Šampion Evrope slavio u ”Štark areni”

Košarkaši Crvene zvezde mts uložili su veliki napor i bili u igri gotovo 35 minuta protiv aktuelnog osvajača Evrolige. Međutim, skraćeni roster usled nedavnih povreda Ognjena Dobrića i Čarlsa Dženkinsa osetio se u završnici utakmice. Čvrsta igra sa puno kontakata obeležila je ovu utakmicu, Zvezda je parirala, ali šampion Evrope je iskoristio dužinu klupe i čini se u završnici imao više energije.

Svakako, u prilog Moskovljanima išla je i pauza za nacionalne Kupove te su oni imali 14 dana pauze, a Crvena zvezda pre samo pet dana igrala naporno finale. Bilo je previše otežavajućih faktora za izabranike Dragana Šakote da iznenade branioce trofeja i jednog od glavnih kandidata za najviši plasman i u sezoni 2019/2020.

Na kraju, CSKA je slavio rezultatom 81:86. Najefikasniji  u redovima crveno-belih bio je BIli Beron koji je postigao 15 poena. Kevin Panter je postigao 12 koševa, dok su Vladimir Štimac i Džejms Gist meč završili sa po 11 poena.

Od početka utakmice igralo se veoma čvrsto na obe strane. Odbrana crveno-belih je dobro čuvala najboljeg strelca CSKA Majka Džejmsa koji nije pogodio prvih pet šuteva iz igre, dok su sa druge strane u napadu sjajne role imali Vladimir Štimac i Lorenzo Braun. Crvena zvezda je preuzela vođstvo u ranoj fazi i čuvala ga do kraja prve četvrtine – 17:16.

Na početku druge deonice CSKA je gotovo do svih poena dolazio sa linije penala, a crveno-beli još nisu ni bili blizu da ispune bonus. Neki od faulova bili su suviše lako dosuđeni, a to je prouzrokovalo i burniju reakciju Dragana Šakote koji je zaradio tehničku grešku. Poeni sa penala bili su praksa i nakon još dva pogođena Danijela Heketa CSKA je stekao najveće vođstvo – 22:28.

Međutim, crveno-beli nisu klonuli. Bili su i dalje veoma čvrsti u odbrani, aktivni na skoku, a u napadu su pronalazila sve bolja i bolja rešenje. Kao rezultat toga stigla je serija 9:2 i povratak u vođstvo – 31:30.

Sa minimalnim vođstvom je Crvena zvezda mts je otišla na odmor, a za to je bio zaslužan Bili Beron koji je pogodio trojku praktično uz zvuk sirene iz veoma teške pozicije preko Kajla Hajnsa – 37:36.

Sudijski kriterijum je bio takav da je gotovo sve bilo dozvoljeno. Crveno-beli su se tražili u takvim okolnostima pa je to bio verovatno glavni razlog što su postigli svega četiri poena za pet i po minuta. CSKA je stekao pet poena prednosti – 41:46.

Nalet rivala na kratko je odbio Bili Beron, ali Zvezda nije uspevala da pronađe kontinuitet u napadu pa je posle još jedne izgubljene lopte Hiliard položio uz faul za zaostatak crveno-belih od osam poena – 45:53.

U završnici četvrtine razigrao se i Majk Džejms pa značajno bolja igra u napadu izabranika Dragana Šakote nije nagrađena potpunim rezultatskim povratkom. U poslednju četvrtinu gosti su ušli sa sedam poena prednosti – 53:60.

Početak poslednje deonice u potpunosti je pripao crveno-belima. Odlična odbrana i dobra rešenja Kevina Pantera i Džejmsa Gista doneli su mini seriju 5:0 koja je značila rezultatski egal i razbudila publiku u ”Štark areni” – 58:60. U sledećem napadu je Majk Džejms dobio tri slobodna bacanja. Ni to nije pokolebalo crveno-bele jer je Kevin Panter pogodio trojku uz prekršaj i dodatno približio svoj tim – 62:63.

Crveno-beli su imali priliku i za potpuni preokret, ali ih nisu iskoristili pa je Danijel Heket trojkom odbio nalet rivala. Kada je i građenje skoka zakazalo u nekoliko navrata Crvena zvezda se našla u veoma nepovoljnoj poziciji. Majk Džejms je izvukao nova tri slobodna bacanja nakon kojih su Moskovljani stekli dvocifrenu prednost na četiri i po minuta pre kraja utakmice – 66:76.

Iskustvo, ali pre svega svežina CSKA odigrali su bitnu ulogu u završnici utakmice. Osvajač Evrolige znao je da sačuva stečenu prednost pa crveno-beli i pored velike borbe nisu uspeli da ugroze CSKA.

Crvena zvezda mts – CSKA Moskva 81:86 (17:16, 20:20, 16:24, 28:26)

Crvena zvezda mts: Panter 12, Braun 10 (4as), Perperoglu 3, Davidovac 4, Lazić 6, Beron 15, Gist 11 (4sk, 4as), Jagodić-Kuridža 3, Simanić, Jovanović, Odžo 6 (5sk), Štimac 11 (4sk)

Dragan Šakota:

”Bila je ovo teška utakmica protiv šampiona Evrope. Dali smo sve od sebe, ali su oni zasluženo pobedili. Crvena zvezda je igrala protiv najbolje odbrambene ekipe u Evropi i postigla 81 poen. Igrala je bez dva bitna igrača bez kojih je ostala u poslednji čas, a to su Čarls Dženkins i Ognjen Dobrić. Nemam šta da zamerim ekipi, a kada čujem šta pričate, onda ću tim pre da stanem u odbranu igrača. Izašli smo iz veoma teškog programa i nosili smo se sa CSKA skoro celu utakmicu. Ne može stalno da izgleda lepo, a samo jednu utakmicu smo izgubili više od 10 razlike. Takođe, nemamo dobro suđenje. Mislim da se slažete i nije isti kriterijum za svakoga ko dolazi ovde. Fanatizovan sam i ja u fudbalu, ali nemam pojma. Godinama sam vređao trenera i podržavao Mančester Junajted. Nemam pojma o fudbalu.

Čarls Dženkins neće igrati i sledeću utakmicu. Momenat kada se povredio izazvao je brigu. Srećom on je čvrst momak i istegao je ligament. Nadamo se da će protiv Cedevita Olimpije biti uz nas. U Evroligi dajemo sve od sebe, ali nam je ABA liga potpuni prioritet”

Čekamo za Lukasa još neke preglede, sačekaćemo još nekoliko dana. Bili smo u situaciji da dovedemo igrača koji bi bio ”bekap” solucija na poziciji plejmejkera, a to je na tržištu najteže pronaći. Suzio se izbor na dva imena, a jedan je više bek, a Lukas je bio jedini pravi plejmejker. Videli ste na šta liči kada Kevin ili Bili moraju da igraju plejmejkere koji to nikada nisu igrali. Kada nemaš kreatora igre onda svi trpe. Malo smo trenirali, a pokušavali smo da se oporavimo od emotivno teške utakmice koju smo imali iza nas.

Najmanji problem je da trener bude meta kritika, a najgore je kada su to igrači, a mi smo i to prošli. Mene ne dotiče to koliko njih. Nismo mi za džabe šesta ekipa u Evroligi po utakmicama na strani. Kada neko promaši penal, a vi čujete huk ili ne napravi potez koji se očekuje… Oni izrazito loše reaguju na takvu reakciju publike.

Nisam mogao da pripremim ekipu, a ni da je selektiram. Ovo je prvi put sada da nemamo utakmicu za vikend. Pogledajte tabelu i videćete kome šta treba. Normalno da ćemo ići da se borimo, a ja tvrdim da smo uvek išli sa tom namerom.  Jedino igračima mogu da zamerim jeste završnica Kupa kada smo odigrali nešto što se nismo dogovorili, a ništa osim toga. Nadam se da će navijači prepoznati da je nama utakmica protiv Cedevite veoma bitna i vredna ulaska u najbolje četiri ekipe. Navijački komentari su subjektivni, oni uzimaju kartu i imaju prava da iskažu svoje mišljenje i ja to poštujem. Ipak, više osluškujem šta kaže struka. Partizan nam je bio prioritet u odnosu na Evropu i mislim da smo odradili dobar posao, a Bar nam je došao odmah posle duplog programa”