Poraz umorne Crvene zvezde u duelu sa ALBOM

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u utakmici 20.kola Evrolige od ALBE u Beogradu 85:94,posle produžetka, u regularnom toku bilo je  79:79 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17).

Pred 15 hiljada gledalaca crveno-beli su u rasponu od 48 časova ponovo kao I protiv Žalgirisa, u skraćenoj rotaciji ostali bez energije I izgubili meč nakon produžetka, iako su u poslednjem napadu imali priliku da dođu do vrednih bodova.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Panter sa 24 poena, dvocifreni su bili I Vladimir Štimac I Braun sa po 12 poena.

!Plan crveno-belih u uvodnim minutima je bio da se uspori karakteristično brza igra Aitove Albe i u tome su uspeli. Za više od dva minuta gosti nisu postigli koš i crveno-beli su preko kapitena Branka Lazića i Lorenza Brauna poveli 5:0. Međutim, odgovorio je iskusni Sikma trojkom preko ruke mladog Simanića, a potom je Gifaj poravnao rezultat. Utakmica je vraćena na početak – 5:5.

Nije prošlo mnogo dok Gudaitis nije doveo Albu u vođstvo, ali je odgovor bio u rukama Boriše Simanića koji je postigao važnu trojku.

Crveno-beli su tražili rešenje za odličnu igru Albe u tranziciji, a razlog što nisu uspeli da se rezultatski odlepe može se potražiti i u upućenim šutevima Lazića i Simanića za tri poena koji su veoma nesrećno izlazili iz obruča. To nije bio slučaj kada je Branko Lazić pogodio trojku u završnici četvrtine i ipak doneo svojoj ekipi prednost na kraju prvog kvartala – 22:21.

Rezultatska klackalica trajala je i u tri minuta u drugoj deonici. Mini seriju crveno-belih kreirali su sjajnim rolama Čarls Dženkins i Vladimir Štimac, a nakon poena Pantera Zvezda je povela 30:25.

Odbrana Zvezde je bila na odličnom nivou, ali neke ishitrene greške u napadu koštale su izabranike Dragana Šakote većeg vođstva. Skraćena rotacija i umor su se već u drugom kvartalu osećali, a Alba je to znala da iskoristi i serijom 7:1 je ponovo prešla u vođstvo – 31:32. Seriju je važnim poenima iz karakterističnog prodora prekinuo Čarls Dženkins – 33:32.

Serija od osam uzastopnih poena Kevina Pantera došla je u pravom trenutku, kada su crveno-beli imali napadačke probleme i kada ih je Ennoko mučio u odbrani. Minijature Pantera kreirale su vođstvo od četiri poena u završnici – 41:37. Poslednji poeni u prvom poluvremenu bili su delo Majkla Odža posle ofanzivnog skoka – 43:39.

Zvezda je sa dobrom energijom ušla u treći period, ali je Alba uspevala da drži rezultatski priključak zahvaljujući trojkama Markusa Eriksena iz prilično teških pozicija – 54:50. Usledila je veoma važna trojka Boriše Simanića koja je bila preko potrebna – 57:50. Ipak, tri uzastopne trojke Albe iz ne baš idealnih pozicija potpuno su preokrenule rezultat, a svakako nije pomogao ni čudan sudijski kriterijum u tim momentima – 57:59.

Izjednačio je Lorenzo Braun, a trojka raspoloženog Pantera vratila vođstvo. Ipak, Pejton Siva je trojkom uz zvuk sirene donela izjednačenje Albi uoči poslednjeg kvartala – 62:62.

Alba je nastavila sa sjajnim šutem za tri poena i to je otežavalo posao crveno-belima. Borba i to bespoštedna bila je jedina opcija za Zvezdu. Veliku energiju na obe strane terena donosili su crveno-beli, u tim momentima, aktivno se i uključila publika u veliku borbu na parketu. Ipak, ono što Albu nije napuštalo je dobar šut za tri poena pa su posle još jedne trojke ponovo gosti izjednačili rezultat – 72:72. Semafor je pokazivao nešto više od pet minuta do kraja meča.

Rezultatska klackalica usledila je u nastavku. Iako je umor bio evidentan, želje nije manjkalo. Borili su se crveno-beli preko granica trenutnih mogućnosti. Odbrana je bila izvrsna, terala je Albu na teške šuteve, ali u napadu nikako nije šut služio Zvezdu. Verovatno i zbog pomenutog umora.

Drama nije izostala. U poslednje 52 sekunde meča ušlo se pri rezultatu 77:79 i zo zbog nesrećnih okolnosti, odnosno nesporazuma Gista i Štimca nakon dva promašena slobodna bacanja Luka Sikme. Ennoko je uhvatio skok i poentirao.

Panter je pogodio dva slobodna bacanja, a zatim Lazić energičnom odbranom i fenomenalnim skokom obezbedio novi napad Zvezdi. Panter i Lorenzo u napadu za pobedu nisu pronašli idealna rešenja, lopta je po isteku napada došla Laziću koji je promašio težak šut za pobedu, ali odmah i ukrao loptu. Štimac je imao pokušaj za tri vredan pobede uz istek vremena, ali nije ni on bio precizan. Pobednika je odlučivao produžetak – 79:79.

Dodatnih pet minuta igre nije dobro započelo po Crvenu zvezdu. Za gotovo dva i po minuta igre crveno-beli nisu mogli da postignu koš i rezultat je bio 79:84 nakon trojke Hermansona. Delovali su crveno-beli iscrpljeno, a trener Dragan Šakota je pozvao tajmaut u želji da promeni tok utakmice. Kevin Panter je ubacio prve poene za Zvezdu u produžetku, a Sikma uzvratio sa linije penala.

Olako dosuđena dva faula Gistu otežali su posao Zvezdi. Skoro ga učinili nemogućim. Na minut i po pre kraja Alba je nakon još penala stekla sedam poena prednosti – 81:88.

Tačku na utakmicu stavio je Hermanson novom trojkom na nešto više od minut pre kraja – 83.91.

Velika šteta, crveno-beli su nakon sjajne serije I 4 pobede, pokošeni povredama, virusom, spornim sudijskim odlukama u nekoliko navrata, manjkom vremena u dve gotovo identične utakmice I zbog identičnih problema,ostali bez energije I bodova.

Crvena zvezda – Alba 84:95 (22:21, 21:18, 19:23, 17:17, 6:15)

dvorana: Štark arena
gledalaca: 14.376
sudije: Hristodulu, Kovalski, Laurinavičus

Crvena zvezda: Kuzmić 4, Panter 24, Braun 12, Lazić 5, Beron 9, Dobrić 2, Gist 3, Dženkins 4, Simanić 8, Jovanović 0, Odžo 2, Štimac 12.

Alba: Mejson 6, Siva 15, Gifaj 6, Matisek 0, Erikson 10, Šnajder 0, Hermanson 13, Gedraitis 8, Timan 5, Kavano 4, Noko 12, Sikma 15.

Trener Dragan Šakota:

’’Očekivali smo tešku utakmicu, podsećam drugu u samo dva dana. Imali smo u finišu šansu za pobedu, ali tako je kako je. Igrali smo sa manjkom energije’Igrač odigra slabo i to je za kritiku. Ne bežimo od toga da smo je odigrali slabo u završnici, a na neki način treba da budemo zadovoljni u prvom poluvremenu bez obzira što smo na početku primili naivno neke koševe. Ne možete ili ne želite da shvatite da smo mi ostali bez snage i energije u završnici. Nemamo benzina i ne ide auto. Žalgiris je imao četiri dana, a Alba tri dana do utakmice i lagan put iz Atine. Drugi pristup. Nama nedostaju igrači i fali nam energije. Ulazimo u analizu da li je neko slabo igrao. Da pitamo Lazića što je uopšte igrao? Imao je temperaturu, nije ni trebalo da igra, ali je morao.  Sve bi bilo drugačije da smo imali Kuridžu i Davidovca sa nama’’

’’Mi nismo ekipa koja ne igra odbranu, a pogledajte poslednje dve utakmice. Oni su bili svežiji, imali su veću snagu. Hteli smo, razgovarali smo, želeli smo da izvučemo sve pod nas. Nas je ova dupla nedelja pokosila, ne samo zbog umora, već i zbog povreda. Igrali smo bez streč četvorka zbog povreda. Boriša koji je još uvek mlad i naivan da se nosi sa Sikmom, a Gist silom prilika igra četvorku. Perperoglua smo i svi zaboravili da je povređen, Davidovac koji može da pokrije tu poziciju povređen i Kuridža’’ rekao je trener crveno-belih na konferenciji za medije.

Košarkaši Crvene zvezde u ponedeljak dočekuju Cibonu u utakmici 16.kola ABA lige u hali “Aleksandar Nikolić”.