Prošlo je 15 godina od odlaska našeg Bobana

Danas u ponedeljak 28.06.2021. godine navršava se 15 godina od smrti našeg legendarnog košarkaša Slobodana Bobana Jankovića.

Legendarni Boban ili „Guza“ kako smo ga svi koji volimo crveno-belu boju zvali proveo je deceniju u Crvenoj zvezdi i posebnim šmekom i umećem na terenu stekao je ogroman broj poštovalaca koji su voleli taj košarkaški vic i mangupluk koji je Boban imao i kojim je znao da nadoknadi mnogo toga…

Nakon Crvene zvezde, Vojvodine, pa povratka u Crvenu zvezdu, odlazio u Panionis gde je brzo postao ljubimac navijača i jedan od vodećih igrača.

Nažalost, prekinuo je karijeru na tužan i tragičan način, na utakmici protiv Panatinaikosa 1993.godine i ostao doživotno paralizovan, a preminuo je 2006.u Grčkoj,.

Našeg Bobana više nema, ali ostalo je sećanje na jednog velikog košarkaša koji je na poseban način oplemenio ovu igru.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 326 mečeva i postigao 3.481 poen, a iza njega ostaju brojne urbane legende i mitovi poput onih da je naš nekadašnji trener Vlada Đurović često izjavljivao „da nije trenirao pametnijeg igrača u svom životu“, a pamte se i simultanke u dresu Crvene zvezde, ali i Panioniosa zbog kojih je dobio u Grčkoj nadimak „Srpski Leri Bird“.

Slobodan Boban Janković je rođen u Lučanima 15.decembra 1963.godine, a preminuo je 28. Juna 2006.godine na ostrvu Rodos.