Patrijarh Porfirije: Pobedimo gordost i sujetu (video)

KK Crvena zvezda mts bio je u utorak gost Patrijarha Srpskog Porfirija i Srpske Pravoslavne Crkve.

Dolazak i susret sa Patrijarhom Porfirijem po mnogo čemu ostaće u sećanju i veliko iskustvo za sve koji su tog dana bili gosti u Patrijaršiji.

Osim druženja i poklona koje su našem Patrijarhu uručili kapiteni oba seniorska tima Crvene zvezde, Nevena Naumčev i Branko Lazić, dolazak naše delegacije Patrijarh je iskoristio i da se obrati svim prisutnima i uputi im reči podrške i ohrabrenja:

Ja sport vidim kao duhovnu disciplinu. Sport jeste blagosloveno nadmetanje u onome što svako najbolje može da da od sebe, pa tako i kada se desi da izgubimo to treba da bude samo poziv na još veći trud, na još veći napor, sa ciljem da budemo još bolji, da stičemo vrlinu. Vrlinom prepoznajemo, mi to kažemo Jevanđeljem, naše bližnje, one sa kojima se takmičimo, koju su bili uspešniji od nas i kojima sa ljubavlju čestitamo. Onda je to dobitak za sve, dobitak za sport, dobitak za sve ljude, jer zaista jesmo svi bližnji, besedio je patrijarh Porfirije i nastavio:

-Svakako da je uvek veća radost kada smo pobednici, ali i u takvim trenucima imamo opet poziv na duhovni podvig, a to je pokušaj da u sebi sputamo ono što je zapravo najveći neprijatelj svakoga čoveka u životu na svim poljima, a to se jezikom Crkve, duhovnim jezikom, zove gordost, sujeta. Ako smo i pobednici i najbolji u svemu, a to proizvodi sujetu i gordost, onda smo zapravo već u startu gubitnici i sve ono što smo dobili postaje kontraproduktivno. Radujemo se i molimo se Bogu da budemo pobednici svako u svom životu upravo protiv sujete, protiv gordosti, jer kad se trudimo da negujemo vrlinu, da i u sportu da negujemo ljubav, uvek smo pobednici.

-U međusobnoj slozi, udruženih talenata i udruženih snaga i kapaciteta, neće nam biti problem da volimo, da poštujemo, da prepoznajemo i slogu drugih, a kad tako činimo, onda ćemo biti na putu sloge svih ljudi. Tada sport postaje najbolji predstavnik onoga što mi jesmo, postaje, kako se to danas kaže, jedan od dobrih i često i najboljih ambasadora srpskog društva, srpske države, srpske kulture, srpske istorije, postaje jedan čvrst kamičak za dobar put u budućnost, istakao je Patrijarh u obraćanju delegaciji KK Crvena zvezda.

Crvena zvezda će i narednih dana putem video materijala i foto galerija ovekovečiti ovu posetu koja je za naš klub po mnogo čemu bila veliko i jedinstveno iskustvo i čast.

KK Crvena zvezda mts