Bili Beron odveo upornu Crvenu zvezdu u finale Kupa Radivoja Koraća

Košarkaši Crvene zvezde mts drugu godinu uzastopno igraće u finalu Kupa Radivoja Koraća. Crveno-beli nisu briljirali, ali su kada je bilo najpotrebnije bili čvrsti, a predaja nije ni u jednom momentu bila opcija. Šampionski karakter Crvene zvezde je došao do izražaja kada bi se mnogi drugi pomirili sa porazom. Naime, na 50 sekundi pre kraja Mega je imala pet poena prednosti (75:70), a onda je Bili Beron pogodio trojku iz izgrađene pozicije. Zvezda je imala zadatak da se odbrani i tu je timska odbrana perfektno funkcionisala i crveno-beli su dobili šansu za plasman u finale.

Bili Beron je preuzeo stvari u svoje ruke. Njegov šut za tri poena u poslednjim sekundama učinio je za sve Zvezdaše da vreme za momenat stane, ali je na kraju pocepao mrežicu. Baš onako kako samo on ume. Cela dvorana je uz povike ”Bili, Bili…” ispratila ovaj fenomenalan momenat. Na kraju, crveno-beli su slavili rezultatom 80:79.

Zanimljivo je istaći da su dve trojke Bili Berona u završnici bile i jedine dve trojke u drugom poluvremenu za crveno-bele. Kada su ostali bez važnog oružja, nisu klonuli, već su pokazali karakter i rezervisali mesto u finalu gde će ih čekati bolji iz polufinalne utakmice koju igraju FMP i Partizan.

Crveno-beli su dobro započeli meč i poveli rezultatom 6:2. Početak je pripao Bili Beronu koji je bio napadački raspoložen, ali energija u odbrani Zvezde nije bila na visokom nivou. To je Mega znala da iskoristi, a veliku pomoć imala je u gotovo perfektnom šutu za tri poena koji je u jednom trenutku bio 80 odsto (4/5). Nakon šest minuta igre crveno-beli su dozvolili rivalu da ubaci čak 19 poena i stekne pet poena prednosti. Trojkom je uzvratio Bili Beron, ali kontinuiteta u igri crveno-belih još nije bilo pa je nakon prvih deset minuta Mega imala sedam poena prednosti – 17:24.

Mega je uvećala vođstvo u prvom napadu druge četvrtine, ali je ulazak Kevina Pantera doneo novu energiju u redove Crvene zvezde. Nakon pet vezanih poena Zvezdinog beka crveno-beli su smanjili zaostatak na tri poen i rival je reagovao tajmautom – 24:27. A, posle tajmauta promene nije bilo jer je odbrana crveno-belih bila sjajna. Pogađali su Jagodić-Kuridža, Panter, Štimac… Zvezdina furiozna serija 15:0 vratila je crveno-bele u vođstvo – 34:27.

Mega je uzvratila, a sa druge strane dve prilično naivne greške Lorenza Brauna pokazale su da još uvek ne može da pronađe ritam posle pehova koji su ga zadesili, povreda zgloba i grip u kratkom vremenskom intervalu. Ipak, veća energija Zvezde bila je dovoljna da se odbije nalet rivala. Sjajnu rolu na oba strana terena imao je u tim trenucima Vladimir Štimac koji je gospodario pod oba obruča.

Zvezda je iz minusa od devet poena stekla sedam poena prednosti na poluvremenu – 40:33.

Usporeni početak treće četvrtine, dve lako izgubljene lopte i propusti u odbrani omogućili su Megi seriju 7:0 kojom je došla do izjednačenja – 40:40. Seriju je prekinuo raspoloženi Štimac. Ipak, Zvezda nije pronalazila ritam i rival je novom serijom  7:0 poveo posle duže vremena – 47:42.

Samo šest poena za gotovo sedam minuta igre dobro su opisivali izdanje crveno-belih u trećoj četvrtini. Crne minute prekinuo je Kevin Panter koji je pogotkom uz faul smanjio vođstvo rivala – 54:49. U važnim momentima Dejan Davidovac je donosio poene, a nadovezao se Kevin Panter. Poeni Džejmsa Gista tik pred zvuk sirene smanjili su vođstvo Mega Bemaksa na samo dva poena zaostatka uoči poslednjeg kvartala – 60:58.

Crveno-beli  nisu pogodili nijednu trojku u drugom poluvremenu i to je pravilo veliku razliku. Zvezda je radila na tome da se vrati u rezultatski egal, ali je rival uvek imao odgovor. U igri koš za koš Mega je čuvala vođstvo između četiri i šest poena. Tako je bilo sve do četiri i po minuta pre kraja kada je granica probijena i Vladimir Štimac pogodio za dva poena zaostatka – 72:70. Međutim, još jedan propust u odbrani rezultovao je poenima uz faul Marka Simonovića pa je situacija i dalje bila veoma neugodna – 75:70.

U završnici je sve delovalo izgubljeno, ali igrač za velika dela Bili Beron je pogodio dve uzastopne trojke koje su rešile pitanje pobednika.

U nedelju, u borbi za trofej protivnik Crvene zvezde biće bolji iz drugog polufinalnog meča između FMP-a i Partizana Nis.

 

Vladimir Štimac:

”Veoma teška utakmica koja je pokazala da je Kup specifično takmičenje. Čestitam Megi na velikoj borbi, zaista i vidi se da ima mnogo talenata. Drago mi je da igraju na ovom nivou i rekao bih da regionalna košarka ima budućnost, a pogotovo mi je drago jer tu ima talentovanih mladih srpskih igrača koji su velika budućnost naše košarke”

”Nikoga ne potcenjujemo, počinjem od sebe pre svega. Možda jesmo izgubili energiju, ali se zaista spremamo za svaku ekipu kao da je najjača u Evropi. Dešava se u toku utakmice pad energije i nadam se da to sutra neće biti slučaj”

Dragan Šakota:

”Gledaoci mogu da budu zadovoljni ovakvom utakmicom. Mi nismo očekivali ovako tešku utakmicu. Svakako bih čestitao protivniku na izuzetnoj borbenosti i lepim potezima. Mislim da smo bili iskusniji i mirniji na kraju kada se odlučivalo i odbranom smo okrenuli utakmicu. Ovo je Kup, da je prvenstvo i imao bih reči kritike. Potrebno je pobediti. Imali smo određene probleme, morali smo da se snalazimo. S obzirom na način na koji je izboreno, rekao bih da je važno da smo pobedili”

”U finalu očekujem borbenu, fer i lepu utakmicu, a ono što bih želeo je nešto drugo. Treba biti optimista i prevazići sve probleme. Sigurno je opterećujuće sve ovo i za nas i za protivnike. Nisam voljan da pričam sa kim ćemo igrati. Mislim da je Partizan favorit u drugoj utakmici”

”Imali smo četiri beka u igri u završnici jer smo imali opciju da će Mega praviti faul. Pozvan je pikenrol i da ako dođe do preuzimanja Beron završi ili prodorom ili da izbaci pas nakon prodora. Produžetak nam nije odgovorao. Bili je bio predviđen da šutne za tri poena u slučaju da ne dođe do preuzimanja, a pogotovo zbog toga jer je pre toga već pogodio trojku iz lepo izgrađene akcije”

Mega Bemaks – Crvena zvezda mts 79:80 (24:17, 9:23, 27:18, 19:22)

Crvena zvezda mts: Panter 22 (4sk, 4ul), Braun, Davidovac 5 (5sk), Lazić, Beron 18, Dobrić, Gist 8 (7sk), Jagodić-Kuridža 8 (6sk), Dženkins 2, Simanić 2, Odžo 5, Štimac 10 (7sk).