Intervju predsednika Nebojše Čovića: Velika, istorijska prva pobeda

Predsednik KK Crvena zvezda mts u intervjuu za „Sportklub“ samo dva dana nakon istorijskog uspeha i pobede u prvom evroligaškom derbiju, govorio je o aktuelnim temama: Utakmici u gradskoj „Štark Areni“, velikoj pobedi, Fakundu Kampacu koga su brojni mediji već „doveli“ u Crvenu zvezdu i to za astronomski novac, i predstojećem periodu u kome Crvenu zvezdu u narednih mesec i po dana očekuju brojne utakmice, uključujući i drugi gradski derbi ovoga puta u hali „Aleksandar Nikolić“.

Intervju prenosimo u celosti:
“Prvi večiti derbi u Evroligi i velika pobeda crveno-belih, najznačajnija jer ulazi u istoriju, za veka i života, ostaće zapisano ko je bio uspešniji, ko je dobio… Posebno jer je izborena pošteno u prepunoj Areni, ispunjenoj mahom protivničkim navijačima. Zato je zadovoljstvo veće i duže će trajati“, počinje priču prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

Podsećajući na neka prošla, teža vremena, kada nije bilo lako opstati, Čović nastavlja:
Svašta smo preturili preko glave i kada je Zvezda sistematski uništavana od tadašnje vlasti. Pa, mnogi, da su kao mi, prošli sličan put, bili u takvoj poziciji, danas ne bi ni postojali. Da je tada egzistirao bolji tretman, Nedović, ali i mnogi drugi, ne bi ni odlazili u inostranstvo, nego bi ostali u klubu. Zato je još veći osećaj kakav imamo posle uspeha u duelu sa crno-belima“.

Na pitanje o atmosferi u kojoj je odigran meč, koji je privukao neverovatnu pažnju, mnogo veću od uobičajenog magnetizma ovakvih okršaja, prvi čovek crveno-belih će, po običaju, direktno:

Smetali su pojedini napisi poput ’Ponovo rat sapštenjima’ i slično. Zvezda nije pisala nikakvo saopštenje, već obaveštenje posle sastanka sa nadležnim bezbedonosnim organima, kome su prisustvovali i direktor KK Partizana, kao i direktor Arene. I ništa se nismo dogovorili kako je prezentovano, već smo bili dužni da sprovedemo odluke. Mi nismo neozbiljni kao neki koji su 28. novembra rekli  ’slobodna prodaja karata’, onda 5. decembra izdali saopštenje da ne mogu da uđu navijači Zvezde, pa još slagali za ono što je precizirano na pomenutom sastanku 7. decembra.“

Za evroligaški duel večitih, na izvestan način je ispoštovan standard međunarodnog takmičenja, publika nije bila samo jednih klupskih boja, ali…

U Areni smo imali 700-800 navijača, pa će crno-beli dobiti u reciprocitetu karata koliko su oni dali nama, za revanš meč Evrolige. Kapacitet dvorane na Novom Beogradu je 19.000, lako je izračunati, kada se taj procenat primeni na halu „Aleksandar Nikolić“ od 8.000 mesta. Nismo očekivali da će Partizan da napravi oko ulaznica takav galatamatijas. Ali, zahvaljujući angažovanju organa bezbednosti sve je proteklo bez većih izazova i posledica. Atmosfera je bila korektna, eto, tek je ponešto palo, tek ponešto su skandirali. To što se pevalo, to se pevalo. Ako je to ponešto u redu, a čini mi se da nije…“.

Ipak, predsednik crveno belih dodaje:

Poslali smo dobru sliku Evroligi i Evropi. A neki se pitaju zašto tako ne može kada se isti rivali sastaju u okviru ABA lige. Neki se samo pitaju, a odgovor je zato što utakmicu 12. kola najprestižnijeg takmičenja nisu kreirale sudije iz bivših republika, odnosno iz one najsevernije. Da više ne zamenjujemo teze i da prestanemo da pljujemo po ligi koje najviše sponzorišu kompanije iz Srbije“.

Neposredno uoči istorijskog duela, pojavila se informacija o pregovorima, koji navodno uveliko teku sa argentinskim reprezentativcem Fakundom Kampacom. Po „sigurnim“ izvorima, to je bila gotova stvar…

Neki su ga već doveli i znaju koliko smo spremni da platimo, pa čak da je sve odobrio predsednik Srbije… Ma, oni sve znaju, a nikako da objasne saznanja o dugovanjima za porez, sopstveno poslovanje, visinu štete u Areni na mobilijaru, čiji je zakup na godišnjem nivou, o zakupnini za mizeran iznos… Da više ne nabrajam“.

Crvena zvezda je kažnjena nakon prvog derbija u ABA ligi:

Zvezda je za utakmicu sa Mornarom mogla izvesno da ima lepo popunjenu dvoranu posle istorijskog trijumfa, ali… To je izostalo, već samo pola sale, zbog disciplinske kazne, a sve zbog meča sa Partizanom u ABA ligi. Tada su navijači iziritirani nekim odlukama jednog od sudije, počeli da skandiraju i ubacuju pojedine predmete. I, u redu je ako je poštovana linija šta se može, a šta ne. Ali, kako se prekidaju utakmice zbog vređanja arbitara, ali ne i zbog pogrdnih uzvika na račun predsednika ove države i to najmorbidnijim porukama, to je sada novost. A o uvredama na račun moje porodice, mene lično i Zvezde, i to na utakmicama na kojima ne učestvujemo… To ispadne sasvim u redu, nema upozorenja, a sve se dešava na dva susreta. I niko ne reaguje. Onda neka nam pokažu jer smo suvlasnici te lige, da li nam je takva liga, po takvim pravilima, uopšte potrebna“.

Nije teško prepoznati na čiju adresu idu sva pitanja Nebojše Čovića, koji se, ipak, posle velikih pobeda, okreće svom dvorištu. Manje, više…

Imamo ugled koji nismo stekli preko noći. Niti na nekim steroidima i estetskim korekcijama, već napornim radom i zalaganjem već duži period. Ne postoji sportski kolektiv u Srbiji koji je poput KK Crvena zvezda za 11 sezona osvojio 20 trofeja. Mi odlično znamo kako se bori za veliki i slavni klub. Rad, rad i samo rad, uz brze korekcije i, izmene, na tome sve počiva. Čestitke igračima, stručnom štabu za sve što je urađeno u poslednje vreme. Duško Ivanović je vrhunski stručnjak koji je za 20-ak dana uspeo da promeni ritam igre i pristup“.

Predsednik crveno-belih odlično zna, pisanje istorije Evrolige je nešto posebno, ali, daleko je kraj trke na nekoliko takmičarskih koloseka.

Imaćemo preko 80 utakmica u sezoni, odigrali smo četvrtinu, ali je izuzetno važno što smo na evroligaški meč otišli bez pritiska, tenzije, rasteretili smo igrače za razliku od nekih, koji su uradili sve suprotno, pa im prvotimci promašivali… Neka se zapitaju zašto. Ipak, to je već njihov problem“ zaključio je predsednik Crvene zvezde.