Velika pobeda Crvene zvezde! Granitna odbrana vodi ka plejofu

Košarkaši Crvene zvezde mts imali su težak ispit, ali su ga položili i upisali najvredniji trijumf u dosadašnjem toku ABA lige. Crveno-beli su u 20. kolu ABA lige savladali Cedevita Olimpiju rezultato 88:73 i na taj način uspeli da upišu 13. pobedu u regionalnom takmičenju.

Svesni značaja utakmice crveno-beli su igrali veoma motivisano, ali u isto vreme i veoma pametno. Čvrstina u odbrani koja je jedna od glavnih karaktersitika ekipe pokazala se u najboljem svetlu u dvorani ‘’Aleksandar Nikolić’’ gde je skoro 5.000 navijača bodrilo Crvenu zvezdu.

Protiv direktnog konkurenta u borbi za plejof crveno-beli su u ranoj fazi utakmice stekli dvocifreno vođstvo, a izuzimajući manji pad u četvrtoj četvrtini , takvo  vođstvo praktično nisu ispuštali do poslednjeg zvuka sirene. Nije se osetio i izostanak Ognjena Dobrića i Čarlsa Dženkinsa koji su i dalje na listi povređenih igrača, a za to je bila zadužena fenomenalna timska igra.

U poslednjih dva minuta ulog je bilo i 11 poena razlike kolika je bila zaliha Cedevita Olimpije iz ljubljanskog okršaja, ali izvrsnom rolom kapitena Branka Lazića u završnici, preciznom rukom Bilija Berona i čvrstom timskom igrom crveno-beli su i to nadoknaila. U slučaju identičnog međusobnog skora ove dve ekipe na kraju regularnog dela ABA lige, bolje plasirana ekipa na tabeli biće Crvena zvezda mts.

Najefikasniji akter utakmice bio je Marko Jagodić – Kuridža koji je utakmicu završio sa 18 poena, a statistika ne pokazuje sav njegov doprinos u izvrsnoj utakmici koju je odigrao. Bili Beron i Kevin Panter postigli sup o 14 koševa.

Crveno-beli su veoma motivisano ušli u utakmicu. Čvrsti u odbrani i rastrčani u kontranapadu kontrolisali su dešavanja na terenu. Bili Beron je bio šuterski raspoložen, otvorio je utakmicu sa dve trojke, a kada je Lorenzo Braun proigrao Jagodića-Kuridžu i on zakucao Zvezda je povela 8:0 posle tri minuta igre.

Jagodić-Kuridža je briljirao na početku i to na obe strane terena. Nakon njegovih novih poena, a imao ih je u ranoj fazi već osam, doneli su Crvenoj zvezdi mts 12 poena prednosti – 16:4.

Prva deonica je zaista u potpunosti pripala Zvezdinoj odbrani i Jagodiću-Kuridži koji je bio brilijantan, kao i ostatak tima istini za volju. Nakon deset minuta igre Zvezda je imala velikih 17 poena prednosti, a pomenuti krilni centar crveno-belih na svom kontu 11 poena koliko i ukupno gostujuća ekipa – 28:11.

Zvezda je bila veoma čvrsta. Za 12 minuta igre Cedevita Olimpija je postigla samo 11 pona i crveno-beli su stekli 21 pone prednosti – 32:11.

Izabranici Dragana Šakote su zaista igrali brilijantno u prvom poluvremenu. Do kraja četvrtine visoka prednost je bez većih problema zadržana, a ona je iznosila ‘’plus 18’’ nakon 20 minuta igre. Poslednje poene u prvom poluvremenu postigao je Kevin Panter pred zvuk sirene – 46:28.

Izuzetan pristup iz prvog poluvremena koji su imali crveno-beli ponovio sei na početku treće deonice. Cedevita Olimpija je igrala bolje u odnosu na prvih 20 minuta, ali je Zvezda bila u ritmu i kontrolisala dešavanja na terenu.

Šuteri gostiju su ušli u ritam, ali svaki njihov propust u odbrani kažnjavali su crveno-beli. Bili Beron je pogađao svoje šuteve, Jagodić-Kurdža i Lorenzo Braun bili su u odličnom napadačkom ritmu i bili su zaslužni što je visoka prednost sa poluvremena očuvana je i posle 30 minuta igre – 64:48.

Poslednja deonica počela je pogotkom Džejmsa Gista, a onda je usledio manji pad koji je rezultovao serijom gostiju 7:0 – 66:55. To je bio poziv za oprez, ali nije bilo razloga za paniku. Kevin Panter je prekinuo seriju rivala i vezao četiri poena – 70:55.

Crveno-beli su malo izgubili napadački ritam koji su imali tokom prve tri četvrtine.Odbrana je dobro funkcionisala, al ii ona nije uspevala da nadomesti nedostatak bolje napadačke igre u poslednjoj četvrtini. Olako izgubljene lopte kaznio je plejmejker Cedevita Olimpije Artis koji je vezao dve trojke i smanjio razliku na devet poena – 74:65.

Usledili su poeni Vladimira Štimca, a kapiten Branko Lazić je na manje od dva minuta pre kraja postigao izrazito važnu trojku koja je vratila Crvenoj zvezdi dvocifrenu prednost  – 79:67.

U završnici utakmice ulog je bila i razlika, a Cedevita Olimpija je imala zalihu od 11 poena. Ipak, čvrsta igra u odbrani koju je predvodio kapiten Branko Lazić i odgovoran pristup doneli su Crvenoj zvezdi zasluženo i ubedljivu pobedu.

KK Crvena zvezda mts – Cedevita Olimpija 88:73 ( 28:11, 18:17, 18:20, 24:25)

Crvena zvezda mts: Panter 14, Braun 9 (4as), Perperoglu 3, Davidovac, Lazić 8, Beron 14, Gist 7 (4sk), Lukas 2, Jagodić-Kuridža 18, Dženkins, Odžo 5, Štimac 8 (8sk).

 

Dragan Šakota, KK Crvena zvezda mts:

‘’Pre svega čestitam igračima za pobedu koja je ostvarena ubedljivo i na tome što smo uspeli da nadoknadimo razliku što je bio jedan od zadataka. Početak je bio baš kako treba, a jedini problem koji smo imali u prvom poluvremenu je bio ofanzivni skok jer je Cedevita Olimpija imala 11 istih u prvom poluvremenu. Završili su sa 14, ali ne možete sve da zaustavite u igri protivnika. Gledamo napred, gledamo utakmice koje će biti odlučujuće za plejof’’

‘’Još uvek nije preporuka lekara da putujem avionom, ali biće to sve ok’’

‘’Nije mi bilo lako da gledam utakmicu protiv Baskonije i ne bih se posebno ni osvrtao na nju. Imali smo sastanak pred ovu utakmicu u želji da podignemo atmosferu i to smo uspeli. Nikome nije prijatno kada ekipa igra promenjivo, ali to nije fenomen koji prati nas već važi za ostale. Ako je nešto bilo važno u utakmici protiv Baskonije to je dobra podela minutaže. Mi smo vodili računa o tome jer nas čeka veoma teška nedelja. Pretpostavljam, igrači su živa bića, kada osetiš da ne ide i da ne može pomalo se predaš. Nije lepo za gledanje, ali dešava se’’

‘’Mi smo svesni kada uđemo u plejof da ne možemo da izbegnemo najbolje ekipe i ne razmišljamo o tome. Do ove utakmice postala je opasnost da se uopšte ne plasiramo. Imali smo jednu Primorsku koja je veoma odmakla i pored svih izmena su bili u konkurenciji za plejof. Premalo je utakmica u ABA ligi i kada su se već događali kiksevi bilo je teško da se nadoknade kasnije’’

‘’Fenomen ove godine da nismo kompletni se nastavlja, ali neka pozitivna stvar je da nismo koristili Dženkinsa koji nije potpuno spreman, ali je veoma bitan za nas kao karakter i kao igrač. Imali smo dosta problema, Stratosa smo čekali i poželeli da se vrati što pre… Ali to nije baš tako. Oporavak je takav da se jedan dan oseća bolje, a drugi dan lošije. Razlika između fudbala i košarke je u tome što kada uđe igrač na poziciju levog beka zna šta je njegov posao, a ovde je sve mnogo dinamičnije. Marko se uklapao dosta dugo, izgubio je svoj ritam usled povrede, oslanjao se na borbenost, a danas je pokazao i druge kvalitete. Odigrao je mušku partiju. Takav je program, znate da nam ide ponovo dupla nedelja, a poslednja takva će biti pred plejof. To su stvari na koje se Evroliga očigledno ne obazire’’

‘’Pred Dženkinsom je bilo pet do sedam dana pauze, probao je i trenerirao. Kaže da se oseća bolje, ali on je igrač fizikalija i kada se ne oseća čvrsto na toj nozi to nije to. Nadam se da će za nedelju dana biti spreman’’