ANGT 2020 ‘’Marko Ivković’’ – Sve je spremno, uživajte u košarci!

KK Crvena zvezda mts jubilarni 10. put organizuje kvalifikacioni turnir Evrolige. Adidas Next Generation ‘’Marko Ivković’’ 2020. ponovo će okupiti neke od najtalentovanijih evropskih ekipa, ali će i predstavljati veliki organizacijski izazov. Menadžment klub sa Malog Kalemegdana je godinama uspevao da ispuni sve visoke standarde Evrolige, ali i da iz godine u godinu podigne lestvicu kvaliteta na jedan viši nivo. Prostora za napredak uvek ima pa je tako Crvena zvezda mts odlučila da i ove godine unese veliki broj inovacija od kojih se izdvaja brojni sadržaj van samog terena.

Borbe na terenu počinju u petak, a program prvog takmičarskog dana je sledeći:

Program prvog dana turnira:

10.00h Crvena zvezda mts – Panatinaikos OPAP

12.00h Partizan NIS – Maccabi FOX

14.00h Cedevita Olimpija – CFFB Pariz

16.00h Asseco Arka Gdynia – Mega

18.00h Crvena zvezda mts – Makabi FOX

20.00h Pantinaikos OPAP – Partizan NIS

Uvek u redu favorita, višestruki osvajač ovog turnira i nekadašnji osvajač juniorske Evrolige je selekcija Crvene zvezde mts do 18 godina. Trener crveno-belih juniora je Slobodan Klipa čije je dugogodišnje iskustvo u radu sa mladim košarkašima neprocenjivo i čiji je rad priznat širom Evrope. Nimalo slučajno jer je upravo on sa klupe predvodio crveno-bele 2014. godine kada se Crvena zvezda popela na krov Evrope. Na konferenciji za medije prvi je reč imao upravo trofejni trener crveno-belih

‘’Na ovom turniru vidim veoma talentovane momke koji će sigurno dosegnuti zvezde ne samo evropske, već nadam se i svetske košarke. Konkurencija je ozbiljna, dolaze timovi iz pet zemalja koje ulažu u mlađe kategorije i bave se razvojom mladih košarkaša. Nadam se da ćemo i mi na ovom turniru pokazati na najbolji način koliko kao klub ulažemo u razvoj mladih košarkaša’’, istakao je Slobodan Klipa koji se potom osvrnuo na veoma jaku grupu i rivale Crvene zvezde mts:

‘’U našoj grupi je ekipa Panatinaikosa koja je prošle godine u Berlinu imala dva igrača 2002. godište u timu i koji su tada bili nosioci igre, oni su i sada tu. Drugi tim je Makabi, imali su superstara Avdiju, a sada nemaju takav potencijal. Ipak, igraju neverovatnu timsku košarku i taktički su odlični. Mnogo su napredovali u radu sa mlađim selekcijama’’, rekao je trener crveno-belih juniora, a zatim dodao:

‘’Zatim, tu je Partizan koji je uz Megu i nas nosilac u radu sa mladim igračima. Sve utakmice će biti teške, ali isto tako i lepe za gledanje. Na nama je da se borimo i da pokažemo na najbolji mogući način naš trenutni potencijal, ali i koliko možemo u budućnosti’’, zaključio je Slobodan Klipa.

Nakon trenera crveno-belih govorio je Nikola Manojlović, kapiten juniora Crvene zvezde mts, a iako zvuči pomalo neverovatno za momka od 18 godina u pitanju je igrač sa velikim iskustvom na ovakvom tipu turnira.

‘’Pre svega  želeo bih da kažem da mi je velika čast što ću po treći put učestvovati na ovom turniru. Biće mnogo težak turnir, a mi imamo samo jedan posao. To je da damo sve od sebe. Takav je format da moramo da razmišljamo utakmicu po utakmicu. Igrali smo već protiv Makabija i Partizana, o Panatinaikosu ne znamo toliko, ali ćemo imati vremena da se spremimo’’, rekao je Manojlović.

Pored izvrsne organizacije i logistike koje KK Crvena zvezda obezbeđuje uz pomoć klupskih partnera svim učesnicima, beogradski ANGT ‘’Marko Ivković’’ jedinstven je po tome što su obezbeđeni prenosi svih utakmica. S toga, svako ko nije u mogućnosti da dođe u ‘’FMP arenu’’, moći će putem malih ekrana da prati okršaje jednih od najtalentovanijih igrača Evrope u svom uzrastu. O učešću TV Arena Sport u organizaciji ovog turnira govorio je Zoran Panjković:

‘’Za televiziju Arena Sport samo nakon sedam dana od vrhunskog košarkaškog vikenda, kada smo prenosili nacionalne kupove širom Evrope i NBA All Star vikend, sledi novi veliki košarkaški izazov. Kada to kažem, to zaista i mislim jer je ovo sedmi put da prenosimo ANGT. Često se dešavalo da Crvena zvezda ili neka od drugih ekipa odlaze sa ovog turnira na Fajnal ejt Evrolige gde se susreću sa najvećim evropskim timovima. Navešću samo primer od pre nekoliko godina kada su juniorsko finale Evrolige igrali Crvena zvezda i Real Madrid, a za Madriđane igrao Luka Dončić. Direktni prenosi koje mi organizujemo su na neki način zalog za budućnost  jer nema sumnje da će mnogi igrači sa ovog turnira ostaviti traga u seniorskoj košarci. Arena Sport će direktno prenositi sve utakmice ‘’večitih rivala’’, a tu će biti prenosi Mege i završnice turnira’’, istakao je Zoran Panjković.

Ovaj turnir ima poseban izazov jer je poslednji u nizu kvalifikacionih turnira za Fajnal ejt juniorske Evrolige. To je tradicionalno tako, a ekipe tada imaju poslednju šansu da se kvalifikuju.  Čini se da se iz godine u godinu kvalitet i na terenu, ali pre svega organizacijski podiže na viši nivo. Zašto je tako i koliko je veliki izazov organizovati ANGT ‘’Marko Ivković’’ govorio je direktor KK Crvena zvezda mts Filip Sunturlić koji je najavio i brojne inovacije na polju organizacije turnira.

‘‘Cilj ovog turnira je promocija košarke i mladih talenata, a jedan od njih je svakako i naš kapiten Nikola Manojlović kom je pre neki dan bio rođendan, a nadam se da će tortu spremiti za nedelju po završetku finalne utakmice’’, obratio se uz osmeh direktor KK Crvena zvezda kapitenu junior, a potom nastavio:

‘’ Organizacija ovih turnira mora da bude na najvišem nivou jer će svi ti mladi momci sutra biti deo našeg velikog sportskog sistema i nastupati za neke od najboljih evropskih i svetskih kluba. Verujem da je najveći cilj svih njih da dođu do NBA i zaigraju možda čak i na All Star-u. Pre neki dan je održan NBA All Star u Čikago, a Nikola Jokić koji je igrao ovaj turnir pre pet godina je nastupao na utakmici. Mislim da je najveći cilj svakog mladog čoveka da dosegne te visine. Samim tim, sve što se radi okolo terena u službi je da bi ti momci i treneri imali najbolje moguće uslove za rad i košarkaški razvoj. Mi smo se potrudili da ove godine uradimo i nešto više nego do sada, a želja nam je da budemo u konstantnoj komunikaciji sa svima koji zajedno sa nama čine sportsku industriju’’, rekao je Sunturlić, a potom dodao:

‘’Kao što ste već čuli čak osam utakmica će TV Arena Sport prenositi uživo, a sve ostale će se emitovati preko jutub kanala Arena Sport i na sajtu Evrolige. Veliku zahvalnost dugujemo Evroligi koja prepoznaje Crvenu zvezdu kao strateškog partnera u ovom regionu. Vrlo važno je da imamo pečat od najveće evropske košarkaške organizacije da radimo dobar posao u nečemu što se ne tiče samog terena, već generalno sportske industrije. Sve ekipe iz inostranstva su smeštene u hotelu ‘’Crown Plaza’’ što je praksa i sa svim evroligaškim ekipama koje gostuju Crvenoj zvezdi u Evroligi. Potrudili smo se da juniorima koji nam dolaze u goste obezbedimo iste uslove – smeštaj, rad i odmor kao što imaju i seniorske ekipe u Evroligi. Svi partneri koji su uz Crvenu zvezdu su uzeli učešće u organizaciji turnira, imamo preko 50 volontera koji će pomagati u organizaciji i trudićemo se da obezbedimo što više sadržaja. Naš PR tim je odlično pripremio svoj deo pa ćemo tako imati i tim ljudi koji će kamerama mimo TV prenosa pratiti dešavanja na terenu’’, rekao je direktor Crvene zvezde mts koji je najavio još brojne inovacije u organizaciji turnira:

 

‘’Prvi put smo ove godine dodali i radionice koje će imati za cilj dodatnu edukaciju u sportskoj industriji. Takođe, organizujemo i ‘’Sport conference’’ gde će biti predstavnici naših partnera, predstavnici klubova i saveza, kao i medija gde ćemo za cilj imati da svi zajedno prodiskutujemo o problemima sa kojima se suočavamo  u svakodnevnom radu u sportu, rešenjima za budućnost i šta jedni od drugih očekujemo da bi naša industrija bila još bolja. Već u sredu planirana je radionica sa sudijama i vodiće je Ričard Stouks, prvi čovek Evrolige za rad sa sudijama i njihovo delegiranje. To do sada nije bilo, ali smo svesni da moramo da imamo novu generaciju sudija. Ove godine će 12 mladih sudija biti učesnici ANGT, a cilj je da se nove sudije uvedu u sistem Evrolige i da već od naredne sezone uzmu učešće u najjačem evropskom takmičenju. Takođe, tu je i trenerska klinika gde će trener juniora Slobodan Klipa, zatim Andrija Gavrilović i Aleksandar Lukman članovi stručnog štaba prvog tima Crvene zvezde mts biti predavači. To će biti prilika da oni svoje veliko znanje i iskustvo prenesu na mlade igrače i trenere. Nadam se da je jasno svima u kom pravcu želimo da idemo’’, rekao je Sunturlić, a potom se zahvalio prevashodno klupskim partnerima bez kojih organizacija ANGT ‘’Marko Ivković’’ 2020. ne bi bila moguća.

‘’ Želim da se zahvalim u ime KK Crvena zvezda mts svima koji su  pomogli organizaciju ovog turnira i hvala medijima koji će biti sa nama i koji će dati dodatnu vrednost samom turniru. Takođe, hvala svim partnerima za pomoć u organizaciji, Evroligi što nas je prepoznala kao partnera i gradu Beogradu na svemu što je učinio da ovaj turnir može da zaživi. Zatim i Košarkaškom savezu Beograda na pomoći i Ministarstvu omladine i sporta. Organizaciono ćete videti neke nove stvari i pozivam sve koji mogu da dođu da od petka do nedelje budu u dvorani i uživaju u košarci i pruže podršku mladim igračima’’, zaključio je direktor Crvene zvezde mts Filip Sunturlić.

Podsećamo, kvalifikacioni turnir Evrolige počinje u petak i u praktično celodnevnim programima će trajati sve do nedelje. Veliko finale zakazano za je 20 časova kada će se i okončati sam turnir.