Čović: ”Otvaramo novu knjigu, treba nam podrška”

Predsednik KK Crvena zvezda mts detaljno je pričao o minulim događajima, ali i budućnosti uz reči da je Klub zatvorio jednu knjigu i započeo novu i da mu je za to potrebna podrška navijača i javnosti.

Košarkaški klub Crvena zvezda mts promovisao je novog šefa stručnog štaba. Tim povodom sazvana je konferencija za medije na kojoj je predsednik kluba sa Malog Kalemegdana Nebojša Čović govorio o brojnim aktuelnim temama.

Izlaganje Čovića možete pročitati u celosti:

”Prošli smo šest sezona. U junu ili julu 2011. godine smo počeli od kluba koji gotovo nije postojao i u kom je ostalo samo grb i tradicija. U šest godina smo napravili izvanredne rezultate, a čini mi se i najbolje u dosadašnjoj istoriji kluba. Imali smo teške trenutke, pre svega finansijske. Dug od 15 miliona uz opasnost da nam skinu koševe.

Nastavili smo ciklus koji je vodio Crvenu zvezdu do toga da postane redovni osvajač ABA lige, a samim tim i redovan učesnik u Evroligi. Postali smo redovni osvajač domaćeg prvenstva i Kupa. Po prvi put smo kao jedini srpski klub učestvovali u novom formatu Evrolige po principu ligaškog takmičenja sa 16 klubova i mislim da smo napravili sasvim pristojan rezultat sa devetim mestom u konkurenciji 16 najboljih u Evropi.

Ključan razlog zašto smatram to za izvanredan rezultat je to što uzimamo u obzir finansije našeg kluba i ostalih u Evropi. U konkurenciji Evroligaša smo ubedljivo na poslednjem mestu po finansijama, a mislim i da smo na nivou cele Evrope ispod 40. mesta.

Meni bi tužan dan bio kada bih proveo dan uz računar pisajući komentare na internetu. Pogotovo ako se uzme u obzir da je reč o ljudima koji nisu ništa fizički uradili u životu. Ali dobro, to je ambijent u kome radimo.

U periodu od 2011. nismo promenili puno trenera. Počeli smo sa gospodinom Pešićem sa kojim smo planirali saradnju od tri godine. Zahvalni smo Pešiću jer je uspostavio sistem koji smo kasnije razvijali. Na njegovo mesto je došao pomoćnik Lazić, kome smo takođe zahvalni, ali nije uvek onako kako zamišljamo. Vukoičić je došao i tim je igrao sjajno, ali onda nije išlo baš sjajno nakon Nove godine. Ne, nije bio bolestan kako se pisalo, već smo se dogovorili da ne radimo više, baš kako smo se dogovorili da radimo.

E, onda je došao Dejan Radonjić. Nisam tužan, više sam razočaran ko i kako nas informiše. Bio je jedan niz naslova ’’budaletine dovode Dejana Radonjića, a teraju legendu Vukoičića’’. Radonjić je došao kao mlad trener. Ja ću vas podsetiti na određene događaje, a vi sami znate kako ste informisali javnost. Podsetiću na izveštavanje nakon Metalca, Cibone, Fajnal fora u Laktašima, Uniksa, Himkija, Reala itd.

U svakoj sezoni nas je napustilo minimum pet igrača. I tada je bilo mnogo dušebrižničkih komentara. Nemam problem čitajući konstruktivne tekstove i kritike, ali imam problem ili da kažem smejem se kada čitam komentare kako se raspadamo i slično. Naša ideja je bila da produžimo sa trenerom. Ugovor je ponuđen 10. maja. Varijante su bile na jednu godinu, dve ili tri. To se nije dogodilo i sada ulazimo u novi period.

U svim godinama smo finansijski nailazili na ogromne probleme i to sve dok smo ’’plivali u parama’’, bili ’’državni bankomat’’… To ste sve vi pisali. Izvinite što govorim vi, ali mislim da je nepristojno da pričam po imenu i prezimu. Dok sam ja predsednik Zvezde neće čaršija da sastavlja tim, ni ulica Strahinjića Bana. Pisali ste i da ću podneti ostavku. Napravili smo pauzu, dopunili energiju i nastavljamo dalje.

Ciljevi se odnose na Jadransku ligu, domaće prvenstvo i Kup. Ja sam inženjer i matematika mi je osnovna nauka. Imaćemo interesantan tim, solidan i na nivou Evrolige. Ipak, sve i da nam država pomogne sa 20, 30, 50 miliona evra što se naravno neće dogoditi, ne postoje garancije za uspeh. CSKA je državni bankomat u pravom smislu te reči pa im to nije garantovala titule u Evroligi.

Mimo plana su otišli samo Gudurić i Kuzmić. Kuzmić je otišao u Real Madrid. Imao je ugovor od 375 hiljada evra, ni to nećemo kriti, a otišao je za 300 hiljada. Gudurić je otišao u Fenerbahče, a mislim da se takva ponuda ne odbija. Zvezdi je pripalo milion evra i 20 odsto od narednog transfera. Gudurić je koliko ja znam u Zvezdi igrao za oko 100 hiljada evra, a sada će u prvoj godini u Fenerbahčeu uzeti 400 hiljada evra. Ja tome ne želim da stanem na put. Kao i Čarlsu Dženkinsu da uzme 1.800.000 dolara. Imao je klazulu od 100 hiljada evra definisanu ugovoru. Kuzmić će zaraditi značajnu sumu, ali mislim da je pogrešio. To sam mu i rekao čisto da mu se ne dogodi slučaj Panatinaikos. Simonović će za naredne dve godine zaraditi oko milion evra, dok je u Zvezdi igrao za nešto manje od 200 hiljada evra. Mitrović je dogovoren još prošle godine. Jović je otišao u Bajern, bio je u priči i Olimpijakos, ali je izbor pao na Bajern.

Svim tim igračima kažem veliko hvala na svemu što su uradili od nas. Žao mi je što sa stručnim štabom nije produžena saradanja. Radonjić je odličan trener, posvećen i hvala mu na svemu. Vrata Zvezde su mu uvek širom otvorena, ali po sistemu.

Podsećam, klub u dugovanju od 15 miliona evra, sa odnetim koševima, bez igrača, bez trenera… A došli smo ovde gde jesmo. A, to gde jesmo je to da smo osvajači Kupa, osvajači ABA lige, osvajači domaćeg prvenstva i standarni učesnik u Evroligi. Odmah i sada u Srbiji je malo teže. Kada sam završio mašinski fakultet, išao sam u Kolubaru i prolazio pripravnički staž. A, ovi ljudi nisu pripravnici. Neću da kukam i da molim, radite po vašoj savesti. Samo nemoj za tri ili četrii godine da stidite šta ste pisali. Mi smo svi promenjivi i uprava, i treneri i igrači. Ipak, Zvezda zaslužuje bolji tretman.

Neću ni da kukam, ni da molim, pomozite mi ovako ili onako, radite kako vam je na savesti, ali nemojte da kukate posle. Svestan sam da neke navijačke strukture misle da treba da se napadne fajnal for. Hoćemo ili nećemo, kako bude biće, ko to može da zna? Očekivali smo više podrške za sve ono što smo uradili, a ona nije dobijena. Ove pare koje ćemo skupiti, a biće preko dva miliona evra od prodaje, biće usmeren na finansijsku stabilizaciju. Do destabilizacije je došlo jer nisu ispunjena određena obećanja, a koja su, neću da vam kažem.

Do naše finansijske situacije je došlo tako što nisu ispunjena određena obećanja. Koja? Neću da vam kažem, ali zato imate istraživačko novinarstvo, frizerske salone i razne insajdere pa izvolite.

Pomenuću imena koji su se provlačili po medijima. Milan Tomić. Da, bio je razgovor, ali mi smo čekali Radonjića, a on je u međuvremenu dobio unosniji ugovor u Olimpijakosu.
Svetislav Pešić? Vi da znate koliko se mi često čujemo i viđamo, stalno biste pisali o smenama Dejana Radonjića. Često se čujemo, volim da čujem njegovo mišljenje jer ga izuzetno cenim. Da, vodili smo razgovor i na tu temu, ali on je opredeljen za reprezentativne selekcije.

Pedro Martinez? Lično mislim da stranac ne može da uspe u domaćoj košarci.

Najbolji trener u Evropi je Željko Obradović koga je Kića iz patika stavio na klupu. Vi kažete – mladi su i neiskusni?

Rekao bih još imena, ali mi je pukao telefon prethodnih dana. Poslednji put se to dogodilo nakon Cibone na Fajnal foru u Beogradu.

Stojimo na raspolaganju, pitajte sve. Ovo nije ullica Strahinjića Bana.

Mi nažalost nemamo svoje emisije. Utorkom imate emisiju crno-beli svet, sredom takođe, a onda i četvrtkom. Koji novinar je skidao majicu kada je Zvezda osvojila titulu? Imamo li takvog?

Imao sam kontakt sa Aleksandrom Vučićem. Koliko i kako će da pomogne moraćete njega da pitate na nekoj konferenciji. On je i pomogao. Mi smo za šest sezona potrošili negde oko 28 miliona evra. Učešće države u tome je 18 odsto. Znam ja da botovi to ne razumeju. Oni kojima se svodi život na to da anonimno iskuca 10 ili 15 saopštenja bez da je ostavio kontakta. Ne da mu pretimo, nego da ga tužimo.

Da bismo pričali o budžetu, moramo da sačekamo da stručni štab iznese listu želja za pojačanja. Svaki naš dosadašnji budžet je bio dobro projektovan, ali nisam očekivao da se neki dogovori ne ispoštuju. Nažalost i to se dešava, ali snašli smo se. Ovo što sam naveo je takođe vezano i za to koliko će igrača iz FMP-a preći u Zvezdu.

Kada sam bio predsednik KSJ, bilo je mnogo igrača koji su otkazivali reprezentaciji i to velikih imena. FIBA mora malo da uključi mozak, a ne samo aroganciju kada postavlja termine. Ono što je takođe istina – nemojmo pljuvati igrače sa manjim tarifama, a prećutkivati one sa velikim tarifama. Jokić se bori za ugovor od 15, 20 miliona, a to niko od funkcionera ne bi odbio. Isto tako se ovi sa manjim tarifama bore za ugovor od 50 ili 100 hiljada.

Možda je bila ideja da jedan tim ide na Univerzijadu? Jedne godine, 2003. je moj jedan prijatelj predvodio jedan tim na Univerzijadi i osvojio zlato. Možda je bolja ideja da jedan tim ode, taman iskoristi Univerzijadu kao problem i reši problem.

Aranitović možda pređe u Partizan, ako ga razmenimo sa Marinkovićem. Ostali igrači ostaju. Kada sam pitao Bjelicu za Mornar, rekao mi je – pa ja sam na moru. Nikome nije zabranjeno da me pozove na telefon za sva pitanja. Imate brojeve telefona. Šalu na stranu, Aranitović On je imao jako veliku nesreću. Povredio je ukrštene ligamente, prošli smo celu proceduru opravka, Minhen operacija… Vratio se treninzima i posle 15 dana, bez kontakta opet obnovio istu povredu. Njegov menadžer Miško Ražnatović je pričao sa njegovim roditeljima, uradiću i ja to ovih dana. Ne patim od toga da neki igrač Zvezde ili FMP-a pređe u Partizan. Ključno je to da se momak vrati košarci. Marinković je bio naš i otišao je iz kadeta zbog lošeg razgovora koji su pojedinci iz FMP-a imali sa njegovim roditeljima. Oni su tražili da ide brže u juniore, neki su hteli da ostane u kadetima. On ima dobru karijeru. Sa Partizanom nemamo nikakvu saradnju, nažalost, voleo bih da se to promeni.

Zašto nije došlo do dogovora sa Radonjićem? To je pitanje za Radonjića. Naša ponuda mislim da je bila korektna, ali on je odbio. Nije mi rekao zašto, osim da se tako oseća. Problem u plaćanju nije nešto što se pojavilo ove godine. On se tako opredelio. Rekao je da ima takav osećaj da treba da ide. Možda su i njegova očekivanja bila veća od šire društvene zajednice. S obzirom na to da smo ubedljivo najbolji klub koji Srbija predstavlja u Evropi, u svim sportovima!

Neša Ilić? Ma to se ne dovodi u pitanje. On je odličan čovek i radnik, naša legenda.

Da imamo malo bolju veze u FIBA, suspenzija bi već bila skinuta. Davor je pisao dva, tri mejla, ali bez  odgovora. Verovatno su na prvenstvu do 20 godina na Kritu u nekom hotelu od sedam zvezdica. Imamo za Mekela još jednu raticu da skinemo sa dnevnog reda i valjda više nemamo ništa.

Zaboravio sam da kažem da i Bolden ide u Makabi. Što da ne? Na uloženih 40 hiljada, dobili smo 540. Teško se dogovaramo sa Makabijem, ali kada se dogovorimo, mi se dogovorimo. Imali smo i naslov ’’Ništa od velike želje, Cirbes ne dolazi u Zvezdu’’. Meni je žao što on nije katovao ugovor od milion i sto hiljada evra u Makabiju, ali je to i prilično normalno.

Možemo da napravimo i organizaciju da KK bude sekcija i da se vežemo za onog sa najviše para. To sada nije slučaj pa s toga želim uvek da istaknem da smo mi klub, a ne sekcija. Iako može, a i ja sam za to da bude drugačije.

Od Telekoma imamo 800 hiljada godišnje. Od Grada Beograda imamo između 200 i 400 hiljada, u zavisnosti kako kada. Mi više državnih para nemamo. Zastupam ideju da treba da napravimo projekat učešća ekipe u Evroligi, Evrokupu i FIBA Lige Šampiona. Mislim da to treba da bude projekat koji će se predstaviti Ministarstvu omladine i sporta. To se do sada nikada nije dogodilo.

Mislim da je sport izgubio trku sa medijima. U smislu reklamiranja sa elektronskim medijima koji ustupaju reklamne prostore. VI ako okupite 100-inak preduzeća od kojih prosečno imate 10 hiljada evra, imate milion evra. Nije laka ni situacija u privredi. Ko može da napravi tako lako viška od pola miliona evra i da da klubu?

Bila je i priča u medijima da Huavei dolazi u Zvezdu i da će dati 4 ili 5 miliona evra. Neće. TV prava od Evrolige koje dobija Makabi je polovina od 6.200.000 jer se toliko plaća na njihovoj teritoriji. Kod nas se to plaća 400.000 evra, a mi tu imamo pola para. U proseku mi od utakmice u ’’Areni’’ u Evroligi ostvarimo 100.000 evra. Da smo igrali 15 utakmica u Areni, imali bismo 1.500.000 evra, ali smo imali samo šest. U Pioniru sa prepunom dvoranom smo imali 30.000 plusa pa smo tako ostali kratki za otprilike 600.000 evra. Mislim i nadam se da ćemo u narednoj godini igrati svih 15 utakmica u Areni. Svaka naša sekunda na led displejevima košta. Takođe, menjamo sponzora opreme to će biti Najk, a tehnički sponzor Pežo.

Probali smo da napravimo dogovore sa Turkish Airlines ustupi čarter letove, ali su tu bili tehnički problemi. Žalgiris je imao sreće da je tim iz Litvanije koja je proglasila košarku kao nacionalni sport, a nacionalnim timom pa je dogovor sa avio kompanijom lakše tekao.

Bogati klubovi Evrolige postaju poligon za pravljenje igrača NBA ligi, a manje bogati proizvodnja za bogate evroligaše. Nažalost, nismo u situaciji da imamo Doguš grupu koja će dati 40 ili 50 miliona. Mi ćemo na sledećoj skupštini da jasno zauzmemo stav o privatizaciji kluba. Ako klub ima imovinu je jedna varijanta, ako nema druga varijanta. KK Crvena zvezda nema imovinu. Mi smo korisnici prostorija kluba u narednih 99 godina. Opet će se lomiti koplja. Mi nemamo 10 klubova koji mogu da zadovolje finansijski fer-plej za domaću ligu. Bez ljutnje, voleo bih i ja profesionalnu košarku u svakom selu i svakom gradu, ali to nije realno.

Mi od FIBA imamo konstantne revizije i ako njih ne prođemo ne možemo da igramo Evroligu. Treneri biraju pojačanja, a onda mi gledamo da li možemo da ih uklopimo u finansijsku konstrukciju. Setite se prošle sezone – gde baš ovaj Kuzmić, jao produžili sa Simonovićem, vidi Lazića, jao… Navijačima nikada neću ništa da zamerim, razumem ih. Zatvorili smo knjigu koja je iza nas, otvaramo sada novu.

Svim medijima bih se zahvalio na saradnji svih ovih godina. Razumite samo da smo i mi ljudi koji imamo emocije, ali nema ni to veze, ali imaju veze naše porodice. Ostavka ne bi bila fer. Izgledalo bi kao ono – Vidite gde sam ja podigao lestvicu, hajde sada vas da vidim’’