Treneri Crvene zvezde predavači i brojni laureati

U organizaciji Udruženja košarkaških trenera Srbije održana je nova Košarkaška klinika. Predavači su bili prvi trener Crvene zvezde mts Milan Tomić i kondicioni trener Aleksandar Lukman, a brojne nagrade otišle su u ruke stručnjacima sa Malog Kalemegdana.

edan od najprestižniji trenerskih seminara u Evropi tradicionalno je održan minulog vikenda u dvorani ’’Ranko Žeravica’’. U organizaciji Udruženja košarkaških trenera Srbije, Košarkaška klinika 2019 okupila je brojne eminentne ljude iz sveta košarke. Cilj je i ovog puta bio edukacija mladih trenera, a predavači su bili prvi trener Crvene zvezde mts Milan Tomić i kondicioni trener Aleksandar Lukman. Pored crveno-belog dvojca, govorili su još treneri iz NBA lige Sten Van Gandi i Igor Kokoškov.
Pred brojnom publikom Milan Tomić je govorio na temu odbrana preuzimanjem na pik en rolu. On je detaljno objasnio način na koji je Crvena zvezda branila pik igru u najvažnijim utakmicama ove sezone, a brojni mladi treneri su pomno slušali i napunili svoje teftere. Kako gotovo svi stručnjaci navode, najveći procenat napada kreće iz pik en rol igre, a o tome je govorio kasnije i Sten Van Gandi koji je u svom predavanju iskoristio primer Tomićeve defanzive da bi detaljno objasnio svoju filozofiju građenja sistema odbrane.
Koliko je fizička priprema važna u modernom sportu imali smo prilike da vidimo u nedavno završenoj sezoni. Ogroman broj utakmica odigrali su crveno-beli, a u završnici sezone morali su da imaju snage za ono najbitnije – u borbi za trofeje. Crvena zvezda nije pala ni na tom ispitu, a to se najbolje videlo kada su povrede uzele danak i kada se igralo u veoma teškim uslovima.

S toga, Aleksandar Lukman je bio apsolutno merodavan da govori na temu ’’Pojedini aspekti kondicioniranja vrhunskih košarkaša’’. Lukman je otkrio prisutnim trenerima neke od metoda koje su vodile do toga da Crvena zvezda bude apsolutno spremna za svaki izazov.

Trebalo bi pomenuti da je nedavno održan i seminar u organizaciji Udruženja trenera Republike Srpske u Banjaluci, a jedan od predavača je bio Saša Kosović. Dugogodišnji asistent u stručnom štabu Crvene zvezde govorio je na temu skautinga i njegove primene u pripremi utakmice.
UKTS je i ove godine dodelio priznanja, a u redovima Crvene zvezde bilo ih je zaista mnogo. Naime, nagrade su dodeljene svim osvajačima trofeja u domaćim takmičenjima pa su tako put Malog Kalemegdana otišli brojni trofeji:
Milan Tomić – Prvak ABA Lige i KLS
Slobodan Klipa – Juniorski prvak Srbije
Dragan Vuković – Prvak I Ženske lige Srbije i pobednik Kupa Milana Cige Vasojevića
Ruža Ilić – Ženski pionirski prvak Srbije
KK Crvena zvezda čestita trenerima muške i ženske selekcije, kao i Milanu Tomiću i Aleksandru Lukmanu što su i ovog puta na dostojan i veličanstven način predstavljali naš klub na ovom eminentnom događaju.