Ratnička pobeda Crvene zvezde mts u derbiju sa Olimpijom Cedevitom 79:64!

Košarkaši Crvene zvezde mts okončali su izuzetno tešku nedelju pobedom u 4.kolu ABA lige jtd nad Olimpija Cedevitom rezultatom 79:64 (17:24,23;15,16:16,23:9).

Najefikasniji kod crveno belih koji sada imaju skor 3/1 bili su Holins i Mitrović sa po 13 poena, ali su meč obeležili i Nikola Kalinić koji je ubacio tri vrlo važne trojke i imao 12 skokova, odlični Kuzmić (10p i 11 sk) i Nikola Ivanović koji su dominirali poslednjom četvrtinom.

Utakmica u hali “Aleksandar Nikolić” koja je odigrana prd 4500 gledalaca, još jednom je pokazala od kakvog materijala je napravljena ovosezonska ekipa koja se i pored činjenice da je bez nekoliko važnih igrača već nedeljama, izmorena nizom od čak 7 utakmica u 17 dana uspela da se izdigne nakon lošeg početka i dobije izuzetno važnu utakmicu.

Dovoljno je pomenuti da je gostujući tim Olimpije Cedevite vodio tokom prvog poluvremena čak sa 16 poena prednosti, ali su crveno beli uspeli taj deficit da stignu i prestignu u finišu poluvremena na krilima Nikole Kalinića koji je ponovo pokazao koliko je važan za ovaj tim Crvene zvezde. Nije ga išao šut za dva dva poena (0 od 10) ali je radio sve ostalo što je njegovom timu bilo potrebno i na kraju sakupio 11 skokova i 5 asistencija!

U nastavku gosti su ponovo bolje otvorili četvrtinu serijom 9-2 za vođstvo 4842, ali su crveno beli i to stigli čvrstom dobrom odbranom.

Kada su pri rezultatu 61:60 napravili seriju 10:1 (koju je inicirao ponovo Kalinić trojkom) i poveli po prvi put sa dvocifrenom prednošću, bilo je jasno da bodovi ostaju u Beogradu. U toj poslednjoj četvrtini napad su “vukli” Ivanović i sve bolji i bolji Kuzmić koji je na kraju završio sa dabl dabl učinkom 11 poena i 11 skokova.

Čestitke za ovaj trijumf zaslužuju svi jer je ova utakmica protiv vrlo neugodnog rivala koji je prošle sezone ozbiljno namučio crveno bele, došla manje od 48 sati nakon meča u Moskvi i teške utakmice sa CSKA. O želji za pobedom govori i podatak da je Crvena zvezda imala čak 20 ofanzivnih skokova!!!

KK Crvena zvezda mts:Lazarević, Volters 6, Uskoković, Davidovac 6,Mitrović 13, Lazić, Kalinić 11 i 12sk, Dobrić 8, Holins 13, Simonović, Ivanović 12, Kuzmić 10 i 11sk.

Trener KK Crvena zvezda mts Dejan Radnonjić: “ Krajnji rezultat ne govori dovoljno o onom što se dešavalo tokom meča. Bila je teška utakmica za nas posle dolaska iz Moskve i praktično bez treninga, a niza meča u jako kratkom roku s ogromnom potrošnjom. Bila je enigma kako ćemo reagovati. Početak utakmice je pokazao da postoji određena opreznost… U završnici druge četvrtine smo ušli s mnogo većom energijom. Kvalitet odbrane bio je značajno bolji. Uspeli smo zavidnu razliku koju je napravila Olimpija Cedevita da smanjimo, čak i da povedemo s jednim poenom razlike. U drugom delu opet je bilo u talasima. Kroz dobru odbranu došli smo do nekih dobrih napada i realizacije koja nam je omogućila mirnu završnicu. Cedevita je odigrala jako dobro, a mi smo uspeli u poslednjem kvartalu da napravimo ekstra napor u odbrani, da bismo kroz dobre momente u napadu podigli samopouzdanje i u dobrim momentima došli do nerealne razlike na kraju“.

Trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac “Zaslužena pobeda Crvene zvezde i čestitam joj na tome. Mi smo parirali tri četvrtine, nismo uspeli da budemo konkurentni ceo meč, što nam se ponavlja već neko vreme. Imali smo objektivne razloge zbog kojih nismo trenirali ove sedmice, imali smo određene probleme, ali nismo iskoristili umor Zvezde koji je bio evidentan. Digla ih je publika, tu su našli poslednji atom energije za pobedu, mi se nismo adaptirali na Zvezdinu košarku i izgubili smo“.

Crvena zvezda naredni meč igra u petak u Beogradu protiv berlinske ALBE, a sledeći duel u ABA ligi očekuje ih već u nedelju protiv ekipe Mornara u Baru, nakon toga ponovo dva meča u duplom kolu protiv Monaka u Monte Karlu i Armanija u Milanu.