Crveno-beli krenuli put Niša, na redu je Kup!

Pred nama je novi Kup Radivoj Korać! Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet kreću put Niša, gde će pokušati da odbrane trofej osvojen prošle godine, a ujedno i ispišu istoriju ovog takmičenja.

Crveno-beli su tri godine za redom uspeli da podignu “Žućkovu levicu”, a ako to urade i ove, postaće tim sa najviše uzastopnih pobeda u finalu Kupa Radivoj Korać.

Naši momci u odbranu trofeja kreću u sredu, a prvi protivnik biće im ekipa FMP-a, početak utakmice zakazan je za 20 časova.

Pred polazak ka jugu naše zemlje, trener našeg tima Janis Sferopulos govorio je o prvoj utakmici, ali i o mladim igračima, koje je izabrao da vodi na Kup: “Putujemo u Niš na nacionalni Kup, ali za nas je najvažnija prva utakmica protiv FMP-a. Fokusiramo se samo na tu utakmicu. To je turnir, ali to je nokaut turnir i to dobro znamo. Ako niste spremni da igrate utakmicu po utakmicu, onda će možda doći do iznenađenja, a mi ne želimo da se to desi. Zato se fokusiramo samo na prvu utakmicu protiv FMP. To je tim koji je nedavno promenio trenera. Igraju brže, igraju sa većim entuzijazmom nego ranije, a mi moramo da budemo veoma koncentrisani protiv njih i da igramo našu igru. Doveli smo tri igrača iz našeg juniorskog tima. Uvek volim da radim sa mladim igračima, gledao njihovu utakmicu i gledao sam neke treninge. Za mene je važno da uvek postoji dobra konekcija sa mlađim timovima, a sigurno je da će nam trebati mlada krv za pehar, ali i za nastavak.”

Branko Lazić: “Pre svega očekujem da odbranimo trofej od prošle godine i da pokažemo da smo spremni za nastavak sezone. Već u sredu počinjemo sa odbranom prvog trofeja. Takmičenje je specifično jer sistem eliminacije traje kratko i jednostavno nema mesta greškama. Moramo da uđemo maksimalno u svaku utakmicu i naravno da dođemo do samog kraja i naravno do trofeja.”

Luka Mitrović: “Vreme je da se borimo za prvi trofej. Kup je specifično takmičenje, nokaut sistem gde jedan poraz može da vas košta trofeja. Idemo korak po korak. FMP je u sredu prvi. Ne želimo nikakva iznenađenja. Motivisani smo i željno očekujemo borbu za taj trofej. Lepo je videti mlade igrače na treningu, donose neku novu energiju. Što se tiče ekipe FMP-a, moram da kažem da igraju znatno bolje od dolaska novog trenera, moramo da budemo oprezni i damo svoj maksimum.”

Impresivna statistika našeg tima u Kupu Radivoj Koraća:

Crveno-beli su do sada odigrali ukupno 200 utakmica u nacionalnom kupu, a odnos pobeda i poraza je neverovatan. Zvezda je slavila u čak 153 meča, dok je neuspeh upisala svega 47 puta. Poslednji poraz našeg tima desio se pre tri godine i to u finalu, kada su poraženi sa pola koša razlike od ekipe Partizana. Od tada ne znaju za poraz – trenutno imaju blistav niz od čak devet pobeda u isto toliko odigranih utakmica.

Kada govorimo o najboljem strelcu u Kupu u jednoj sezoni, tu titulu nosi Zoran Slavnić sa ukupno 131 poenom u sezoni 1974/75. Sa svega jednim poenom manje, na drugom mestu nalazi se Dragan Kapičić, koji je do neverovatne brojke (130) stigao u istoj sezoni kada i Slavnić. Treći na listi jeste Dragiša Vučinić sa 106 poena (sezona 1977/78), a u stopu ga prati Zoran Radović koji je brojao do 103 poena i to u sezoni 1986/87.

Najbolji strelac našeg tima u ovom takmičenju u istoriji jeste Slobodan Nikolić sa 600 poena, a prati ga Dragiša Vučinić sa 554, odnosno Dragan Kapičić sa 549.

Najviše poena u jednoj utakmici Kupa Radivoj Korać postigao je Nebojša Ilić. Aktuelni tim menadžer našeg tima je u sezoni 1992/93 uspeo da dođe do brojke od čak 42 poena i to u meču protiv Big Enexa odigranom u Valjevu.

Prvu utakmicu Kupa Zvezda je odigrana sada već davne 1959. godine. Naš tim je tada u Čačku poražen od ekipe Borca rezultatom 80:64.

Najubedljivija pobeda crveno-belih desila se u sezoni 2020/21, kada su sa čak 61 poenom razlike uspeli da rutinski pobede Radnički iz Kragujevca (108:47).

Zvezda je u sezoni 1990/91. u meču protiv Napretka iz Aleksinca uspela da ubaci čak 150 poena i upravo je ta utakmica ona u kojoj je naš tim postigao najveći broj poena. Rezultat protiv ekipe iz Aleksinca je tada bio 150:116.

Do sada je naš tim odigrao ukupna 20 finalnih utakmica, a u čak 12 uspeli smo da izađemo kao pobednici.

Da li ste znali da se finale Kupa Radivoj Korać u sezoni 2012/13 igralo čak dva dana? Ni to nije uspelo da omete naš tim, koji je uspeo da dođe do još jednog trofeja pobedivši Partizan rezultatom 78:69.

Branko Lazić je igrač koji je najviše puta osvojio “Žućkovu levicu” sa Zvezdom – čak sedam, a i ove godine će predvoditi tim u Nišu.

Ekipa sa kojom je naš tim kroz istoriju odigrao najviše duela u Kupu jeste Partizana. Crveno-beli su slavili 13 puta, dok su devet puta upisali neuspeh.

Prvi nastup našeg tima u Kupu bio je 1975. godine, kada smo uspeli da u finalu pobedimo Jugoplastiku rezultatom 81:79.

Zvezda je do sada u Nišu igrala ukupno 14 puta.

Najviše utakmica u Kupu Radivoj Korać odigrali su Predrag Bogosavljev (38), Slobodan Nikolić (36), Branko Lazić (34), kog prati Dragiša Vučinić sa 33 utakmice. Kapiten Zvezde će sada u Nišu imati priliku da se izjednači ili prestigne Nikolića.

Zvezdi će ovo biti 58. učešće u ovom takmičenju.