11

Mouhammad Faye

11

Mouhammad Faye

Visina
208
Rođendan
14/09/1985
Nacionalnost
sen Senegal
Pozicija
Krilni centar
4.8avg
Rebounds per game
1.1avg
Assists per game
6.6avg
Points per game

Mesto rođenja: Dakar, Senegal

KARIJERA:

Prelazak iz rodnog Dakara na koledž bio je pomalo nezgodan za Fajea. Kako mu na vreme nisu stigli prevodi knjiga morao je da praktično propustio ceo prvi semestar. Usledili su i određeni zdravstveni probemi, konstatovana mu je mononukleoza, ali Faje je sve to uspešno prebrodio i za dve godine na Džordžija Tek univerzitetu, kao i dve godine na SMU univerzitetu stekao ozbljno košarkaško znanje.

Prvi klub u njegovoj karijeri bio je u NBA razvojnoj ligi i to ekipa Rio Grandea. Tu je napravio prve profesionalne korake, imao odličnu sezonu o čemu najbolje svedoči podatak da je uvršten u drugi najbolji ruki tim NBA D lige, a onda se otisnuo na Stari Kontinent. Prve godine je nastupao za Tulon i prosečno beležio 12 poena uz pet skokova. Usledila je selidba u Grčku gde je i proveo veći deo svoje karijere, ako izuzmemo izlet u Italiju u ekipu Varezea i libanski Sageze.

Najveći trag ostavio je u sastavu Promitea Patrasa gde je proveo dve sezone, ali za sezonu karijere svakako se uzima 2015. godina kada je nastupao za Retimno i bio najbolji skakač Grčkog prenstva.

Faje, kojeg karakterišu odlične fizičke predispozicije, dobra odbrana i izuzetan odraz, je standardan član A selekcije Senegala sa kojom je i osvojio dva bronzana odličja. Sa Crvenom zvezdom je potpisao jednogodišnji ugovor i bio je integralni deo trijumfalne sezone crveno-belih u kojoj je osvojena tripla kruna. Popularni “Mo” je ogromnom energijom, brojnim skokovima, važnim trojkama pomogao klubu da osvoji Superkup ABA lige,ABA ligu i Srpsku ligu, a na ličnom planu došao je do prvih klupskih trofeja u karijeri.

Klupski uspesi:

  • Superkup ABA lige, ABA liga i Srpska Superliga 2019. (Crvena zvezda)

Reprezentacija:

  • Bronzana medalja na Afrobasketu sa reprezentacijom Senegala 2013.
  • Bronzana medalja na Afrobasketu sa reprezentacijom Senegala 2017.