Krađa, Zvezdi oteta šansa da osvoji Kup

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju Partizan u finalu Kupa Radivoja Koraća. Rival je slavio pogotcima sa linije penala, a šta je do toga dovelo?

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da osvoje Kup Radivoja Koraća. U finalu je pobedio Partizan poenima Džoka Lendejla sa linije penala. Takvoj situaciji prethodile su veoma ’’interesantne’’ odluke sudijske trojke koja je krojila sudbinu utakmici. Nažalost, crveno-beli su ostali bez šanse za drugi trofej u sezoni. Ne svojom voljom, nažalost ne i voljom protivnika, već voljom ’’tri igrača’’ koji nisu upisali nijedan poen. Njihov učinak je ipak odlučio pobednika.
Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Bili Beron sa 18 poena. Sjajni su bili i Dejan Davidovac i Džo Regland sa po 17 poena, a američki plejmejker je upisao i devet asistencija.
Crveno-beli su od početka pokazali veliku čvrstinu u odbrani i stekli rano vođstvo, ali je Partizan odgovorio. Igralo se koš za koš, na ivici faula sa obe strane. U takvom odnosu snaga nijedna ekipa nije sticala osetnije vođstvo. Na kraju prvog perioda Partizan je imao minimalno vođstvo – 19:18.
Zvezda je igrala veoma čvrsto u odbrani, a u napadu je odlično kružila lopta. Nedostajao je samo šut za tri poena pošto se na prvi pogodak crveno-belih van linije 6.75 . I konačno iz 12. pokušaja ekipe Boriša Simanić je pogodio trojku za rezultatski egal na dva i po minuta pre kraja poluvremena – 29:29.
Ipak, izabranici Milana Tomića nisu pronalazili kontinuitet u napadu pa je kao posledica toga bila serija Partizana 8:2 (37:31). Nešto pre poslednjeg zvuka sirene Filip Čović je pogodio polaganje i postavio na semafor rezultat na poluvremenu – 37:33.
Početak drugog poluvremena je pripao rivalu koji je napravio mini-seriju 5:0. Trojka Bilija Berona se dugo čekala i došla je u pravom momentu da smanji razliku Partizana – 43:38. Rival je odbio nalet, ali je izgledalo da je Crvena zvezda pronašla ritam. Nakon dve uzastopne trojke Dejana Davidovca razlika je bila samo pola koša, a nakon poena Stratosa Perperoglua Crvena zvezda je ponovo vodila – 47:48!
Davidovac je nastavio da blista, a izvrsno je igrao i Džo Regland. Zvezda je u dva navrata išla na plus od pet poena, ali se Partizan rezultatski vraćao. Nakon 30 minuta crveno-beli su imali dva poena prednosti – 55:57.
Fanatične odbrane su i dalje bile ključ utakmice. Nijedna ekipa nije sticala osetniju razliku. Zvezda je išla na ’’plus 5’’, a Partizan je preokretom došao do prednosti od četiri poena na tri i po minuta pre kraja – 67:63. Usledila je veoma bitna trojka Bilija Berona – 67:66.
Šut nije bio saveznik crveno-belih u tim bitnim momentima. Bar ne do završnice kada je Beron pogodio bitne trojke. Sve se svelo na jedan napad i na slobodna bacanja 0.2 sekunde pre kraja koje je Lendejl pretvorio u pobedu Partizana.
Partizan Nis – Crvena zvezda mts 76:74 (19:18, 18:15, 18:24, 21:17)
Crvena zvezda mts: Regland 17 (9as), Čović 2, Kešelj, Perperoglu 3 (5sk), Davidovac 17, Nenadić, Lazić, Beron 18 (4sk), Dobrić 2, Ristić 4 (5sk), Simanić 7, Cirbes 4 (4sk).