Napadačka rapsodija trasirala put do pobede protiv Himkija

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su trijumf u 29. kolu Evrolige. Crveno-beli su u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ savladali Himki rezultatom 92:81. Zvezda je odigrala napadački neverovatne tri četvrtine. U prvoj deonici izabranici Dejana Radonjića ubacili su osam koševa, a potom 84 u naredne tri. Mnogo raspoloženih napadača bilo je u redovima crveno-belih koji su imali izvrsnu energiju u odbrani skoro čitavog meča i nagradili se za uloženi trud na pravi način.

Najefikasniji je bio Džordan Lojd koji je ubacio 22 poena, od toga 11 u poslednjoj deonici, a uz to je upisao i šest asistencija. Sjajan je bio i Dejan Davidovac koji je meč završio sa 16 koševa, bez promašaja za tri, a mnoge trojke su bile prelomne na ovom meču. Kori Volden je meč završio sa 15 poena i pet asistencija.

Početak meča doneo je nervoznu igru u redovima Crvene zvezde. Igra u napadu nije bila tečna, mučili su se crveno-beli da pronađu rešenje i svega osam poena za 10 minuta igre donelo je gostima sedam poena prednosti – 8:15.

Tandem Mekolum-Miki stvarao je velike probleme crveno-belima koji su tražili svoj ritam. Bitne poene u završnici drugog poluvremena postizali su Kori Volden i Branko Lazić koji nisu dozvolili rivalu da stekne osetniju prednost – 34:38.

Crveno-beli su držali priključak, ali nisu uspeli da okrenu na početku treće deonice. Himki je čak i serijom 8:0 otišao na dvocifrenu razliku 39:50. Međutim, Crvena zvezda je bila strpljiva i silno motivisana da prekine seriju poraza u Evroligi. Velika energija u odbrani davala je snagu u napadu. Sjajnu rolu imao je povratnik na parket Duop Rit, a nakon četiri uzastopna poena Ognjena Dobrića Crvena zvezda je stekla prvo vođstvo na meču – 59:58.

Pojavio se, kako samo on zna i Dejan Davidovac u važnim momentima. Ukradene lopte i hladan kao led na šutu za tri, popularni Deki je odvojio crveno-bele na šest poena prednosti – 66:60.

Crvena zvezda je preuzimala kontrolu nad utakmicom, a završni udarac rivalu dao je Džordan Lojd koji je ubacio čak 11 poena u poslednjoj četvrtini. Zvezdina napadačka rapsodija od 30 minuta trasirala je put do osme pobede u Evroligi ove sezone.

Već u nedelju pakleni mart se nastavlja, na programu je ’’večiti derbi’’. Na istom mestu, u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ sa početkom od 19 časova i 30 minuta.

Crvena zvezda mts – Himki 94:82 (8:15, 26:23, 28:22, 30:21)

Crvena zvezda mts: Hol 2, Volden 15 (5as), Lojd 22 (6as, 4sk), Uskoković 4, Davidovac 16, Lazić 8, Rit 6, Dobrić 12, Simonović 1, Jagodić-Kuridža, Kuzmić, Noko 6.

Trener KK Crvena zvezda Dejan Radonjić: „”Prvo poluvreme nije bilo tako dobro, posebno prvih deset minuta. Mnogo smo napravili grešaka u napadu. Posle toga je bilo bolje, a u drugom je bilo sve drugačije. Postigli smo u te dve četvrtine čak 58 poena. Imali smo sjajan procenat za tri poena. Poslednjih sedam minuta smo kontrolisali meč, za nas je sad najvažnije da ovo zaboravimo i spremimo se za naredni meč”, rekao je Radonjić.

U drugom poluvremenu crveno-beli su rafalnom paljbom slomili otpor večeras odličnog Himkija:

“Odigrali smo taj drugi deo meča napadački sjajno. Ne samo što smo pogađali, već je bilo dobrih elemenata, segmenata tokom tih 20 minuta. Ni druga četvrtina nije bila loša napadački, ali tih 58 poena u drugom delu je bila stvarno velika brojka, posebno za nas koji u poslednje vreme nismo napadački bili raspoloženi. Uradili smo ono što smo mogli. Videlo se da smo dobili na energiji ulaskom igrača sa malo većom svežinom. Imamo taj disbalans, ulazak jednog broja igrača postepeno u rad i čitav sistem nije lak. Treba ponoviti da ta pauza nije bila kratka i da pre te pauze koju smo imali sa koronom, imali smo i problema sa povredama igrača. Pokušavamo da se pronađemo, da kroz jmali broj treninga i koristeći delove utakmica dođemo do podizanja određenih stvari koje su potrebne na kolektivnom planu. Raspored nam je izutetno težak u smislu da imamo važne utakmice u ABA ligi, a svaka utakmica u Evroligi je na svoj način ogromna potrošnja. Trudićemo se da izvlačimo maksimum”, dodao je trener crveno-belih.