Crveno-beli bolji od FMP-a nakon produžetka

Epitet jednog od derbija 10. kola ABA lige u potpunosti je opravdao očekivanja. U dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ viđena je velika borba, a pobednik je odlučen tek nakon produžetka. Talentovani sastav FMP-a pokazao je da se sa razlogom uoči ovog kola nalazio na plejof poziciji na tabeli regionalnog takmičenja, ali su u dodatnih pet minuta igre kvalitet i iskustvo doneli prevagu.

Neizvesnost je potrajala sve do 45. minuta, ali je bitnu ulogu tada imao Dejan Davidovac koji je vezao pet poena i krunisao dobru odbranu izabranika Dragana Šakote za ispostatviće se nedostižnih 89:84.

Crveno-beli prevazišli su umor sa gostovanja i velike pobede u Milanu i savladali goste iz Železnika rezultatom 95:89

Još jedna potvrda sjajne forme Lorenza Brauna stigla je i na ovoj utakmici pa je Braun bio najefikasniji sa 25 poena, a uz to je dodao sedam asistencija, pet skokova i pet ukradenih lopti. Sjajnu partiju imao je i Dejan Davidovac koji je, kao što smo već istakli, bio i meč viner, a utakmicu je završio sa 18 poena.

Na početku utakmice odbrana crveno-belih nije ličila na onu koja je ređala velike pobede u Evroligi pa i uprkos dobroj igri u napadu Zvezda nije uspevala da dođe do osetnije prednosti. Tokom prvog perioda najveća razlika u korist izabranika Šakote iznosila je šest poena (11:5), ali je u nastavku četvrtine FMP pokazao zašto se visoko kotira na tabeli ABA lige. Dobre role Ulubaja, Radanova, Radovanovića i Tejića trasirali su put gostima do prednosti od četiri poena – 19:23. Ipak, pre odlaska na prvi odmor Čarls Dženkins je pogodio za dva poena zaostatka – 21:23.

Dženkins je bio veoma raspoložen za igru. Za manje od šest minuta na parketu imao je na svom kontu osam poena. Ipak, falila je i dalje prepoznatljiva igra u odbrani da bi i razlika bila veća – 34:31. Kvalitet FMP-a je ponovo došao do izražaja i Panteri su vratili vođstvo koje su i zadržali do kraja drugog perioda – 38:41.

U trećem kvartalu Lorenzo Braun je pokrenuo motore crveno-belih. Odbrana je sve bila agresivnija i činilo se da veoma raspoloženi sastav FMP-a sve teže nalazi put do koša. Serija 10:2 koju je u potpunosti kreirao Braun sa osam poena i asistencijom donela je Zvezdi novo vođstvo – 50:48. Međutim, FMP je i dalje odolevao i gledala se rezultatska ’’klackalica’’. U poslednjem minutu FMP je i napravio seriju 6:0 kojom je stekao pet poena prednosti pred poslednji kvartal – 55:60.

Poslednji kvartal krenuo je serijom rivala 0:4 kojom je FMP stekao plus devet. Dragan Šakota je reagovao tajmautom, a potom je Gist poenima uz faul prekinuo nalet rivala – 57:64. Međutim, talentovani Pecarski je uzvratio trojkom i gosti su stekli dvocifrenu prednost – 57:67.

Crveno-beli su od tog momenta zaigrali značajno odgovornije u odbrani što je doprinelo seriji 10:2 koja je smanjila razliku na samo dva poena uoči poslednja četiri i po minuta utakmice – 67:69.

Lorenzo Braun i Džejms Gist imali su dobre role u završnici, a nakon još jedne njihove uspešne saradnje Gist je zakucao za prednost crveno-belih 73:72. Uzvratio je Ulubaj, a potom i Braun pogodio. U poslednjih 70 sekundi ušlo se pri vođstvu crveno-belih od pola koša – 75:74. Dobra odbrana Brauna, a zatim pogodak sa poludistance Dženkinsa doneli su crveno-belima tri poena na 43 sekunde pre kraja. Uzvratio je Ulubaj na samo 24 sekunde pre kraja trojkom – 77:77. To je bio i konačan rezultat na isteku 40 minuta igre.

Bilo je poznato da će se igrati dodatnih pet minuta.

FMP je bolje zaigrao u nastavku. Ponovo sa 4:0 otvorio dodatnih pet minuta igre. Odgovorio je Lorenzo Braun, a potom je veoma bitnu trojku pogodio Dejan Davidovac – 82:81. Uzvratio je Đoković trojkom o tablu pa je FMP ponovo stekao prednost uoči poslednja dva minuta – 82:84. Usledili su važni poeni Gista, a potom i Davidovca sa linije penala za novi preokret – 86:84. Trojka Davidovca iz ugla na 34 sekunde pre kraja rešilo je i pitanje pobednika – 89:84.

U penal završnici Lorenzo Braun i Bili Beron bili su mirne ruke sa linije penala.

Crvena zvezda je ovom pobedom upisala šesti trijumf u ABA ligi i izjednačila se sa FMP-om na tabeli regonalnog takmičenja. Novi izazov za crveno-bele je već u četvrtak kada u ’’Štark arenu’’ stiže Baskonija.

Crvena zvezda mts – FMP 95:89 (21:23, 17:18, 17:19, 22:17, 18:12)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 2, D.Braun 6, Čović 7, L. Braun 25 (7as, 5sk, 5ul, 5il), Davidovac 18, Faje, Beron 8, Dobrić 3, Gist 12, Dženkins 10, Simanić 2, Odžo 2.