Strašna odbrana i velika pobeda tima u Kazanju!

Košarkaši Crvene zvezde došli su do velike pobede u Kazanju, pošto su savladali Zenit kao gosti 65:58 (16:20, 24:17, 7:14, 11:14) u utakmici 16.kola Evrolige!!!

Ovo je sedmi trijumf crveno-belih u ovoj sezoni Evrolige! Strašna odbrana celog tima iz Beograda koji je rivalu dozvolio samo 18 poena u drugom poluvremenu!!!

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde u kojoj je večeras svako dao svoj doprinos velikoj pobedi,  bio je Beron sa 26 poena, a u ekipi Zenita Holins je ubacio 14.

Velika želja, velika borba, velike greške sudija, i na kraju velika timska pobeda Crvene zvezde koja je zasijala u dalekom Kazanju!

U dvorani “Kazanj” trener Dragan Šakota odlučio se za petorku Lorenzo Braun, Lazić, Beron, Simanić i Kuzmić, dok se španski trener na klupi debitanta u evroligaškoj konkurenciji, Djoan Plaza odlučio za startnih pet: Albisi, Voronov, Tomas, Ajverson i Ponitka.

Ekipa Crvene zvezde prijavila je za ovu utakmicu 16.kola Evrolige sledeći sastav: Kuzmić, Čović, L. Braun, Davidovac, Lazić, Beron, Dobrić, Gist, Jagodić Kuridža, Dženkins, Simanić i Štimac.

Crveno-beli su dobro otvorili utakmicu , iako je poveo Zenit trojkom Voronova, ali je Beron ubacio 7 od prvih 9 poena crveno-belih, uključujući I trojku kojom je naš tim poveo sa 9:5. Odmah u sledećem napadu uzvratio je plejmejker Albisi, dobro poznat crveno-belima iz prošlogodišnjeg duela Evrokupa sa Andorom, i to na isti način trojkom,  nakon ofanzivnog skoka Ajversona posle promašaja Tomasa.

Nakon nekoliko promašaja sa obe strane, kapiten Lazić, koji je izvanredno odigrao utakmicu u Kopru u ponedeljak, pogađa “flouter”, ali je Zenit brzo uzvratio zakucavanjem Tomasa uz faul Simanića. Igrao se 7.minut utakmice…Prve koševe za crveno-bele u svom omiljenom dresu u kome je zaigrao po treći put u karijeri, upisao je Vladimir Štimac za vođstvo od 13:11, a trener Šakota odlučio se za izmenu, i nakon drugog faula Simanića, uveo je u igru za svoj evroligaški debi Marka Jagodića Kuridžu.

Beron je ubacio novu trojku i stigao do 10 poena nakon 9 minuta igre za vođstvo od 18:13, a do kraja prvog perioda poentirali su i Holins ( druga trojka za Zenit u četvrtini) i Lorenzo Braun – za konačnih 16:20 nakon 10 minuta igre. Dobra četvrtina za Crvenu zvezdu…

Međutim, druga je počela potpuno drugačije, preokretom I mini serijom Zenita prvo od 6:0. Za samo 30 sekundi crveno-beli su  primili dva puta poene posle faula Štimca na Ajonu I izgubljene lopte, a nakon poena Ponitke za 22:20, trener crveno-belih Dragan Šakota zatražio je tajm-aut. Nažalost ni pauza od 60 sekundi nije donela prekid serije, posle promašaja Jagodića-Kuridže I izgubljene lopte Davidovca poentirao je Ponkrašov za 24:20, isticao je drugi minut druge četvrtine. Iz igre je izašao Jagodić-Kuridža ušao je Džejms Gist…Međutim, ni sve brojnijim izmenama, trener Šakota nije uspevao da pronađe dobitnu kombinaciju, posle promašaja Štimca, Ponkrašov je ubacio novu trojku za Zenit, a serija od 13-0 prekinuta je sa 6 vezanih poena crveno-belih (Dženkins I Braun). Polovinom druge četvrtine bilo je 29:24, pa 29:26, uzvratila je Crvena Zvezda mini-serijom 6:0 čime nije dopustila rivalu da se “odlepi”

Prve poene na meču beleži Gist, ali odmah uzvraća Holins koji je pogodio trojku uz faul Dženkinsa. Prethodno je Lazić čini se opravdano, tražio faul u napadu.

Održavao je „domaćin“ prednost od 7-9 poena, Vil Tomas je doneo ponovo +9 za Zenit, ali je uzvratio Lorenzo Braun, nakon koje smo videli tri trojke. Beron pa Ponkrašov. I konačno ponovo kapiten Lazić za 34:38.

Izuzetno važno za crveno-bele bilo je da ostanu odmah uz ekipu Zenita, i pored serije na početku druge deonice, što su i uspeli i pored vrlo čudnog sudijskog kriterijuma koji nije bio naklonjen ekipi Crvene zvezde. O tome govori i podatak da su po prvi put na liniju slobodnih bacanja došli u poslednjem minutu prvog poluvremena? Konačan rezultat na isteku 20 minuta postavio je Lorenzo Braun teškom dvojkom – 40:37 za Zenit.

Posle 20 minuta u listu strelaca u ekipi Crvene zvezde upisali su se: L. Braun 12, Beron 14, Lazić 5, Štimac 4, Gist 2. Tokom prvih 20 minuta u igru su ulazili Kuzmić, Čović, Davidovac, Jagodić Kuridža i Simanić.

U prvih 6-7 minuta treće četvrtine viđena je tvrda košarka sa dosta grešaka, ali su u prvom planu nažalost bile sudije. Nekoliko zaista diskutabilnih odluka na račun crveno-belih, dva nepostojeća faula Simaniću, uz to čist faul na krilnom centru Crvene zvezde nije dosuđen u jednom trenutku. Simanić je brzo morao na klupu zbog četvrte lične greške.

Posle više od tri minuta igre prvi poeni Zvezde u drugom poluvremenu stigli su sa “penala” preko Berona, koji je odgovorio na dvojku Ajona…

Nisu crveno-beli imali ritam u napadu, ali su korak po korak, velikom željom, velikom borbenošću polako stizali, i konačno prestigli prednost Zenita nakon četvrte trojke Berona za 46:44 (28.minut). A onda se napadački ritam crveno-belih ubrzao, nakon blokade Gista, Filip Čović je ubacio važnu trojku za 49:44, da bi na trojku Voronova, odgovorio ponovo Beron (23.poen) za konačnih 51:47 za crveno-bele. Odlična četvrtina za Crvenu zvezdu koja je protivniku dozvolila samo 7 poena, i pronašla rešenja u napadu kojima je uspela da dođe do prednosti pred poslednjih 10 minuta.
Velika borba viđena je i na startu poslednje četvrtine, jedine poene ubacio je Kolton Ajverson, timovi su pokazivali veliku želju da dođu do bodova, nakon ukradene lopte Čovića promašio je Davidovac koji nikako nije uspevao da uhvati ritam u napadu. I pored činjenice da nisu ubacili ni jedan poen u prva 4 minuta poslednje deonice, crveno-beli su i dalje vodili 51:49 jer su sve nadoknadili velikom borbom.

Neverovatno je šta sudije nisu dosudile kao prekršaj na Davidovcu, koji je dobio lakat od Ajversona u glavu, obliven krvlju morao je na klupu, ali sudijskoj trojci ni to nije bio dovoljan “dokaz” da dosude prekršaj!

Polako se primicao kraj utakmice, u 38.minutu duga” dvojka Brauna, pa trojka Holinsa. Pola koša razlike, zapretio je domaćin, ali je usledilo dobro dodavanje Brauna za Štimca koji je pogodio zicer.(54:57).

Kada je nakon akcije Brauna i Gista, krilni centar pogodio uz faul, a Crvena Zvezda došla do vođstva od 60:54, put ka potpuno zasluženoj pobedi bio je otvoren!

Zapretio je međutim Tomas novom trojkom, ali je odmah uzvratio Braun dvojkom, a tačku na veliki “brejk” u Kazanju stavio je u petak gotovo nepogrešivi Beron koji je teškom trojkom u poslednjoj sekundi napada krunisao izuzetno borbenu igru celog tima.

Nakon 16 kola Crvena Zvezda ima skor 7-9, a u narednom kolu crveno-beli dočekuju Bajern iz Minhena već 2.januara Nove Godine.

Crvena zvezda: Kuzmić -, Čović 3, Braun 18 (9sk, 6as), Davidovac -, Lazić 5, Beron 26, Dobrić -, Gist 7, Jagodić Kuridža -, Dženkins -, Simanić -, Štimac 6 (8sk).

Ekipa Crvene zvezde mts vraća se u Beograd tokom noći letom iz Kazanja, a već u subotu u popodnevnim časovima održaće u hali “Aleksandar Nikolić” prvi trening u sklopu priprema za gostovanje u Podgorici.