Umorna i desetkovana Crvena zvezda poražena od Žalgirisa

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u utakmici 19.kola Evrolige od ekipe Žalgirisa 70:76 (20:22, 18:16, 15:19, 17:19) pred 16 hiljada gledalaca u “Štark Areni”.

Velika šteta – crveno-beli su u skraćenoj rotaciji sa mnoštvom povređenih igrača, uhvaćeni u ritmu igranja utakmica na svaka dva dana, ostali bez energije u trenucima kada su mogli da prelome meč na početku treće deonice, ali i u finišu utakmice kada su pokušavali da stignu prednost gostiju.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde sa 14 poena i 6 asistencija bio je Braun, kod Žalgirisa Lekavičijus sa 17 poena.

Crveno-beli su energično ušli u utakmicu i preko Ognjena Kuzmića i Branka Lazića stekli vođstvo 4:0. Međutim, šut na početku nije služio Zvezdu, a Kuzmić nije uspevao da baš svaki promašaj saigrača uhvati pod protivničkim obručem. Sa druge strane iskusni šuter Arturas Milaknis je vezao tri trojke i kreirao seriju 11:0 svojoj ekipi – 4:11.

Iako nije mogao da uhvati baš svaki promašaj, još jedan ofanzivan skok izvrsnog Kuzmića doneo mu je poene uz faul, a tada je i odbijen nalet rivala – 7:11. Nije se dugo čekalo i na prvu blokadu Zvezdinog centra i to na raspoloženom Milaknisu, a onda je Lorenzo Braun posle nekoliko lošijih poteza pogodio trojku, a zatim i zakucao nakon ukradene lopte i crveno-beli su ponovo vodili – 12:11.

U nastavku je viđena rezultatska klackalica, ekipe su se smenjivale u vođstvu koje nije iznosilo više od dva poena za jednu ekipu. Na kraju prve deonice gosti su imali prednost od dva poena – 20:22.

Druga deonica je takođe donela veliku borbu. Veoma agresivne odbrane na obe strane parketa obeležili su prvi deo drugog kvartala, a samim tim i dalje nijedna ekipa nije mogla da ostvari veću prednost. Odličnu rolu u tim momentima imali su Kevin Panter, Ognjen Dobrić i Džejms Gist, ali su nasuprot sebe imali bivšeg prvotimca crveno-belih Kej Si Riversa koji je bio gotovo nepogrešiv u šutu iz teških pozicija. Kako je i izgledalo prvo poluvreme, tako se i završilo, u potpunom egalu – 38:38.

Velika borba se nastavila, na koš iz igre čekalo se više od dva minuta i stigao je u vidu prve trojke Boriše Simanića. Ona mu je dala na samopouzdanju pa se ubrzo videla i fantastična blokada mladog krilnog centra. A, kada je stigla i prva trojka Bilija Berona dvorana je proključala – 45:38.

Ipak, Žalgiris je uzvratio brzom I velikom serijom 11:0 i gosti su ponovo bili u vođstvu – 45:49. Furioznu seriju Žalgirisa prekinuo je Ognjen Kuzmić sa linije penala – 47:49.

Do kraja deonice viđena je veliki borba i mali broj poena. U takvom ritmu tvrde utakmice u kojoj je Žalgiris ekipa koja je znala da kontroliše ritam utakmice, pa je uoči poslednjih 10 minuta imala četiri poena prednosti – 53:57.

Na početku poslednjeg kvartala Dobrićeva trojka je izašla iz obruča, a Hejs je pogodio iz ugla svoj pokušaj. Već u sledećem napadu je Panter promašio za tri, a Hejs pogodio. Na nešto manje od devet minuta pre kraja Žalgiris je imao najveću prednost na utakmici  – 53:62.

Nervoza usled nekoliko čudnih sudijskih odluka osećala se u redovima crveno-belih, ali i na tribinama. Šut za tri takođe nije bio saveznik i činilo se nakon promašenih trojki Berona i Gista da ova utakmica klizi iz ruku izabranika Dragana Šakote. Na četiri minuta pre kraja Žalgiris je imao osam poena prednosti – 58:66.

Međutim, I oštećeni brojnim povredama (Perperoglu, Davidovac, Čović, Kuridža, uz rovitog Brauna…) crveno-beli su se borili.

Led je probio uporni Beron koji je trojkom smanjio vođstvo 61:66, ali je odgovorio Lukas Lekavičijus koji je u ovoj utakmici pravio velike probleme Zvezdi svojom brzinom – 61:68.

Dragan Šakota je posegnuo za drugačijim rešenjem. Postavio je nisku petorku, Gist kao jedini visoki igrač i Čarls Dženkins na poziciji četvorke. Ipak, šut za tri je potpuno okrenuo leđa crveno-belima pa je i preokret bio gotovo nemoguć. Lekavičijus je na minut i po pre kraja pogodio dva slobodna bacanja i Žalgiris je ostao na ’’plus osam’’ – 65:73.

Kada su sudije odlučile da ne priznaju trojku Bilija Berona zbog faula nad Džejmsom Gistom izgledalo je da je preokret zaista nemoguć. Semafor je pokazivao manje od minuta do kraja i sedam poena prednosti za Litvance – 66:73. Na kraju, bodovi su otišli u Kaunas, a crveno-beli se brzo okreću narednom izazovu I utakmici sa Albom koja je na programu već u petak.

Crvena zvezda: Kuzmić 8, Panter 5, Braun 14, Lazić 2, Beron 9, Dobrić 5, Gist 9, Dženkins 4, Simanić 5, Jovanović, Odžo, Štimac 9; Trener: Dragan Šakota

Utakmica Crvena Zvezda mts – ALBA igra se u petak od 19 časova u “Štark Areni”.