Dan koji se pamti i dame koje su ispisale istoriju Crvene zvezde /VIDEO/

Na današnji dan pre 45 godine ŽKK Crvena zvezda ostvario je istorijski uspeh i ispisao stranice ovog sporta.

Članice legendarne generacije, prvi tim košarkašica Crvene zvezde, članovi Upravnog odbora SD Crvena zvezda i prijatelji kluba okupili su se u restoranu u centralnoj loži Stadiona “Rajko Mitić“, u organizaciji Sportskog društva Crvena zvezda, i evociralo uspomene na izuzetan uspeh koji su ostvarile Zorica Đurković, Sofija Pekić, Vukica Mitić, Jasmina Milosavljević, Natalija Bacanović, Biljana Marković, Gordana Vukmirović, Anđelka Vukmirović, Spomenka Mrđenović, Jasmina Kalić, Vesna Kovačević, Dragana Pandurov, Dragana Marković, prvi trener Strahinja Alagić i pomoćni treneri Petronije Zimonjić i Zoran Kovačić.

Košarkašice Crvene zvezde postale su šampionke Evrope tog 29. marta 1979. godine, pobedivši u velikom finalu Kupa evropskih šampiona u španskoj La Korunji mađarski BSE rezultatom 97:62. To je ujedno bila i prva titula prvaka Starog kontinenta za Crvenu zvezdu u svim sportovima.

U toj sezoni, slavna generacija crveno-belih košarkašica dominirala je u najprestižnijem evropskom takmičenju. Prvo su ubedljivo osvojile prvo mesto u četvrtfinalnoj grupi A, ostvarivši svih šest pobeda.

U četvrtfinalu redom su padali francuski KIK iz Klermon Ferana (77:69 i 97:86), italijanski Sesto San Đovani (69:67 i 86:67) i poljski AZS iz Poznanja (98:71 i 98:84).

Pravi izazov za košarkašice Crvene zvezde bio je polufinalni duel protiv izuzetno neugodnog tima bugarskog Minjora iz Pernika. U prvom meču u Bugarskoj, Minjor je slavio sa 13 poena razlike (79:66), što je bio jedini poraz Zvezde tokom celog ciklusa Kupa šampiona 1978/79.

Ipak, takav ishod prvog polufinalnog duela nije obeshrabrio izabranice trenera Strahinje Alagića, koje su posle velike borbe u Beogradu uspele da savladaju šampiona Bugarske sa 110:93 i plasiraju se u svoje prvo evropsko finale.

U finalu protiv mađarskog tima, Zvezda je apsolutno dominirala. Jasmina Milosavljević i Zorica Đurković su pružile sjajne partije, postigavši po čak 30 poena, skoro koliko i ceo mađarski tim. Čak ni izlazak iz igre Sofije Pekić u 34. minutu zbog pete lične greške nije poremetio Zvezdu. Crveno-bele su već na poluvremenu imale ogromnu prednost od 19 poena (47:28), a na kraju su trijumfovale sa čak 35 poena razlike (97:62), što je bila najubedljivija pobeda u svim finalima do tog trenutka.

Crvena zvezda: Marković 2 (1-0), Milosavljević 30 (9-6), G. Vukmirović, Kovačević 2, Mitić 4, Mrđenović, A. Vukmirović 2 (3-2), Đurković 30 (3-2), Bacanović 12 (2-2), Pekić 15 (7-5). Nisu ulazile u igru: Kalić i Pandurov.

BSE: Gabris, Nađ 4, Bogar 7 (4-3), Fodor 8, Čiraki 13 (3-3), Gajdan, Deaj 8 (9-2), Kasa 9 (3-2), Tarkovač 10 (3-2), Sabo 4.

Istorijski uspeh ostvarile su: Biljana Marković, Jasmina Milosavljević, Gordana Vukmirović, Vesna Kovačević, Vukica Mitić, Spomenka Mrđenović, Anđelka Vukmirović, Zorica Đurković, Natalija Bacanović, Sofija Pekić, Jasmina Kalić i Dragana Pandurov. Trener je bio Strahinja Braca Alagić, a njegovi asistenti Petronije Zimonjić i Zoran Kovačić Čivija.

Iako nisu putovale na finalni meč u Španiju, za prvi tim su te sezone bile licencirane i Vesna Delić, Dušica Tuševijaković i Dragica Lečić.

Kapiten tima Vukica Mitić podigla je trofej prvaka Evrope, a Zvezda je u toj sezoni za samo sedam dana osvojila “triplu krunu”.

Prvo su 29. marta osvojile evropski tron, odmah po povratku iz La Korunje su 3. aprila obezbedile titulu prvaka Jugoslavije, da bi 7. aprila na vitrine Malog Kalemegdana doneli i titulu nacionalnog Kupa.