IN MEMORIAM – Petronije “Pera” Zimonjić (1942-2021)

Jedan od velikana srpske košarke i pionira u radu sa igračima na fizičkoj pripremi i među kondicionim trenerima, profesor Petronije „Pera“ Zimonjić, preminuo je u subotu u 79. godini života.

Osim što je iznedrio generacije studenata, košarku je svojim znanjem i primenom svega u čemu je bio prvi na ovim prostorima, podigao na viši nivo u svom delokrugu rada bez koga je danas teško zamisliti košarku.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 1942.godine. Deo košarke kojoj je dao mnogo, bio je više od pola veka.

Jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj košarci je kao inovator dao mnogo. Bio je deo stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahina Braca Alagić. Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993 i 1994. godine kada se naš tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije.

Deo stručnog štaba KK Crvena zvezda bio je i u sezoni 2010-2011 kao deo stručnog štaba Mihajla Uvalina.

Petronije Zimonjić je ogroman doprinos dao i kao član reprezentacije koja je 1995.godine osvojila titulu prvaka Evrope i deo stručnog štaba Dušana Ivkovića.

Pera Zimonjić je bio čovek uvek spreman za priču, vedrog duha i veliki stručnjak koji je pomogao i iznedrio veliki broj akademski obrazovanih ljudi, ali i značajno pomogao u razvoju brojnih košarkaša i ekipa znanjem koje je bilo ispred svog vremena.

Vreme i mesto sahrane Petronija Zimonjića biće objavljeni naknadno.