KRK – Crvena zvezda ispustila dobijeno u finalu!

Košarkaši Crvene zvezde mts propustili su veliku priliku da osvoje 10.pehar nacionalnog kupa pošto su u finalu u Nišu poraženi od Partizana rezultatom 84:85 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7) .U regularnom toku bilo je 78:78, ali su crveno-beli uspeli da prokockaju vođstvo od 78:72 u poslednjih 30 sekundi regularnog toka.

Najefikasniji kod crveno-belih bio je Lorenzo Braun sa 17 poena, dok je Davidovac ubacio 16.

Od početka utakmice igralo se veoma čvrsto na obe strane i zato ne treba da čudi što je posle četiri minuta igre postignuto samo devet poena – 4:5. U igri sa puno kontakta, u nastavku se nešto bolje Partizan snašao, istini za volju i do poena dolazio pretežno preko linije za slobodna bacanja koje crveno-beli nisu ni izvodili u prvoj četvrtini. Rezultat na kraju prve deonice bio je 13-19, a odnos u slobodnim bacanjima  0-8 pa otud i razlika ne treba da čudi.

Početak drugog perioda doneo je vezane greške sa obe strane, a crveno-beli su na poene čekali gotovo tri minuta. Nakon tajmauta Dragana Šakote Lorenzo Braun je postigao trojku i smanjio razliku – 18:23.

Zvezdina odbrana je bila veoma kvalitetna u tim trenucima, a Lorenzo Braun je pronalazio ritam. Nakon 15 i po minuta košarke stigla su i prva slobodna bacanja za crveno-bele. Pogodio ih je Marko Jagodić-Kuridža, a nakon novih poena Lorenza Brauna crveno-beli su prišli na samo pola koša zaostatka – 26:27.

Do poluvremena se stanje nije mnogo promenilo, čvrsto i uz malo poena, a izabranici Dragana Šakote su po završetku 20 minuta imali tri poena zaostatka – 31:34.

Nešto sporiji početak u napadu crveno-belih, ali isto tako dobra odbrana. Tražili su crveno-beli napadački ritam koji bi uspeo da preokrene rezultat u njihovu korist. Nagoveštaj toga stigao je nakon poena Vladimira Štimca i snažnog zakucavanja Džejmsa Gista koji su vratili Zvezdu u potpuni rezultatski egal – 38:39. Međutim, Partizan je odgovorio sa dve uzastopne trojke  – 38:45.

Zvezda nije klonula! Borbenost u odbrani i odlična rola Dejana Davidovca bili su odgovor crveno-belih – 44:45. Nedugo potom crveno-beli su izjednačili, ali ishitreni potezi Pantera i dve trojke Zagorca na drugoj strani vratile su šest ponea prednosti rivalu. Izrazito važnu trojku pogodio je tada Čarls Dženkins i uzvratio pred odlazak na odmor između trećeg i četvrtog perioda – 49:52.

Početkom poslednje četvrtine Pejdž je trojkom iz ugla vratio šest poena prednosti Partizanu, ali izabranici Dragana Šakote nisu gubili glavu. Panter je pronašao poene, a zatim i Džejms Gist iz ofanzivnog skoka. Na nešto manje od osam minuta pre kraja rival je imao pola koša prednosti – 56:57. Dugo očekivano vođstvo stiglo je nakon fenomenalne odbrane Čarlsa Dženkinsa i Džejmsa Gista i polaganja Dženkinsa u kontri – 58:57!

Zvezdina odbrana bila je izvrsna, a u napadu su dobro funkcionisali Lorenzo Braun i Bili Beron nakon čijih poena su crveno-beli stekli četiri poena – 63:59.

Velika borba viđena je u nastavku. Odbrana Crvene zvezde je bila gotovo perfektna, a kada je popustila na kratko Bili Beron je uspeo da vrati trojku Pejdža. Usledila je nova fenomenalna odbrana i onda atraktivno zakucavanje Džejmsa Gista za 71:66 na minut i 48 do kraja utakmice.

Na 30 sekundi pre kraja činilo se da je utakmica rešena. Dejan Davidovac je pogodio trojku za plus šest – 76:70. Međutim, serija velikih grešaka odvela je meč u produžetak. Bili Beron je pravio faul kada za to nije bilo potrebe, a onda i faul u napadu Kevin Panter koji je i ispostaviće se odlučio ovaj meč.

 Tamo je Crvena zvezda ponovo imala veliki broj šansi za pobedu, ali je ona izostala. Bili Beron je promašio trojku za pobedu, promašio je i Lorenzo Braun iz prodora, a to je bilo previše za ovakvu utakmicu.

Crvena zvezda mts: Lazić, Beron 8 (1/4 za tri), Jagodić Kuridža 4, Dženkins 5, Štimac 11 (10 sk), Panter 12, Braun 17 (7 as, 5 izg), Davidovac 16 (2/5 za tri), Dobrić, Gist 11, Simanić, Odžo.

Već u petak u Beograd stiže aktuelni prvak Evrope ekipa CSKA kada će na program biti utakmica 25.kola Evrolige.