Zvanično saopštenje i stav KK Crvena zvezda mts

KK Crvena zvezda mts želi da obavesti javnost da će od rukovodstva  regionalne lige i zvanično zatražiti razjašnjenje situacije oko broja klubova iz jedne države koji mogu da nastupaju u prvoj ligi u takmičarskoj sezoni 2022-2023.

Kao klub koji je suvlasnik ove lige sa ostalim klubovima učesnicima, smatramo da je postojeća situacija neprihvatljiva i neodrživa, i želimo da dobijemo konkretan odgovor na ovo pitanje (kako bi na vreme bila upoznata i košarkaška javnost) pre 30.aprila 2022. godine kada bi (potpuno nepotrebno i neopravdano) dva srpska kluba (Borac Čačak i Zlatibor Čajetina) trebalo da odigraju prvi meč razigravanja za opstanak (ili plasman) u prvi rang takmičenja regionalne lige!

Kako bi razjasnili situaciju srpskoj košarkaškoj javnosti, u nastavku ovog zvaničnog saopštenja i stava kluba navešćemo činjenice zbog kojih smatramo da liga mora hitno da reaguje i otkaže predstojeće mečeve Borca i Zlatibora jer su nepotrebni!

KK Crvena zvezda mts podseća da je  trenutno maksimalan broj klubova po jednoj državi 5 PET.

 Međutim, taj broj je definisan društvenim ugovorom i propozicijama takmičenja, ali za ovu (aktuelnu) sezonu 21-22.

Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan (Borac) nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige, i drugi (Zlatibor) koji je osvojio drugu regionalnu ligu moraju da „razigravaju“ kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još uvek nisu donete?!

Na sastancima klubova i sednicama Skupština tokom takmičarske sezone 21-22 zaključeno je da postoji potreba da se društveni ugovor menja. U radnoj verziji istog su dva predloga vezana za temu „nacionalnog ključa“ i broja klubova iz jedne države:  Ili neće biti ograničenja i „nacionalnog ključa“, ili će maksimalan broj klubova u ligi od 14, biti 6 (ŠEST)!

Ta promena je neminovna i dogodiće se tokom leta, što znači da klubovi imaju mogućnost da izglasaju dve promene: Ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno 6 klubova iz jedne države, ili više neće biti nikakvog ograničenja (nacionalnog ključa)!

Zato još jednom javno pitamo i čelnike lige, ali i srpsku košarkašku javnost koju upoznajemo sa ovim problemom – Zašto srpski klubovi moraju da razigravaju kada maksimalan broj klubova iz jedne države za sledeću sezonu nije definisan i može biti samo veći, a ne manji?!

Smatramo da je na vođstvu regionalne lige da hitno reaguje do 30.04 i odredi smernice za nastavak „baraža“ jer dolazimo u realnu opasnost da već 30.04.2022. godine imamo neregularnu takmičarsku sezonu 2022-2023!

Da li će se po promeni pravila koja neminovno slede, poništiti baraž utakmice Borca i Zlatibora, a onda to doigravanje odigrati klubovi koji po plasmanu to treba da urade,  nije više pitanje samo za KK Crvena zvezda mts (jednog od suvlasnika lige) već za rukovodstvo lige i klubove SUVLASNIKE lige.

Kao klub koji je zainteresovan za razvoj i napredak ove lige, imamo svaku odgovornost da ukažemo na nepravilnosti ove vrste, što i činimo, posebno one koje direktno utiču na regularnost takmičenja!

KK Crvena zvezda je u više navarata predlagala da se ukine ograničenje o maksimalnom broju klubova iz jedne države, i da oni klubovi koji sportskim rezultatom izbore plasman u ABA 1 ligu budu i učesnici ABA 1 Lige.

O daljim koracima i epilogu ovog slučaja KK Crvena zvezda će i dalje obaveštavati javnost, a u kom smeru regionalna liga želi da ide – videćemo već 30.04.2022.godine!

U Beogradu , 26.04. 2022.godine
KK Crvena zvezda mts