Crvena zvezda u finalu Kupa Radivoja Koraća!

Košarkaši Crvene zvzde mts savladali su u polufinalu nacionalnog Kupa ekipu Mega Bemaksa rezultatom 92:73 i zakazali finalni susret sa ’’večitim’’ rivalom Partizanom u nedelju od 17 časova.

Košarkaši Crvene zvezde mts su ponovo u finalu Kupa Radivoja Koraća. Crveno-beli su značajno popravili utisak iz četvrtfinala i dan kasnije savladali Mega Bemaks čak i prilično ubedljivo – 92:73. Velika borba vodila se tri četvrtine utakmice, ali je u poslednjem kvartalu Zvezda zaigrala prepoznatljivu agresivnu odbranu i ubrzala ritam.
U takvoj igri zablistali su Džo Regland koji je odlično razigrao ekipu i Bili Beron koji je ušao u fantastičnu šutersku seriju. Za šest minuta ekipa Mega Bemaksa je ubacila isto toliko poena pa su izabranici Milana Tomića serijom 21:6 razrešili svako pitanje finaliste Kupa Radivoja Koraća.
Početak utakmice nije bio po planu. Crveno-beli su se veoma mučili u napadu i dugo tragali za raspoloženim igračem. Za osam i po minuta Zvezda je postigla svega sedam poena, ali su trojka Dejana Davidovca, a potom i slobodna bacanja Stratosa Perperoglua značajno popravili utisak. Marko Kešelj je atraktivnom rampom sprečio polaganje rivala u poslednjim sekundama prve deonice i crveno-beli su za zaostatkom od četiri poena otišli na prvi odmor – 12:16.
Perperoglu je najavio bolju igru u napadu Crvene zvezde, ali je Mega bila u veoma dobrom ritmu. Perperoglu i Davidovac su igrali veoma dobro, ali je i Atić sa tri uzastopne trojke čuvao vođstvo rivala. Konačno su i pristigli poeni iz pik en rol igre kada je Čović proigrao Cirbesa i Zvezda je nakon 15 minuta igre došla do izjednačenja – 29:29. Kada je i odbrana dodatno učvrsnula usledili su i kontranapadi, a Cirbes je nastavio da pogađa. U takvom odnosu snaga crveno-beli su i poveli, po prvi put na meču, a serija je trajala sve do 14:2 nakon čega su izabranici Milana Tomića poveli rezultatom 36:32.
Fenomenalan potez za kraj drugog perioda imao je Ognjen Dobrić koji je fenomenalno zakucao i postavio konačnih 42:37 nakon 20 minuta igre.
Treći kvartal započeo je trojkom Bilija Berona. Ipak, borbeni sastav Mega Bemaksa je veoma dobro parirao. Veliku energiju timu davao je Ognjen Dobrić sa izuzetnim potezima na obe strane terena. Nakon rezultatskog povratka Mege, Dobrić je pogodio trojku i vratio prednost Zvezdi – 56:53.
Ipak, rival je ponovo našao način za povratak u utakmicu. Mišković je pogodio trojku sa istekom vremena u trećoj deonici i doneo ponovo vođstvo Mega Bemaksu – 60:61.
Bitna trojka Bilija Berona vratila je rezultat u potpuni egal – 63:63. Bolja odbrana je donela bržu igru, a Beron je ušao u fantastičnu seriju pa je sa dve trojke i dva slobodna bacanja doneo Zvezdi prvo dvocifreno vođstvo na meču (75:65) na pet minuta pre kraja.
Regland je odlično kontrolisao ritam utakmice, a Bili Beron ušao u nezadrživu seriju pa je Zvezda na nešto manje od četiri minuta pre kraja stekla 14 poena prednosti – 81:67.
Svako pitanje pobednika tada je bilo rešeno i Zvezda je autoritativno privela meč kraju. U nedelju, od 17 časova na programu je finale Kupa Radivoja Koraća gde se sastaju Crvena zvezda i Partizan.
Crvena zvezda mts – Mega Bemaks 92:73 (12:16, 30:21, 18:24, 32:12)
Crvena zvezda mts: Regland 9 (9as, 4sk), Čović 1 (7as), Kešelj 3, Perperoglu 14 (5sk, 4ul), Davidovac 15 (4sk), Nenadić, Lazić, Berib 20 (6/8 za 3), Dobrić 12 (4as), Ristić 8 (8sk), Simanić 2, Cirbes 8 (4sk).
Dejan Davidovac:
”Bitna pobeda za nas. Mega je sjajna ekipa, talentovana i željna dokazivanja koja uvek ulazi maksimalno angažovano u meč. Tako je bilo i danas i mučili smo se 30 minuta. Želeli smo da popravimo utisak od juče i bitno nam je da smo u tome uspeli. Sutra nas očekuje večiti derbi, veoma bitna utakmica”
Milan Tomić:
”Dejan je sve rekao što se tiče utakmice. Čestitam igračima što smo se plasirali u finale i činjenica je da nas čeka teška utakmica. Mislim da će nam biti mnogo lakše da igramo sutra protiv favorita. Jer, kako je odigrao Partizan ovaj turnir mislim da su favoriti. Ipak, daćemo sve od sebe da vratimo Kup u naše vlasništvo.
Bili smo opterećni, pod nekim grčom verovatno i zbog jučerašnje utakmice. Mislim da smo igrali dobru košarku otrpilike šest ili sedam minuta i to je bilo dovoljno da pobedimo.
Ono o čemu moramo da razmišljamo je organizacija oporavka. Već u 17 časova sutra nas čeka finale i mislim da će Partizan biti u boljem položaju. Ali, daćemo sve od sebe da budemo spremni”.