Crvena zvezda pobedom započela finalnu seriju

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su ekipu Budućnost Voli u prvom meču finalne serije ABA lige. Crveno-beli su u prepunoj dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ slavili rezultatom 91:72. Drugi meč igra se u nedelju, u isto vreme, na istom mestu.

Košarkaši Crvene zvezde mts napravili su prvi korak u borbi za trofej ABA lige i povratak u Evroligu. Crveno-beli su u prepunoj dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ savladali Budućnost rezultatom 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 25:20).
Presudni momenti dogodili su se u trećem periodu kada je odbrana izabranika Milana Tomića bila nestvarna. Od trenutka kada je Noris Kol izjednačio na 45:45, usledila je furiozna serija Crvene zvezde. Ogromna energija u odbrani i izuzetno pametna rešenja iz napada u napad kreirali su seriju 17:2. Tada je Zvezda povela velikih 15 poena razlike i u potpunosti preuzela apsolutnu kontrolu nad utakmicom.
Pobeda je nakon 40 minuta bila čak i ubedljiva.Sledeći meč finalne serije na programu je u nedelju od 19 časova na istom mestu, u našoj kući, dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’.
Početak utakmice pripao je Budućnosti nakon što je Goga Bitadze pogodio dve vezane trojke. Međutim, čvrstina Crvene zvezde u odbrani i sjajna rola Majkla Odža u oba pravca brzo su topile prednost rivala. Serija 13:2 zatvorena je sa dve trojke iz ugla koje su pogodile Dejan Davidovac i Mo Faje pa su izabranici Milana Tomića preuzeli vođstvo – 13:8.
Međutim, Budućnost se vratila u igru preko Norisa Kola i gosti su uzvratili serijom 8:1. To je bilo ključno za prednost gostiju nakon prve četvrtine – 18:20.
Crveno-beli nisu imali karakterističan ritam u napadu. Za četiri minuta postigli su samo dva poena, a činilo se da se malo uvukla i nervoza. Borbenost i dobra odbrana crveno-belih sprečavale su goste da steknu veću razliku, ali je nedostajao napad u kontinuitetu i veća koncentracija.
Vezanih pet poena Filipa Čovića vratili su crveno-bele u rezultatski egal – 37:38, a nije mnogo prošlo do poena Maika Cirbesa na asistenciju Bilija Berona, a onda i Dobrićevih u kontri. Crveno-beli su se zahuktali, napravili seriju 11:2 za manje od dva minuta i ponovo bili u vođstvu – 43:40. Publika se tada gromoglasno uključila u utakmicu – 43:40. Kulminacija je bila alej up Beron-Faje za 45:42 i potpunu eksploziju u dvorani. To je bio i rezultat na kraju prvih 20 minuta.
Na prvi koš u trećoj deonici čekalo se dva i po minuta, a onda je Noris Kol pogodio trojku. Bili Beron je imao spreman odgovor i poentirao sa iste razdaljine – 48:45. Ponovo su mrežice mirovale gotovo dva minuta, ponovo je Noris Kol potegao za tri poena, promašio i ponovo je uzvraćao Beron i pogodio za 51:45 na nešto više od 15 minuta pre kraja.
Zvezda je ponovo bila u ritmu. Fantastična odbrana donosila je i lake poene koji su se ređali jedan za drugim i serijom 17:2 crveno-beli su došli do 15 poena prednosti – 62:47.
Gosti su odgovorili serijom 5:0, ali je onda Dobrić nagradio sebe trojkom za izvanrednu reakciju u odbrani i postavio na semafor rezultat 65:52 nakon 30 minuta igre.
I dalje odbrana bila ključ prednosti izabranika Milana Tomića koji su sa mnogo energije i bez opuštanja pristupali svakom posedu. Komandant odbrane Branko Lazić mučio je NBA šampiona Norisa Kola. Nagradio se na nešto više od četiri minuta pre kraja trojkom iz ugla, a kada je trojku pogodio i Kej Si Rivers razlika je iznosila plus 20! (80:60)
Pitanje pobednika više nije bilo na dnevnom redu. Fantastična Crvena zvezda je ubedljivo slavila i napravila prvi korak ka trofeju ABA lige i Evroligi. Sledeći će probati da načini za samo dva dana kada se na istom mestu i u isto vreme igra drugi meč finalne serije.
Crvena zvezda mts – Budućnost Voli 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 26:20)
Crvena zvezda mts: Čović 8 (6as), Perperoglu 7, Davidovac 8 (5sk, 4as), Nenadić, Lazić 3, Faje 7 (5sk), Beron 19 (5as, 4sk), Dobrić 12, Simanić 3, Rivers 7, Cirbes 9 (6sk), Odžo 8 (6sk).