Perperoglu: Često uzimamo stvari zdravo za gotovo

Bilo je to na leto 2011. godine kada je osvajač tri Evrolige Stratos Perperoglu proživljavao neke od najlepših trenutaka u karijeri, neposredno nakon što je osvojio drugu titulu evropskog šampiona sa Panatinaikosom.

Tokom leta posetio je porodicu u SAD i u povratku za Grčku iskrsao je problem koji je mogao da mu okonča karijeru u 27-oj godini. Perperoglu se vraćao u rodnu zemlju da se pridruži reprezentaciji u pripremama za Evrobasket.

’’Sedeo sam u avionu i nisam ustao tokom čitavog leta i kada smo sleteli osetio sam bol u predelu desne noge. To se dogodilo u momentu kada sam ustao sa svog sedišta’’, podsetio se Stratos.

Nikada ranije nije osetio slične simptome. Perperoglu je mislio da se to dogodilo jer je dugo sedeo. Ipak, narednog dana bol je i dalje bio tu, čak se i povećao što je aktiviralo alarme.

’’Srećom, već narednog dana sam imao lekarska testiranja sa reprezentacijom i zamolio sam lekara da me pregleda. Uradili smo rendgen koji nije pokazao ništa pa je lekar rekao – Zašto ne proverimo vene? Za svaki slučaj. To smo i uradili i lekar je rekao – Nemojte da se pomerate! Vena je začepljena i to je ozbiljno stanje!’’

Tada je Stratos Perperoglu, prvotimac Crvene zvezde, saznao da pati od duboke venske tomboze, krvnog ugruška koji se obično formira u nogama. Visoki ljudi koji često lete avionom su skloniji riziku ako ne preduzmu mere predostrožnosti. Venska tromboza može da izazove bol ili oticanje, ali se može javiti bez ikakvih simptoama. Ukoliko se ne otkrije ugrušak može da stigne do srca ili pluća rizikujući trajno oštećenje. Iz ove perspektive Perperoglu je imao sreće što je osetio bol.

’’Znao sam dosta o tome jer je moj otac imao sličan problem, to je genetski problem, ali sam se iznenadio što se kod mene pojavio sa svega 26, 27 godina koliko sam tada imao. Osetio sam se kao da me je neko udario čekićem kada mi je lekar to saopštio.’’, istakao je krilni igrač Crvene zvezde.

Suvišno je govoriti da su lekari odmah zabranili grčkom reprezentativcu da nastupa za nacionalni tim na Evrobasketu, a propustio je i prvih šest meseci sezone u klubu.

’’Odmah su mi u dali sredstvo za razređivanje krvi i morao sam tamo da provedem oko deset dana. Nisam mogao da igram, bilo je opasno da dobijem bilo kakav udarac na terenu jer je to moglo da izazove unutrašnje krvarenje’’, rekao je Perperoglu, a potom dodao:

’’Iskren da budem u tom trenutku nisam znao da li ću se ikada vratiti na teren. Čuo sam mnogo priča od drugih igrača koji su imali isti problem kao ja da to može da bude i kraj karijere’’, rekao je Grk iz redova crveno-belih.

Prve dve nedelje oporavka Perperoglu je proveo u bolničkom krevetu. Nakon toga je prohodao, a ubrzo mogao i da počne sa trčanjem. U naredna tri meseca već je počeo da trenira, ali individualno jer bi bilo koji udarac na treningu mogao da izazove unutrašnje krvarenje.

’’Sa velikim nestrpljenjem sam iščekivao povratak na teren. Bio je to teška sezona za mene, ali mi je pomogla vera u Boga. Verovao sam u njega tokom svoje karijere i on mi je pomogao u tom veoma teškom periodu’’, rekao je Perperoglu, a zatim dodao:

’’Često u životu uzimamo stvari zdravo za gotovo. Tako sam se i ja ophodio prema svojoj karijeri, mislio sam da ću igrati košarku večno’’, rekao je bivši grčki reprezentativac.

Srećom, Perperogluova karijera se nije okončala, naprotiv. Prešao je u Olimpijakos, osvojio svoju treću evroligašku titulu, a u narednim sezonama nastavio da igra Evroligu u redovima Barselone i Efesa. Takođe, proveo je sezonu i u Hapoelu iz Jerusalima.

Osam godina kasnije Perperoglu je ponovo u Evroligi! Protekle sezone pomogao je Crvenoj zvezdi da se vrati na najveću scenu, a njegov povratak u Evroligu bio je sjajan jer je postigao 15 poena u porazu od Panatinaikosa u 1. kolu Evrolige. Sa tim nastupom Perperoglu je ušao u Top 20 grčkih igrača po broju nastupu u Evroligi.

’’Kada god zadobijem povredu, kao što se i dogodilo prošle sezone kada sam povredio mišić tetive, kažem lekarima da pregledaju vene u želji da budem siguran da je sve u redu’’, rekao je Perperoglu koji je potom pričao o načinu na koji vodi računa o svom zdravlju:

’’Trudim se da vodim računa o ishrani i da se pridržavam dijete. Kada putujem avionom, odnosno kada su dugi letovi u pitanju, tada nosim specijalne čarape ali i uzmem razređivače krvi iz preventivnih razloga. Svestan sam problema koje imam i trudim se da sačuvam sebe’’, zaključio je Stratos Perperoglu.