prednost pre svega dobrim šutem u tom periodu igre, ali su crveno-beli imali spreman odgovor. Pogodio je Gist, a ubrzo i Davidovac za tri poena i na kraju mini serije Čarls Dženkins. Zvezda je ponovo otišla na plus 19, a zanimljivo je da su se posle manje od 17 minuta igre svih 12 igrača iz redova crveno-belih upisali u listu strelaca – 49:30.

Međutim, gosti se nisu predavali. Pokušali su da uvedu meč u ritam koji je njima odgovarajuć i u tome tek malo uspeli u završnici. Na taj način smanjili su prednost pred veliki odmor – 53:40.

I treća deonica donela je potrebnu energiju u redovima crveno-belih, a dobra igra u odbrani je nadomestila momente kada šut za tri poena nije služio, a tu je bio i ofanzivni skok. U takvom odnosu snaga prednost crveno-belih išla je i do plus 21 kada je Majkl Odžo poentirao na asistenciju Boriše Simanića – 70:49. Ipak Mornar i dalje nije položio oružje, a iskusni Džejkob Pulen je predvodio seriju 11:2 koja je dovela do toga da crveno-beli sa plus 12 ulaze u poslednji kvartal – 72:60.

Kada je bilo potrebno odbrana je ponovo odrađivala svoj posao. Serija 12:3 vratila je najveće vođstvo na utakmici crveno-belima, a semafor je pokazivao da je ostalo nešto više od šest minuta pre kraja – 84:63. Delovalo je da su izabranici Dragana Šakote rešili svako pitanje pobednika kada je Filip Čović ogodio trojku za velikih plus 24 – 87:63.

Ozbiljan pristup nije izostao do kraja utakmice, a samim tim ni ubedljiva pobeda pred okršaj sa Valensijom koji je zakazan na istom mestu u četvrtak.

Crvena zvezda mts – Mornar 105:82 (28:9, 25:31, 19:20, 33:22)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 6, Čović 12 (7as), L. Braun 10 (7as, 5sk), Davidovac 8, Lazić 13, Faje 5 (5sk), Beron 8, Dobrić 7, Gist 10, Dženkins 11, Simanić 2 (5sk, 4as), Odžo 13 (7sk)