Crveno-beli: Ovo je snaga tima

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su ekipu Limoža u 1. kolu Top 16 faze Evrokupa. Trener Milan Tomić i prvotimci Marko Kešelj, Filip Čović i Boriša Simanić složni su da je pobedu donela timska igra.

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su u 1. kolu Evrokupa ekipu Limoža rezultatom 83:71. Zvezda je odigrala veoma kvalitetno i zrelo tokom čitavih 40 minuta i zasluženo trijumfovala.

Trener crveno-belih Milan Tomić rekao je da je očekivao ovakvu utakmicu i pohvalio izdanje svoje ekipe:

“Očekivao sam ovakvu utakmicu. Pre žreba sam želeo da prvu utakmicu igramo u gostima, jer je u Top 16 drugačije nego u prvom delu Evrokupa. Kad igrate prvu utakmicu kod kuće, pritisak je na vama. Kad igrate u gostima, ako pobedite – super, ako ne – ništa. Tako je i Limož došao i igrao, dobro su šutirali za tri. Sa druge strane, moj tim je igrao sjajno. Pitaćete me zašto. Prvo, zbog derbija protiv Budućnosti, gde smo se mnogo istrošili, pa Nova godina, gde nisu dobro spavali, sigurno nisu legli u ponoć, jer su ljudi i morali su nešto da slave i budu sa porodicama”, rekao je Tomić novinarima posle utakmice.

“Najveći problem u ovoj utakmici je energija. Igrači sa klupe su mnogo pomogli. Zato sam i rekao i pre sezone da je Zvezda tim, ne individualci. Mi samo kao tim možemo da uradimo nešto u Evropi”, rekao je Tomić.

“Ni protiv Budućnosti nije igrala petorka Lazić i Perperoglu, pa su odigrali poslednju četvrtinu protiv Budućnost. Od rekorda niko nije dobio ništa u životu. Još sam vam ranije rekao da smo jedne sezone sa Olimpijakosom imali 25 uzastopnih pobeda, postavili smo rekord, a ništa nismo osvojili. Neuspešna sezona. Ne jurimo nijedan rekord i nećemo da se opuštamo u ABA, jer ABA nije gotova, a ovaj tim nema iskustvo da se opusti”, rekao je Tomić.

Tomić ni ovog puta nije želeo da ističe pojedince:

“Nije samo Marko (Kešelj), imam poverenje u svih 15 igrača. Ja sam ih izabrao letos i kad imaš 15 igrača u ekipi, svako treba da pomogne. Marko je odigrao dobro, Boriša (Simanić) dobro igra poslednjih nedelja…Filip posle povrede, pa je bio bolestan… To su sve moji igrači i ja ih podržavam, ali oni moraju da budu spremni svakog dana i da budu spremni da treniraju 100 odsto”, rekao je Tomić, a potom dodao:

“Vraćamo se na letošnju izjavu da je bolje pobediti nego izgubiti. Tada niko nije znao šta će biti. Kad počinje sezona daj bože da znamo na kom mestu ćemo biti. To što vam ja pričam nije zaje**ncija, nego istina. Zvezda treba da igra svaku utakmicu 100 odsto i nikada ne treba da se opušta i to je jedini način da se uradi nešto dobro. Dokle ćemo dogurati, to ćemo da vidimo”, rekao je Tomić.

“Ja kao trener i moji igrači i Zvezda ne živimo od prošlosti. Breša je prošla, Andora je prošla…ko još? Ulm? Ja sam zaboravio sa kim smo igrali. Mi živimo u sadašnjosti, ne u prošlosti”, rekao je Tomić.

Jedan od junaka pobede Marko Kešelj nije želeo da ističe sebe u prvi plan:

’’Ovo je odraz kvalitetnog trenera i toga što se ponašamo kao prava ekipa. Mislim da se to vidi i sa strane. Na treningu dobijamo samopouzdanje i kroz dobru odbranu’’, istakao je Kešelj, a onda dodao:

’’Ne mislim da su igrači na poziciji četiri nešto mnogo viši od mene, da su teži verovatno jesu. Možda je to hendikep u odbrani koji mi pokrivamo sa rotacijama, ali je isto tako pravimo i prednost u napadu. Mogu da raširim odbranu, da uzmem otvoren šut sa sredine igrališta, a ne sa pozicije na 45 stepeni ili iz ćoška koja je karakteristična za poziciju krila. Žao mi je što nisam poziciju četvorke otkrio ranije’’, rekao je Marko Kešelj.

Danas je bio poseban dan za prvotimca Crvene zvezde jer je proslavljao 31. rođendan. Sa tribina je i odjekivalo njegovo ime:

’’To mi je uz pobedu koju su mi igrači poklonili sigurno najveći poklon. Veoma sam im zahvalan zbog toga’’

U izvanrednoj formi u poslednje vreme nalazi se Boriša Simanić:

’’Dobro otvaranje Evrokupa za nas. Držali smo utakmicu 40 minuta pod kontrolom, osim tog malog pada koji nam se ponovo dogodio u trećoj deonici. To moramo da popravimo, ali u svakom slučaju dobra pobeda za nas’’, istakao je Simanić koji je apostrofirao dobru igru tima:

’’Uvek neko drugi ’’iskoči’’. Pogodi šut ili dobrom odbranom napravi razliku. Lično ja sam dobio šansu, hvala treneru zbog toga, dajem sve od sebe i nastaviću da se trudim’’, rekao je mladi prvotimac Zvezde koji je upitan koliko mu znači podrška publike:

’’Mnogo mi znači podrška publike, saigrača i stručnog štaba. To mi daje energiju da guram dalje. Svi imaju zasluge. Kada napravim grešku na treningu tu su trener, kapiten… Nije bitno da li krećem sa klupe ili iz startne petorke. Važno mi je da dobijam šansu’’, istakao je Simanić.

Možda i indivudalna rola koja je promenila tok utakmice bila je viđena od strane Filipa Čovića. Plejmejker crveno-belih postigao je trojku, asistirao za Maika Cirbesa i pogodio uz faul za seriju 8:2 kojom je Zvezda stekla osetniju prednost:

’’Znali smo da će biti teška utakmica jer je došla nakon teške utakmice protiv Budućnosti. Bilo je malo vremena za pripremu, početak Top 16 faze i nismo znali šta tačno da očekujemo jer je Limož ekipa protiv kakve nismo imali priliku da igramo’’, rekao je Čović, a potom dodao:

’’Svi smo izneli utakmicu. Snaga tima je da svaku utakmicu neko drugi iskoči. Za sada je dobro i nadam se da ćemo tako nastaviti. Mogu da kažem da se tako pogodilo. Bila je kod mene lopta, uneo sam da tako kažem novu energiju s obzirom na to da nisam igrao nekoliko prethodnih utakmica i da sam bio možda malo odmorniji’’, zaključio je Filip Čović.