Crvena zvezda bez goriva i snage za preokret u Moskvi

Košarkaši Crvene zvezde mts poraženi su u Moskvi od Himkija 78:72 (28:18, 20:18,16:15 i 14:21) u utakmici 24.kola Evrolige.

Crveno-beli imaju skor 10-14, a u “Mitišči Areni” u Podmoskovlju Kevin Panter je ubacio 20 poena, a dvocifren učinak imao je I Vladimir Štimac sa 10 poena I 6 skokova.

U ekipi Himkija, Aleksej Šved je takođe postigao 20 poena uz ogromnu potrošnju lopti, bivši NBA igrač Jerebko je meč završio sa 19, a Buker 13 i sedam skokova.

Nakon sporijeg starta u trećoj teškoj utakmici koju igraju ove nedelje,a četvrtoj u samo 7 dana, košarkaši Crvene zvezde zaigrali su znatno bolje u drugom poluvremenu, I završnici susreta kada su serijom poena Pantera prišli na samo 4 poena zaostatka. Nažalost ovoga puta nije bilo ni snage ni vremena da se napravi preokret poput utakmice sa Panatinaikosom koja je odigrana pre samo dva dana.

Crveno-beli su dobro otvorili utakmicu, poveli sa 7-2 ali je generalno prvo poluvreme, a posebno prvih 5 minuta druge četvrtin,e obeležila je igra sa dosta grešaka sa obe strane dva tima koja su pre samo 48 sati igrala teške utakmice protiv Panatinaikosa I Makabija u Beogradu I Tel Avivu. Izjednačena utakmica uz dosta izgubljenih lopti, dobila je na ubrzanju u finišu prve četvrtine delom i zbog grešaka crveno-belih koji su imali čak 9 izgubljenih lopti. Izgubljeno je delovao i Džejms Gist koji je u nadriblavanju pored čeone linije istrošio vreme na kraju prve deonice koja se završila 28-18 za domaćina.

Ni u prvih 5 minuta druge nije izgledalo bolje,ali ni igrači Himkija nisu blistali pa je do prvih poena posle 4 i po minuta igre Crvene zvezde, domaćin dao samo 4. U finišu poluvremena probudili su se Panter I Štimac, pa je Crvena zvezda na pauzu otišla  sa prihvatljivih -12 (48:36).U prvom poluvremnu crveno-beli su imali čak 16 izgubljenih lopti.

U drugom, sve je izgledalo bolje, i pored činjenice da je Himki kontrolisao rezultat,

Nakon trojke Lorenza Brauna (koji se ponovo požalio na povredu zgloba) Kurtinaitis je zatražio tajm-aut (51:41). Od tog trenutka u centru pažnje bio je Branko Lazić koji je prvi iznudio nesportski faul Janisa Time (sa kojim ratuje već dve sezone jer Letonac konstantnim prljavim provokacijama iz utakmice u utakmicu udara kapitena crveno-belih), a onda i dva puta uzastopno poentirao za 51:46.

Međutim, odgovorili su Šved trojkom preko Odža, pa Tima novom trojkom, Jerebko dvojkom I serijom 8-0 Himki je ponovo kontrolisao utakmicu.

Od tog trenutka rezultat se kretao u rasponu od 10-12 poena prednosti za Himki, do već pomenute serije Pantera. Nažalost ovoga puta, nije bilo vremena, a na prvom mestu snage i energije da se crveno-beli vrate u utakmicu I još više zaprete domaćem timu.

KK Crvena zvezda mts: Panter 20, Braun 6, Perperoglu 2, Davidovac 5, Lazić 7, Dobrić 9, Gist 6, Jagodić Kuridža 2, Dženkins, Simanić 3, Odžo 2, Štimac 10.

Dragan Šakota, trener KK Crvena zvezda mts: “Čestitke Himkiju,bili su bolji, vodili su celu utakmicu, Sa druge strane, mi smo imali previše izgubljenih lopti, čak 21. To je ogroman broj, i bez naših bekova koji nisu igrali zbog povrede, bilo je teško kreirati bilo kakvu igru.Pokušali smo, ali nije bilo dovoljno” rekao je trener crveno-belih posle utakmice u Moskvi.

U narednoj utakmici, posle gostovanja u Baru I završnice nacionalnog kuopa Radivoja Koraća,košarkaši Crvene zvezde mts dočekuju u Beogradu ekipu CSKA 21.02.2020.godine u Štark Ar