Crvena zvezda ubedljiva protiv Cibone

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su deseti trijumf u ABA ligi. Crveno-beli su dominantnom predstavom u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ ostvarili veoma ubedljiv trijumf nad ekipom Cibone rezultatom 102:80 , a taj ubedljiv trijumf doveo je Zvezdu do plejof pozicije na tabeli ABA lige i to uprkos tome što su crveno-beli odigrali utakmicu manje u odnosu na konkurente.

Izabranici Dragana Šakote su imali izvanredan pristup igri od prvog minuta. Čvrsta odbrana, ali i raspucani šuteri su kreirali visoko vođstvo u ranoj fazi meča. Jedan od najzaslužnijih za to bio je Boriša Simanić koji je u prvoj deonici ubacio čak 11 poena. Zvezda je već tada imala 17 poena prednosti – 31:14. Do poluvremena Zvezda je dodatno povisila prednost, bilo je ’’plus 20’’. Činilo se da je pitanje pobednika rešeno, a uz manje oscilacije u igri crveno-beli su čuvali vođstvo do poslednjeg minuta utakmice.

Svi koji su ušli u igru u redovima crveno-belih, a nije ulazio samo Stratos Perperoglu čije prisustvo u timu posle dužeg odsustva od povrede svakako raduje, upisali su se u igru. Najefikasniji bio je Džejms Gist sa 15 poena, dok su Boriša Simanić, Vladimir Štimac i Lorenzo Braun postigli po 13 koševa. Trebalo bi pomenuti i to da je plejmejker crveno-belih za samo 25 minuta u igri upisao i 14 asistencija. Od toga čak osam u prvoj četvrtini.

Početak utakmice obeležili su raspucani šuteri na obe strane parketa. Već nakon nešto više od tri minuta igre crveno-beli su na svom kontu imali tri ubačene trojke, a one su bile delo Ognjena Dobrića, Boriše Simanića i Lorenza Brauna kreirali su vođstvo Zvezde od 13:8. Raspoloženi šuteri Cibone su bili zaslužni što su gosti još imali rezultatski priključak.

Kada se na dobar napad izabranika Dragana Šakote nadovezala i veća energija u odbrani stiglo je i dvocifreno vođstvo. Nakon šest minuta igre i poena uz faul Boriše Simanića crveno-beli su poveli 20:10.

Fantastični Simanić je imao svoju predstavu u prvoj četvrtini utakmice. Nakon još jedne njegove trojke Zvezda je povela 31:14, a Simanić na svom kontu već imao 11 poena. Do kraja deonice Gibson je uspeo da trojkom smanji prednost crveno-belih – 31:17.

Zvezda je uspela da nametne svoj ritam i u potpunosti je držala kontrolu utakmice u svojim rukama. Dobar šut za tri poena, čvrsta odbrana i kontrola skoka. To je bio recept ubedljivog vođstva, a ono je nakon 20 minuta igre već bilo činilo se nedostižno – 53:33.

Nastavak igre doneo je i obilje atraktivnih poteza crveno-belih, ali ozbiljan pristup i pored toga nije izostao. Dobra odbrana donosila je igru u tranziciji, a poslastica za publiku bila su zakucavanja Džejmsa Gista koji je za kratko vreme na parketu na svom kontu imao devet poena, a šest je došlo iz zakucavanja.

Po završetku treće deonice Zvezda je imala 16 poena prednosti – 74:58.

Međutim, Cibona se nije predala, a pristup crveno-belih nije ličio na veći deo ove utakmice. Trojka u završnici prethodnog perioda, a zatim i mini serija na početku poslednjeg perioda približili su goste na 11 poena zaostatka – 79:68.

Tajmaut Dragana Šakote probudio je crveno-bele, a za buđenje publike u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ bili su zaduženi Džejms Gist i Čarls Dženkins koji su atraktivnim zakucavanjima izmamili aplauz publike.

Na fenomenalan način odbijen je nalet gostiju, a privilegiju da stavi ’’stotku’’ semafor imao je Nikola Jovanović koji je na nešto više od minut pre kraja postigao dva slobodna bacanja – 100:78.

Crvena zvezda mts – Cibona 102:80 (31:17, 22:16, 21:25, 28:22)

Crvena zvezda mts: Panter 7, Kuzmić 6, L.Braun 13 (14as), Perperoglu, Beron 7 Dobrić 10 (4ul), Gist 15, Dženkins 6, Simanić 13, Jovanović 5, Odžo 7, Štimac 13.

 

Dragan Šakota:

’’Mislim da je od početka bilo jasno da smo kvalitetniji tim i to smo pokazali tokom utakmice. Teško je držati koncentraciju, pogotovo kada osetiš da utakmica ide kako treba. Ipak, mislim da smo sačuvali energiju i da se nismo previše potrošili. Već sutra nastavljamo da treniramo i da se spremamo za naredne utakmice’’