Šakota: Crvena zvezda je izazov koji sam čekao

KK Crvena zvezda mts imenovao je novog trenera. Ekipu će do kraja sezone predvoditi iskusni stručnjak Dragan Šakota koji se vratio u klub sa Malog Kalemegdana. Brojni trofeji i veliko iskustvo najbolja su referenca za sve izazove koji predstoje, a više o tome je pričao i sam trener Crvene zvezde koji je na konferenciji za medije bio zajedno sa predsednikom kluba Nebojšom Čovićem, direktorom Filipom Sunturlićem, sportskim direktorom Žarkom Čabarkapom i tim menadžerom Nebojšom Ilićem:

’’Pre svega želim da vas pozdravim i da vam poželim dobru saradnju, a mislim da smo u prošlosti dobro sarađivali. Pretpostavljam da će biti dosta pitanja, ali ono što želim da kažem je to da je Crvena zvezda srpski predstavnik u najelitnijem takmičenju, Evroligi, a isto tako i institucija koja ima veliku armiju navijača. S toga, treneru je lako da dođe u takvu sredinu. Od trenutka kada smo stupili u kontakt, do danas nije bilo nikakvih dilema. Samo smo razgovarali kako i na koji način da rešavamo probleme. Ovo je sezona koja ima 90 utakmica i nosi mnogo problema. Ciljevi jesu osvajanje trofeja, a poslužio bih se tim rečima i što bolji utisak u Evroligi bez presije da se pravi ozbiljan rezultat koji ako dođe je i dobrodošao. Moj boravak u Crvenoj zvezdi, odnosno iskustvo od ranije neće predstavljati problem da se prilagodim na novu sredinu. Organizacija kluba je na visokom nivou. Dugo sam u Evropi, dugo u košarci, a mogu slobodno da kažem da je organizacija Crvene zvezda danas na nivou najvećih klubova u Evropi’’, rekao je novi trener Crvene zvezde i potom dodao:

’’Ovakav ritam nikada nije bio, sa sedam duplih nedelja. Mislim da niko nije imao takvo iskustvo, osim možda nekoliko trenera sa NBA iskustvom. Mislim da zbog toga razloga za promene nema. Pridružujem se stručnom štabu, mislim da se moja pomoć neće videti sledećeg dana već u narednom periodu. Svi u stručnom štabu poznaju bolje ekipu od mene. Očekujem njihovu pomoć da bih došao u situaciju da ja njima pomažem. Mislim da su svi u stručnom štabu dovoljno obučeni da budu u velikom timu kakav je Crvena zvezda. Ako nam se neko pridruži to znači da je obim posla toliki da je to neophodno. Što su Amerikanci davno rekli, što više trenera onda je i bolji trening’’, rekao je Šakota i potom dodao:

’’Jedan od osnovnih razloga kada razmišlja o ponudi koju je dobio, on odmah razmišlja koliko je ekipa velika. Ovakav jedan izazov je nešto što sam možda i čekao. Oni koji znaju moju situaciju poslednjih godina u AEK-u koji su bili trofejne, imao ugovor na tri godine, sam sam izabrao da budem u ovoj situaciji čekajući priliku koja se zove Evroliga. Sastav je kvalitetan, gledajući utakmice bilo je tu mnogo pozitivnih stvari. Nekada kada gledaš vidiš samo na probleme, ali jedno je televizija, a drugo utakmica i pogotovo trening. Dozvolite mi da prođe neko vreme da bih imao kompletnu sliku o timu i pojedincima. U ovom trenutku, tim je sasvim dobro selektiran. Jedino što možemo da pričamo u ovom trenutku je to da li je broj igrača dovoljan, ja bih rekao da uz nadu da neće biti težih povreda. Nadam se da su igrači dovoljno dobri da za promene neće biti potrebe. Kriterijum za promene nije samo igrački kvalitet, već i povrede. Promene su nekada neophodne ali ih niko ne želi’’, istakao je novi trener Crvene zvezde mts.

Usledila su pitanja o eventualnim promenama u igračkom kadru i poziciji plejmejkera u timu, a Šakota je jasno odgovorio:

’’Prethodni trener je pretpostavljam vršeći selekciju bio zadovoljan Filipom Čovićem u prethodnoj sezoni i izabrao da nosi ekipu i ove godine. Pretpostavljam da je selekcija Lorenza Brauna urađena na osnovu skautinga. Obično dva plejmejkera bazična je sasvim dovoljno. Šta se događa kada je neko povređen ili bolestan? U tom slučaju pričamo o alternativi da neko od bekova preuzme ulogu plejmejkera. Igrači koji se nalaze na toj poziciji nisu po prirodi plejmejkeri, ali sa nekom alternativnom igrom to može da se premosti. Neke ekipe, poput Real Madrida, koji imaju izuzetno tešku ligu i Evroligu su izdržali sezonu sa dva plejmejkera i postali prvaci Evrope u Beogradu iako su imali povrede. Uzećemo i primer Barselone koja je sa Hangom premostila period povreda Pengosa, Dilejnija… To je uloga trenera da to premosti’’, istakao je Šakota koji se potom osvrnuo na to što je prethodni period proveo van granica Srbije:

’’Koliko god da ja nisam prisutan ovde, to ne znači da ne znam šta se događa ovde. Košarka je toliko globalna. Regionalna liga je sve veća i snažnija, a medijski je svaka utakmica dostupna. Mislim da sam gledao oko 80 odsto svih utakmica. Sigurno će biti velike razlike uživo. Zašto dolazi do promena? Verovatno zato što nešto nije po planu. Sada ja sebe vidim u ulazi da dolazim da pomognem. Smatram da je ogroman posao pred nama. Treba biti svestan da ekipe ne mogu da igraju stalno dobro. To nećete doživeti od Crvene zvezde, kao što nećete ni od CSKA ili Fenerbahčea. Imamo i mi pravo da ne odigramo prema našim očekivanjima i to je ljudski. Pokušaću da sa svojim iskustvom prepoznam situaciju i da broj loših utakmica bude što manji, a boljih što više’’, rekao je Šakota.

Govorio je novi trener Crvene zvezde mts i o tome šta je potrebno promeniti:

’’Ono što se najbrže menja, iz mog iskustva, to je igra u odbrani. Mislim da su svi svesni kada se igra na visokom nivou kakav je Evroliga da je to toliko usavršeno i da razlika u košarci u NBA i u Evroligi se smanjuje. Naravno, razlika će uvek biti. Odbrane su toliko napredovale, a godinama je važilo mišljenje da se ona igra 1 na 1, ali to nije tačno jer su pomaganja toliko dobra, rotacije… Iz jedne dobre odbrane dolaziš u situaciju da postižeš lakše koševe i mislim da je ona osnov samopouzdanja u šutu. Gledajući Crvenu zvezdu iz prvog uspešnog perioda, mislim da je Crvena zvezda bila ekipa koja je igrala najagresivniju odbranu na lopti i tome ću i ja težiti’’, rekao je Šakota, a zatim dodao:

’’Biće interesantno i teško. Problem koji je realan i koji mora da se rešava je to da imamo ligu koja je u svim medijskim pažnjama, a to je Evroliga. Svi strani igrači dolaze da igraju zbog Evrolige, a mi zaboravljamo da je ABA liga život. Najbolje bi bilo da više timovi iz regiona igra Evroligu i da bi bilo manje ’’ratova’’, ali nažalost to nije moguće. Postojale su oscijalcije, neću da kažem potcenjivati i to je predmet analize. Kako imati isti pristup utakmicama ABA lige i Evrolige. Ako uspemo da približimo igračima pristup u utakmicama Evrolige i ABA lige, postaćemo glavni favorit u ABA ligi, bez obzira na stanje trenutno na tabeli’’, istakao je trener Dragan Šakota.

Povodom angažmana Dragana Šakote govorio je i predsednik kluba Neboša Čović.

’’Kada je Tomić otišao i kada smo postavili Gavrilovića za privremeno rešenje, rekli smo da ćemo ubrzo postaviti i novog prvog trenera. Bio je to težak posao. Poznat vam je svima gospodin Šakota, dugo godina u košarci. Izabrali smo pravo rešenje kroz iskustvo i reference koje ima. Nema kukanja, znamo da će biti podeljenog mišljenja. Kada uzmete dijagram i pogledate šta smo sve uradili od 2011. do danas, mi smo kao uprava pokazali da znamo šta da radimo, a to govori velika koncentracija trofeja koju imamo iza sebe. Gospodin Šakota je posle detaljnih analiza i razgovora i ne samo sa njim, odlukom predstavništva izabran za prvog trenera Crvene zvezde i ja mu na tome čestitam. Znam da nas sve čeka težak posao. Naši ciljevi su isti, prvo mesto u ABA ligi, a u Evroligi je svaka pobeda dobrodošla. Ugovor je potpisan na 1+1 sezonu. Stručni štab je takav kakav jeste, Gavrilović je bio jako korektan i hrabar čovek. U veoma teškom momentu je preuzeo Crvenu zvezdu kada je napustio Milan Tomić. Prepustimo se malo vremenu. Ovaj stručni štab je trofejan, to ne smemo zaboraviti. Znate šta su prošli sve, kada su krenuli svi zajedno bilo je ogromno nepoverenje. Osvojili su trofeje, prošli pakao polufinala i finala u ABA ligi. Svi zajedno’’, rekao je predsednik kluba Nebojša Čović.

Medijima se obratio i direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić:

’’Ispred menadžmenta Crvene zvezde, ali i svih ostalih kojima je crveno-bela boja blizu srca želim gospodinu Šakoti dobrodošlicu u Crvenu zvezdu, odnosno u njegovu kući. Mi ćemo dati maksimalnu podršku, kao i što smo do sada radili, novom treneru i ekipi. Ono što tražim od zvezdaške javnosti je podrška i u trenucima kada ne ide. Svaka dobra reč, konstruktivna kritika je dobrodošla. Mislim da smo pokazali da znamo kako se klub vodi. Postali smo najtrofejniji klub u prethodnom periodu sa mnogo trofeja i uspeha kako u seniorskoj konkurenciji, tako i u svim mlađim selekcijama. Svaka pomoć, svaka podrška od strane Zvezdaša je neophodna. Kao što vidimo stvari koje se dešavaju nisu uvek na ruku Crvene zvezde, ali mislim da ne shvataju mnogi kolika je želja igrača i stručnog štaba da pobede svaku utakmicu. Emocije nas nekada savladaju, nikada nije lako kada se izgube dva ili tri meča zaredom. Želimo da pobeđujemo, želimo da osvajamo i zato je trener Šakota sa nama tu. Nepravedno je bilo izveštavanje prema našem treneru koji je bio u prethodnom periodu i prema svim igračima Crvene zvezde. Slobodni smo za sve, dobićete informaciju, dobićete odgovor. Ono što će u narednom periodu biti sprovedeno je to da ćemo kupiti sami sebi mir sa gospodinom Šakotom. Ritam je naporan, treba nam svaka moguća pomoć i podrška, a mi ćemo kao klub obezbediti sve što je neophodno da bismo opet osvajali trofeje, ponovo se radovali u aprilu i ponovo se u junu skupili na Malom Kalemegdanu’’, rekao je Sunturlić.