Na današnji dan 2001.godine napustio nas je veliki Nebojša Popović

U utorak 20.10.2020. godine navršava se 19 godina od smrti osnivača KK Crvena zvezda i nosioca članske karte broj 1 našeg kluba – Nebojše Popovića.

Nebojša Popović je rođen 1923. godine, a  preminuo je 20.10.2001. godine. Bio je  jedan od utemeljivača jugoslovenske i srpske škole košarke, osnivač KK Crvena zvezda selektor, funkcioner, novinar, košarkaški radnik i jednom rečju zaljubljenik u košarku.

Nebojša Popović je bio rodonačelnik i vizionar u mnogim stvarima, ali ostaje upamćeno da je sa ponosom isticao i najviše voleo da ga zovu “košarkaškim ocem Crvene zvezde”  kluba koji je poveo u svetlu budućnost, koji danas ima bogatu istoriju, brojne titule i trofeje, i milionsku armiju navijača.

Nebojša Popović je bio vlasnik članske karte sa brojem 1, koju danas čuva njegova ćerka Zvezdana Popović.

Na tu člansku kartu je bio veoma ponosan a ona je, po meni, suština svega što je radio, jer u mnogo čemu je bio prvi. Sve je u njegovom životu bilo u funkciji budućnosti i vizije. Zvezda je do kraja ostala njegova najveća ljubav. Za mene je on, bez dileme, uvek bio broj jedan, po toj neverovatnoj upornosti da se bori za nešto što misli da je bitno” govorila je svojevremeno njegova ćerka Zvezdana Popović u intervjuu za dnevni list “Politika” prilikom jednog od prisećanja na svog oca. Za sve koji vole crveno-belu boju i košarkakog oca KK Crvena zvezda.

Nebojša Popović je rođen je 8. februara 1923. u Irigu, kao najmlađe, treće dete iz braka šumarskog inženjera Nikole i Đurđice. Treću mušku gimnaziju završio je sa 17 godina i četiri meseca, kao najmlađi maturant u Jugoslaviji. Za prvih sedam godina posle Drugog svetskog rata završio je dva fakulteta, Pravni i Novinarsko-diplomatsku školu, a sve vreme bio je igrač-trener u muškom timu Crvene zvezde, trener ženske ekipe i jedno vreme savezni kapiten. Pritom je na oba fakulteta imao prosečnu ocenu oko devet (na Pravnom 8,75, u Novinarskoj školi 9,05), nikada nije pao niti odložio ispit iako je uporedo i s košarkašima i s košarkašicama bio državni šampion (deset titula s muškim timom KK Crvena zvezda, sedam sa ženskim).

Kao trener vodio je državni tim na Evropskom prvenstvu u Moskvi 1953. i Svetskom šampionatu u Rio de Žaneiru 1954. U košarkaškoj organizaciji bio je potpredsednik pa predsednik. Istakao se i kao generalni sekretar Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, ali i kao predsednik Fibine Komisije za međunarodnu organizaciju i komesar-delegat na mečevima (u toj ulozi bio je duže od tri decenije).

Osim činjenice da je osnovao takvog velikana – Crvenu zvezdu, možda o uticaju koji je imao na sve, najbolje svedoče reči još jedne legende našeg kluba Ranka Žeravice: “

Može da se kaže da je Nebojša Popović otac jugoslovenske košarke. Svi smo gledali njegove treninge i kopirali ga. Imao je najbolje informacije o svetskoj košarci. Uvodio je najbolju organizaciju u klub i zato je Zvezda  postigla sve te uspehe” istakao je svojevremeno naš čuveni selektor Ranko Žeravica koji nas je napustio 2015.godine.