Granitna odbrana Crvene zvezde mts vodila do pobede protiv Budućnosti

Crvena zvezda mts je bila desetkovana, ali hrabra, snažna i rešena da dođe do pobede. Tako je i bilo, uz svesrdnu pomoć navijača koji su u velikom broju ispunili dvoranu ‘’Aleksandar Nikolić’’ u 2. kolu ABA lige. Granitna odbrana i timska igra bile su recept i Crvena zvezda mts savladala je Budućnost Voli rezultatom 71:63.

Crvena zvezda je kontrolisala prvo poluvreme, dok je u trećoj četvrtini usledio pad u napadu crveno-belih što je rival znao da iskoristi. U poslednjoj deonici susreta pobednički karakter branioca titule ABA lige došao je do izražaja i totalno prelomio susret u svoju korist. Crveno-beli su tada stekli dvocifrenu prednost i bez puno poteškoća je i zadržali do poslednjeg zvuka sirene.

Blistao je Luka Mitrović koji je poneo veliki teret na centarskim pozicijama usled odsustva Maika Cirbesa. On je meč završio sa 19 poena i sedam skokova. Pratili su ga Nikola Kalinić i Ognjen Kuzmić koji su, interesantno, imali identičan učinak sa po 13 poena i šest skokova.

Početak utakmice obeležila je izuzetno čvrsta igra obe ekipe. Igralo se poen za poen, a domaće je u prvoj deonici predvodio Ognjen Kuzmić sa sedam poena koji je u reketu pravio velike probleme gostojućoj ekipi. Domaća ekipa je nastavila sa izuzetno čvrstom odbranom, da bi se crveno-beli prvi put odlepili na sedam poena razlike (19:12) posle trojke Dejana Davidovca.

Šampion ABA lige je u drugoj deonici zaigrao još jaču odbranu, što je dovelo do prve dvocifrene razlike na večerašnjem meču. Posle još jednog zakucavanja Kuzmića crveno-beli su otišli na plus 10 (28:18). Budućnost je priključak održavala pretežno sa linije za slobodna bacanja. Dva minuta pre kraja ovog dela susreta, Luka Mitrović je atraktivnim zakucavanjem podigao celu dvoranu na noge. Rid je postigao poslednje poene u prvom poluvremenu pa je rezultat pred veliki odmor glasio 37:29.

Najefikasniji u domačem sastavu bili su Dobrić i Kuzmić sa po devet poena.

U nastavku susreta viđena je prava rovovska borba. Gosti iz Podgorice bolje su otvorili nastavak utakmice i serijom 7:0 smanjili prednost na samo jedan poen. Crveno-beli su tragali za ritmom i Budućnost je stigla i do najvećih pet poena prednosti – 41:46.

Usledila je velika podrška Zvezdaša donela je dodatnu energiju u redove crveno-belih, a  to je donelo i pojačanu agresivnost u odbrani izabranika trenera Radonjića. Pokazni primer toga bila je ukradena lopta Nejta Woltersa koji je u kontri spremio zakucavanje Luki Mitroviću na oduševljenje domaće publike. Nekadašnji kapiten nastavio je u dobrom ritmu i još jednim odličnim pogotkom vraća prednost na stranu domaćina. Ipak, Podgoričani su uspeli da zadrže prednost do kraja treće četvritne – 45:47.

Kako je završio treći period, krilni centar crveno-belih je otvorio i poslednjih 10 minuta susreta. Ogromna energija celokupnog tima Crvene zvezde uz minijature Mitrovića, Kalinića i Voltersa u napadu kreirali su novi veliki preokret. I to, ni manje ni više nego furioznu seriju 13:0 koja će, ispostaviće se, odlučiti pitanje pobednika (65:52).

Do kraja susreta, ekipa Crvene zvezde mts je totalno kontrolisala zbivanja na terenu ne dozvolivši gositma iz Podgorice ja ozbiljnije zaprete i tako upisa veliku pobedu.

Crvena zvezda mts – Budućnost Voli 71:63 (19:14, 18:15, 8:18, 26:16)

Crvena zvezda mts: Gušić, Lazarević 2, Volters 3 (7as), Uskoković 3, Davidovac 9, Mitrović 19 (7sk), Kalinić 13 (6sk), Dobrić 9, Simonović, Ivanović, Kuzmić 13 (6sk), Popović.

Dejan Radonjić:

”Jeste rana faza i sam početak, ali smo dali sve od sebe da nam se ne ponove stvari kao u nekim prethodnim sezonama. Važna pobeda za nas. U situaciji koja je iziskivala od svih da damo još više. Energetski je bilo zadovoljavajuće, bilo je dosta grešak. To je donekle očekivano s obzirom da su momci imali samo juče u pripremi trening pet na pet, nije bilo vremena za više. U prvom delu smo kontrolisali situaciju. Treća četvrtina je napadački bila loša, loša i u organizaciji i u odlukama. Bilo je potrebno da podignemo nivo odbrane da bismo došli do laganih poena. Kada smo to uspeli, došli smo i do tečnije igre u napadu. Završnica je bila sigurna”

Nadam se samo da nismo došli u situaciju da još jedan igrač izađe iz tima. Ne znam stvarno šta se ovo dešava. Ostali smo i bez Holinsa, vratili su se Dobrić i Davidovac, da, ali Dobrić je juče igrao prvi put 5 na 5 posle tri meseca pauze. To se i videlo na terenu. Nastavljamo dalje, nadam se da će Lazarević biti dobro i Holins da će nam se brzo vratiti. Lazić bi za sedam, osam do deset dana trebalo da počne da trenira sa ekipom, to je novost. Nema puno vremena za trening, vreme koristimo za oporavak. Hvala publici što je došla u velikom broju, puno nam je značila.

Mislim da je nerealno u ovom trenutku dati tačnu informaciju za Lazarevića. Potrebni su dodatni pregledi, doktori su uvek oprezniji, čekamo dodatni nalaz. Pretpostavljam da nije ništa strašno, ali nama je svaki dan važan. Holins odsustvuje tri do četiri dana, ali eto danas ga nije bilo u timu”