Borbena Crvena zvezda stala na korak od iznenađenja u Istanbulu

Košarkaši Crvene zvezde mts odigrali su veoma dobru utakmicu u Istanbulu. Silno motivisani i borbeni pružili su žestok otpor favorizovanom rivalu. Od prvog do poslednjeg minuta je viđena velika borba pa je i logičan sled događaja bio da se pitanje pobednika odlučuje u poslednjim sekundama. Imala je Crvena zvezda šansu, ali nije imala sreće. Fantastična odbrana je kreirala šansu za pobedu, a zatim i za produžetak međutim Stratos Perperoglu nije bio precizan iz sasvim solidne pozicije.

Na kraju, Fenerbahče – Crvena zvezda mts 66:63.

A, rezultat je zaista mogao da bude drugačiji. U poslednja dva minuta odbrana je bila perfektna, ali je napad popustio. Na maler sa povredama Čarlsa Dženkinsa i Ognjena Dobrića, nadovezala se u trećoj četvrtini i nezgodna povreda zgloba sjajnog Marka Jagodića-Kuridže. U završnici je i Kevin Panter morao na kratko da napusti igru zbog posekotine, a bio je najraspoloženiji napadač crveno-belih.

Tri izgubljene lopte u završnici, dve Lorenza Brauna i jedna iz pomalo iznuđene situacije za Branka Lazića bili su sveukupno preskupa cena za ovakav meč. Razloga za zadovoljstvo ipak ima, a utakmica sa Makabijem u ”Štark areni” koja je na programu već u petak biće prilika da se sreća okrene. Treba pomenuti da će Crvena zvezda tada biti jača i za prvog trenera Dragana Šakotu koji je zbog zdravstvenih problema bio primoran da propusti i ovo evroligaško gostovanje.

 

Crveno-beli su slabije započeli utakmicu. Snažni rival je to spremno dočekao i u ranoj fazi poveo 10:2. Međutim, Zvezda je od tada zaigrala znatno bolje. Čvršće u odbrani, dok je u napadu igra bila tečnija, a Jagodić-Kuridža još jednom potvrdio izvrsnu formu. Sjajni krilni centar je brzo imao na svom kontu šest poena, a crveno-beli ušli u rezultatski egal – 10:8.

Fenerbahče nije uspeo da odbije nalet Zvezde sa četiri vezana poena. Veoma bitna trojka Dejana Davidovca, a ubrzo i poeni Lorenza Brauna iz sjajne akcije doneli su izjednačenje – 17:17. Uzvratio je Bobi Dikson trojkom, a onda je usledilo polaganje Nikole Kalinića. Međutim, rezultatski egal na kraju prve deonice zadržao je Kevin Panter prvom trojkom na meču – 22:20.

Veliki problem za crveno-bele bila je treća lična greška Pantera na početku druge četvrtine, a isto tako i rano ispunjen bonus. Fenerbahče je skupljao poene sa linije penala, a Zvezda je put do koša teže pronalazila. Stratos Perperoglu je ulaskom u igru ponovo pokrenuo napad crveno-belih i sa vezanih pet poena onemogućio rivalu da se rezultatski odlepi – 32:31.

Odbrana crveno-belih bila je veoma čvrsta, ali i previše čvrsta za onakav sudijski kriterijum. Fenerbahče je pravio razliku na konto izvedenih slobodnih bacanja, a do poslednje sekunde prvog poluvremena Crvena zvezda je izvela samo jedno. Tada je Bili Beron iznudio faul na šutu za tri poena i smanjio razliku rivala pred odlazak na veliki odmor – 41:37.

U nizu kadrovskih problema koje ima Crvena zvezda, već u drugom napadu u trećoj četvrtini povredio se Marko Jagodić-Kuridža koji je izvrnuo zglob pri doskoku. Ipak, čak ni to nije pokolebalo odlučne izabranike Andrije Gavrilovića koji su serijom 6:0 prvi put poveli na utakmici – 41:43.

Fenomenalna odbrana davala je priliku da se prednost i poveća i bila je prava šteta što vođstvo crveno-belih nije bilo veće od četiri poena koliko je bilo na sredini treće četvrtine – 43:47. Odbrana je malo popustila i Fenerbahče je uzvratio serijom 6:0 i vratio vođstvo (49:47), ali je raspoloženi Braun atraktivnim zakucavanjem prekinuo seriju rivala.

Takav odnos snaga je bio i na kraju trećeg perioda. Pitanje pobednika odlučivalo se u poslednjih 10 minuta utakmice – 51:51.

Igralo se veoma čvrsto na obe strane parketa i rezultatski egal je trajao. Nijedna ekipa nije uspevala da stekne više od četiri poena prednosti. Sve je slutilo na neizvesnu završnicu.

U poslednja dva minuta ušlo se sa pola koša prednosti za domaćina – 64:63. Zvezda je imala nekoliko prilika, ali izgubljene lopte i propust u skoku odaljili su crveno-bele od pobede kada je Kalinić pogodio težak šut na 40 sekundi pre kraja – 66:63. Nije bilo sve izgubljeno, ali je i greška u koracima Lorenza Brauna u sledećem napadu napravio korak nazad za Zvezdu.

Dobra odbrana donela je još jednu šansu Crvenoj zvezdi. Na 11 sekundi pre kraja imali su napad za izjednačenje. Perperoglu je preuzeo odgovornost, ali nije bio precizan iz dobre pozicije. Borbena Zvezda je ostala bez pobede u Istanbulu.

Fenerbahče – Crvena zvezda mts 66:63 (22:20, 19:17, 10:14, 15:12)

Crvena zvezda mts: Panter 14, Braun 14 (5sk, 4il), Perperoglu 8 (5sk), Davidovac 3, Lazić 2, Beron 3 (5sk), Gist 9 (5sk), Lukas, Jagodić-Kuridža 8, Simanić, Odžo, Štimac 2 (7sk).