Crvena zvezda ubedljiva u derbiju kola protiv Mornara

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su još jednu važnu i ubedljivu pobedu u ABA ligi, pošto su u derbiju 3.kola regionalnog takmičenja savladali Mornar iz Bara 93:62 (24:23,22:13,21:11,26:15)

Meč je uz poštovanje svih zdravstvenih protokola, bez prisustva publike i novinara odigran u hali „Aleksandar Nikolić“.

Najefikasniji kod crveno-belih bio je  Džordan Lojd sa 16 poena, dok je Davdiovac ubacio 13.Utakmica u Beogradu ostaće upamćena i po povratničkom nastupu Tejlora Ročestija i debiju Emanuela Terija koji su meč završili sa 7 poena i 7 asistencija, odnosno 6 poena i 7 skokova. Tandem Amerikanaca pokazao je da će biti značajna pojačanja crveno-belih u nastavku sezone.

Osim izjednačenog početka i mini serije gostiju za vođstvo od 10-6, ostatak utakmice posebno od druge deonice protekao je u dominaciji crveno-belih, koji nisu šutirali briljantno ali su ogrtonom energijom, čvsrtom odbranom i brojnim skokovima uspeli posetpeno da prave razliku. Napravljena je serija od 8-0, a prvu dvocifrenu prednost crveno-beli su stekli sredinom druge deonice 34:23.

Na kraju prvog poluvremena bilo je 46:36, a ostaće upamćen i sjajan „alej up“ kao Emanuelu Teriju i zakucavanje američkog krilnog centra za 42:32.

Na poluvremenu Hol je bio najsfikasniji sa 8 poena, Ročesti i Teri su ubacili po 6.

Ni u trećoj deonici nije se ništa promenilo. Seriju poena otvorio je Lojd trojkom, a dobrom igrom svih igrača koje je držao na parketu ili uvodio u igru trener Obradović, napravljena je nova serija od 8-0 za u tim trenucima maksimalnih +18 (54:36).

Nakon trojke Davidovca bilo je u 28.minutu 56:39, a posle serije poena rastrčanih i raspoloženih crveno-belih (poeni Davdiovca, Hola i slobodna bacanja Kuridže) i ogromnih 67:39, koju su gosti serijom 8-0 smanjili na +20 za Crvenu zvezdu pred start poslednje deonice.

Ni poslednja četvrtina nije donela opuštanje, nova serija Crvene zvezde od 10-2 za maksimalnih 77:49, pa je trener gostiju Pavićeviću 33.minutu bio prinuđen da zatraži tajm aut. Već tada je bilo jasno da su crveno-beli obavili veliki posao u derbiju kola i osvojili nove bodove, a gosti su do kraja samo ublažili rezultat za konačnih…

KK Crvena zvezda mts: Ročesti 7 (7 as), Hol 12 (5 as), Volden 3, Lojd 16 (2/4 za tri, 7 as), Davidovac 13 (3/4 za tri), Lazić 4, Rit 5, Dobrić 7, Simonović 5, Jagodić Kuridža 11, Kuzmić 4, Teri 6.

Saša Obradović, trener Crvene zvezde mts
Zaslužili smo čestitke, iako smo imali sporiji početak i dali smo rivalu neke otvorene šuteve, mislim da se odbrana konsolidovala tokom meča, pogotovo u drugom poluvremenu. Neke pik-en-rol situacije koje su nam stvarale problem smo rešili. Videlo se i da smo dobili dobar kvalitet u Ročestiju i Teriju. Imamo veću dubinu, to nam je malo nedostajalo. Uz celu ekipu koja je dala doprinos, izuzetno sam zadovoljan pobedom. Ne očekujem da ćemo sve vreme biti konstantni. Imaćemo sigurno problema, u stvaranju nove hemije. Ne zato što nisu spremni da sarađuju, već zato što je potrebno vreme. Da se naviknu jedni na druge, da se naviknu na trenera i njegove zahteve. Ali ova grupa ljudi koja je sada na okupu, daje garanciju da će to vremenom biti sve bolje.

Mihailo Pavićević, trener Mornara:
Utakmica je imala epitet derbija na papiru i žao mi je što nije tako ispalo. Želim da čestitam Crvenoj zvezdi na više nego zasluženoj pobedi. Vidi se da je to jedna ozbiljna evroligaška ekipa, sa ozbiljnim trenerom. Obradović radi sjajan posao. Kada je imala plus 30, Zvezda je igrala u istom ritmu. To je ono što je čini drugačijom od ostalih ekipa. Džaba su bila moja upozorenja igračima, da igramo protiv kvalitetne i čvrste ekipe i da moramo da budemo fokusirani 40 minuta. Kako bismo odgovorili timskom i pametnom igrom. Prvih 20 minuta smo bili u igri, a na poluvremenu sam posebno skrenuo pažnju na početak treće četvrtine. Međutim, tada smo potpuno izgubili ritam i naša igra se raspala. Probali smo da se vratimo, ali rival to nije dozvolio. U meč smo ušli sa skraćenom rotacijom, a Crvena zvezda sa produženom. I to je to.

MORNAR: Pulen 12, Gabrijel 8, Nidam 7 (6 sk, 8 as, 4 izg), Jeremić 9 (3/8 za tri), Šehović 7, Smit 7, Vajthed 2, Pavić, Vujošević, Vranješ 5, Bjelica, Luković 5.

U narednom kolu ekipa Crvene zvezde mts gostuje na Novom Beogradu ekipi Mega soccerbet, taj meč na programu je u nedelju u hali “Ranko Žeravica” tačno u podne.

Pre toga crveno-bele očekuje izuzetno teška utakmica u Evroligi protiv ekipe CSKA.