Crvena zvezda stotkom do nove pobede u ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su i 9.pobedu u ABA ligi pošto su na zatvaranju 15.kola regionalnog takmičenja savladali kao gosti ekipu Mege Bemaks rezultatom 85:103 (18:20, 25:29, 19:32, 23:22).

Crveno-beli su do pobede u vrlo lepo ispunjenoj Hali sportova u kojoj je bilo dosta pristalica Crvene zvezde koji su već od 14 časova zaposeli blagajnu hale (kako bi došli do ulaznica koje se nisu prodavale već delile za gornji nivo) nastavili seriju pobeda u paklenom ritmu u kome će nakon Liona i Novog Beograda, odigrati još tri utakmice u 7 dana, a dve u rasponu od samo 48 sati u Evroligi!

Crvena zvezda je u meč ušla sa petorkom ; Braun, Beron, Lazić, Simanić, Kuzmić, ali je plej crveno-belih malo vremena proveo u igri zbog problema sa povredom skočnog zgloba. Uz povratnika Dženkinsa koji je počeo da trenira tek od subote I u odsustvu Čovića, trener Dragan Šakota je bio primoran da traži alternativna rešenja, I uz top vrši brojne rotacije kako bi raspodeli minutažu pred meč sa Žalgirisom.

Nakon izjednačenih prvih 10 minuta, u kojima je Zvezda blje krenula (trojka Lazića za 3-7), Mega je brzo preokrenula rezultat, a do kraja i poena Davidovca uz faul za 18:20, igralo se praktično koš za koš.

Nažalost prvi deo druge četvrtine obeležila je povreda skočnog zgloba Dejana Davidovca koji je odskakutao do klupe, i tako se pridružio Braunu i Jagodiću Kuridži koji su se povredili u Lionu.

Nakon greške, pa poena Dženkinsa, Dobrić je nakon jedne ukradene lopte zakucao i crveno-beli su poveli 30:25, a do kraja poluvremena u centru pažnje bili su Beron i bek Mege Peri koji je nakon 20 minuta igre bio i najefikasniji , nakon trojke uz faul, pa još jedne dvojke uz prekršaj. Ipak, crveno-beli su strpljivo timskom igrom gradili prednost koja je u finišu iznosila i 8 poena nakon pogođenih penala Berona.

U nastavku, ponovo je kao i u Lionu pre 4 dana, treća deonica donela Crvenoj zvezdi mnogo toga. U Francuskoj povratak u meč, a u ponedeljak praktično pobedu i pored činjenice da je nakon povrede Davidovca, rotacija još više bila skraćena brzim izlaskom iz igre zbog pet ličnih grešaka Boriše Simanića.

Trojke na startu treće deonice pogađali su Dženkins i Peri,a već u 23.minutu trener domačih Milojević zatražio je tajm-aut nakon nove trojke kapitena Lazića i prvog dvocifrenog plusa 59:48. Simanić je za pet minuta u igri sakupio 4 penala, a pre petog, pogodio je trojku, sedmu timsku za +14 (62:48) ,a  seriju je produžio i Beron novom dvojkom za velikih +16.

Napad je funkcionisao odlično, crveno-beli su za samo 5 minuta ubacili čak 20 poena,nakon nesportskog faula Atića na Laziću posle kojeg je na semaforu stajalo 69:48.Crveno-beli su serijom od 15-0 praktično otvorili put ka pobedi i mirnoj završnici utakmice, što im je bilo preko potrebno pred dalje velike napore u Evroligi.

Međutim nakon pet vezanih poena Perija (trojka pa dvojka) trener Crvene zvezde bio je primoran da zatraži tajm aut, a tu mini seriju prekinuoje večeras odlični Dženkins koji je i poslednju deonicu otvorio novom trojkom (večeras 17 poena), a u laganom ritmu, što je crveno-belima i bilo potrebno išlo se ka kraju utakmice koja je završena rezultatom 103:85.

Crvena zvezda je ovom pobedom učvrstila svoju poziciju u gornjem delu tabele sa skorom 9-5 (utakmica protiv Budućnosti još uvek nije odigrana niti registrovana), a u narednom kolu crveno-beli dočekuju Cibonu u ponedeljak od 18 časova.

Crvena Zvezda mts: Beron 17, Dženkins 17, Panter 13, Štimac 12, Gist 11, Lazić 8, Kuzmić 6, Davidovac 5, Dobrić 5, Simanić 5, Jovanović 2, Braun 2, trener: Dragan Šakota

Trener Dragan Šakota”
Kao što sam rekao i igračima u svlačionici, čestitam im na ozbiljnosti, jer nama nije bio cilj da damo 100 koševa, već da odgovorno odigramo utakmicu i da iskontrolišemo minutažu. To smo uradili, osim što neočekivano ulazimo u povrede. Ili očekivano, jer je to već zamor.
Na svu sreću, igrači sa klupe su pomogli, cilj je ostvaren i spremni smo bolje nego što smo očekivali za pakao koji sledi, a to su utakmice na svaka dva dana.

O stanju povređenih igrača kojih je sve više: “Jedino kod Kuridže znamo da ga čeka pauza između 10-15 dana, za Filipa Čovića ne znamo, a Davidovac je najnoviji problem. Sve to neko nadoknadi, ali kada se na duže staze gleda, onda nam fali svako od tih igrača. Što se tiče Lorenza Brauna, on je hteo da proba, ali oseća bol i to je povreda od poslednje utakmice”, dodao je on.

Čarls Dženkins se vratio sa puta u SAD zbog privatnih problema i bio najzapaženiji uz Bilja Berona.”Odmorio se“, kratko je zaključio Šakota.

Već u sredu u „Štark Areni“ u okviru 19.kola Evrolige gost Crvene zvezde je Žalgiris.