Velika utakmica Crvene zvezde u Barseloni nije nagrađena pobedom!

Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u utakmici 21.kola od Barselone rezultatom 86:82 (29:19,12:23,21:24,24:16).

Najefikasniji kod crveno-belih bili su Braun sa 15 i Štimac i Gist sa po 12 poena, u domaćem timu  Nikola Mirotić je ubacio 25.

Ipak, za sve što su prikazali crveno-beli u „Blau Grani“ u četvrtak uveče i pored poraza zaslužuju sve čestitke!

Igrala je Crvena zvezda i bila u igri za veliki brejk i pobedu u Barseloni bukvalno do poslednjeg minuta utakmice, u kojoj je favorizovani domaćin na kraju stigao do bodova, nakon trojke Ribasa u poslednjem minutu meča.

Crvena zvezda je odigrala ovaj meč desetkovana: bez kapitena Lazića, Davidovca, Čovića, pa Kuridže, Odža i praktično i Perperoglua koji je sedeo na klupi tek da popuni broj igrača u crveno-belim dresovima.

I takvi, sa izuzetno skraćenom rotacijom crveno-beli su se borili, igrali do samog kraja i bili u utakmici protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje ovogodišnjeg trofeja Evrolige.

Počelo je dobro.. crveno-beli su posle nekoliko uvodnih minuta imali  prednost od sedam poena, 2:9.

Međutim, u nastavku prve deonice sve konce preuzeo je Nikola Mirotić,I uz bolju igru domaćina posebno pod košem, posle prvih 10 minuta na semaforu je stajalo 29:19.

Druga četvrtina donela je potpuno drugačiju sliku na terenu i potpuni preokret.Crvena Zvezda je zaigrala mnogo bolje u odbrani, stala u “zonu” iz dobre odbrane pokrenuo se i napad i priključak je ubrzo uhvaćen, nakon trojke Pantera bilo je 38:34 za domaćina, a nakon poena Dženkinsa i Štimca (dve trojke) crveno-beli su zaokružili fantastičnu drugu četvrtinu I otišli na poluvreme sa vođstvom 42:41!

I u trećoj četvrtini krenulo je vezanim trojkama, prvo Kurić pa Dobrić, usledili su poeni Klavera, pa trojka Berona i poeni Mirotića za 49:48.

U narednih nekoliko minuta viđena je velika borba za svaku loptu, mini dueli Dejvisa Gista i Štimca, ali domaćin je održavao prednost od 5-6 poena koju je stekao nakon poena Dejvisa uz faul dva minuta pre toga.

U tim trenucima ponovo je Crvena Zvezda stegla odbranu, Mirotić je otišao na klupu, a Vladimir Štimac je uz pomoć ostalih visokih igrača zaustavio Tomića, dok je Panter nastavio da rešeta koš Barselone i Crvena zvezda je stigla do vođstva 66:62 pred poslednju deonicu.

Ipak, skraćena rotacija I veliki kvalitet igrača Barselone učinili su svoje…Nekadašnji trener Crvene zvezde Svetislav Pešić dugo je tražio još nekoga u svom timu ko bi se priključio Mirotiću, I povremeno Dejvisu, i iskočili su Oriola i Ribas.

Prvi je pokrenuo seriju Barselone 10:0 u poslednjoj četvrtini, na koju je Crvena Zvezda ponovo odgovorila i prišla na pola koša zahvaljujući dobroj epizodi Lorenza Brauna.

Ipak, u tom trenutku je istupio Ribas, uhvatio važan ofanzivni skok, iznudio prekršaj, a onda je i posle velike nesreće I promašaja Brauna i Štimca (lopta je igrala na obruču) pogodio odlučujuću trojku na 48 sekundi pre kraja. Na kraju je bilo 86:82 i poraz Crvene zvezde koja je odigrala izvanrednu utakmicu u Barseloni!

Crvena zvezda: Ognjen Kuzmić 8, Kevin Panter 13, Lorenzo Braun 15, Stratos Perperoglu , Bili Beron 3, Ognjen Dobrić 7, Džejms Gist 12, Čarls Dženkins 6, Boriša Simanić 3, Nikola Jovanović 3, Vladimir Štimac 12.

Ekipu Crvene zvezde u narednom kolu očekuje utakmica sa Anadolu Efesom u Beogradu, a pre toga važan meč u Aba ligi u Laktašima u ponedeljak od 17 časova protiv Igokee.