Čović: Uvek imamo sportsku ambiciju

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović, govorio je za crnogorske medije iz ugla prvog čoveka kluba sa Malog Kalemegdana, ali i predsednika ABA lige.

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je za crnogorsku agenciju MINA o brojnim aktuelnostima. U prvom planu bio je dosadašnji tok sezone crveno-belih, ali je i govorio iz ugla funkcije predsednika ABA lige koju će Čović obavljati do kraja sezone.
Opširan intervju sa Čovićem vam prenosimo u celosti.
“U novu sezonu ušli smo sa novim stručnim štabom i 11 novih igrača, imali smo hrabrost  koja je dala rezultate. Zbog svega toga, veoma sam zadovoljan rezultatima u oba takmičenja, Evroligi i ABA ligi. Sportsku ambiciju smo uvek imali, trudićemo se da uđemo u TOP 8, ali treba biti realan, ako Crvena zvezda mts ima takav budžet kakav ima, onda ne treba očekivati i tražiti od nas nemoguće”, kazao je Čović.
On je naglasio da je ponosan što je Crvena zvezda već petu godinu među 16 najboljih klubova u Evropi.
“Pre dve sezone smo ušli u TOP 8, a prošle smo bili zvanično deveti u najjačoj ligi Evrope”, kazao je Čović.
On je, odgovarajući na pitanje da li će ekipa za nastavak sezone biti pojačana, kazao da će promena biti ukoliko budu smatrali da za to ima potrebe, u skladu sa mogućnostima, ali i potrebama tima i zahtevima stručnog štaba.
“Nismo bežali ranije od te prakse, ukoliko se ukazivala prilika za takvim potezom, da pojačamo kvalitet ekipe, koja je opterećena i velikim brojem utakmica u sezoni. Ne raspolažemo sa velikim finansijskim sredstvima, tako da su nam i u tom delu ograničene mogućnosti, ali uspevamo da nađemo rešenje, jer radimo vredno i puno, i pokazali smo da znamo ovaj posao”, kazao je Čović.
On je, ocenjujući ABA ligu, kazao da se kvalitet regionalnog takmičenja iz sezone u sezonu popravlja i da smatra da je dobar.
“Ima stabilnih klubova, dobrih igrača i neizvesnih utakmica. Ono što me posebno raduje kao predsednika ABA lige u ovoj takmičarskoj sezoni, je činjenica da stabilno i transparentno poslujemo, i da smo za razliku od bivše ABA lige preduzeća Sidro, liga klubova, u kojoj ti klubovi imaju svoj benefit, i u kojoj se tačno zna gde svaki euro ide, i poslovanje je potpuno otvoreno za javnost”, kazao je Čović.
On je istakao da funkcionisane lige zajedničkim naporima svih klubova obezbeđeno na duže staze.
Čović je naglasio da mu se ne dopadaju neki “pokušaji formiranja i forsiranja određenih teorija zavere zasnovanih na paranoji”.
“Dugo sam u košarci, pa znam da ovakav pokušaj kreiranja ambijenta obično dolazi sa klupe, kao vrsta izgovora za neki neuspeh. Ali, opasno je kada se takve stvari “preliju” na uprave klubova. Pa onda pričamo o sudijskim trojkama, menadžmentu lige, višim interesima, vraćanju nacionanih ključeva  i slično. No, i po tom pitanju sam optimista, jer se nadam da se nećemo vraćati unazad u vremena Sidra.  Generalno, sam i pored svega veoma zadovoljan”, kazao je Čović.
On je istakao da se osnivanje ABA druge lige već posle 12 odigranih kola pokazao kao opravdan potez.
“Apsolutno opravdan! Osnovni cilj je bio da oživimo neke košarkaške centre u regionu i pojačamo podršku nekim klubovima i sredinama koje žele da ulažu u taj sport, poput Primorske, Vršca, Borca, Teoda, Splita, Bosne. Utakmice  su solidno posećene, ima puno dobrih utakmica. Finansijska konstrukcija i novac za drugu ABA ligu su obezbeđeni, a teškoće koje imaju pojedini klubovi poput Ohrida ili Bosne, govore zapravo koliko je teško doći do novca za košarku u regionu i koliko je zapravo i ta liga bila potrebna”, kazao je Čović.
On je kazao da je Budućnost stabilan i veoma dobro organizovan klub, na čemu temelji svoje ambicije.
“Videćemo da li ćemo se sresti u finalu i da li ćemo se uopšte sastati u toj fazi.  Budimo strpljivi i sačekajmo da se završi drugi dio ove sezone. Rezultate crnogorske reprezentacije pratim isključivo kao ljubitelj košarke, koji prati i utakmice nacionalnih selekcija, posebno iz regiona, kada mi to brojne obaveze dozvole”, kazao je Čović.
On je naglasio da Crvena zvezda mts u sklopu svog sistema veliku pažnju posvećuje radu sa mlađim kategorijama kluba.
“Da ih ne nabrajam sada sve, ali upravo iz tog sektora stigli su Marko Gudurić, pa aktuelni prvotimci Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac. Imamo nekolicinu izuzetno talentovanih momaka u juniorskom sastavu i od njih očekujemo puno u godinama koje dolaze. Nije ni tajna da se kroz proizvodnju i kasnije transfere tih igrača obezbeđuje značajan deo budžeta KK Crvena zvezda”, zaključio je Čović.