Poraz desetkovane Zvezde u Vitoriji

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli u desetkovanom sastavu da naprave iznenađenje u Vitoriji. Bolja je bila Baskonija rezultatom 87:67 (21:16, 27:11, 18:21, 21:19). Ekipe su ovaj meč dočekale u različitom raspoloženju. Baskonija je meč dočekala kompletna i u dobroj formi, dok već dobro poznati problemi sa zdravstvenim biltenom muče Crvenu zvezdu koja je na ovom meču bila vidno potrošena usled paklenog ritma.

Pozitivna vest iz ovog meča je svakako povratak Korija Voldena u sastav crveno-belih koji je odigrao prve minute nakon duže pauze. Međutim, trener Dejan Radonjić bio je i u ovom meču lišen pomoći čak četvorice prvotimaca. To se ponajviše osetilo u borbi u reketu. Dominantni centri Baskonije stvarali su velike probleme oslabljenoj Crvenoj zvezdi, ostvarili skakačku dominaciju i u mnogome odredili ritam utakmice.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Džordan Lojd sa 14 poena. Pratio ga je povratnik Kori Volden koji je meč završio sa 10 koševa za 16 minuta na parketu. Ognjen Kuzmić je upisao 9 poena uz sedam skokova, a isto toliko koševa na svom kontu imao je i Ognjen Dobrić.

Početak utakmice pripao je domaćinu koji je u ranoj fazi meča došao do 11 poena prednosti – 14:3. Velike problemi usled skraćene rotacije najviše su se prikazivali u reketu crveno-belih, a pogotovo nakon što je Ognjen Kuzmić dobio dva brza faula koja su praktično ostavila izabranike Dejana Radonjića bez mnogo opcija u reketu.

Ipak, pametnom i strpljivom igrom crveno-beli su ipak uspeli da se vrate, nakon trojke Džordana Lojda došli su na pet poena zaostatka – 21:16.

Međutim, iskusni sastav Baskonije znao je da ima prednost u reketu u ovoj utakmici. Džekiri i Fol su nastavili da eksploatišu izostanke visokih igrača crveno-belih i njihovi poeni su povećavali prednost domaćina. Zvezda je gubila korak, osetio se zamor materijala što ne čudi ni najmanje s obzirom na kratku rotaciju i paklen ritam utakmica. U takvim okolnostima teško je bilo odgovoriti kompletnoj Baskoniji koja je drugu četvrtinu otvorila serijom 25:6 i došla do 24 poena prednosti – 46:22.

Crveno-beli su uspeli malo da smanje prednost rivala do odlaska na veliki odmor – 48:27.

Nedostajala je energija u redovima Crvene zvezde, a to ni ne čudi iz već navedenih razloga. Ipak, borba i želja nisu izostali. Mini-serija u završnici trećeg perioda koji su kreirali Ognjen Dobrić i Kori Volden vratila je zaostatak crveno-belih na minus 15 (63:48), ali je u završnici četvrtine nakon ofanzivnog skoka poentirao Pjer Henri uz faul i odbio nalet Zvezde.

Uspela je Crvena zvezda preko Korija Voldena i Ognjena Kuzmića da se vrati i na zaostatak od 13 poena, međutim Aleks Piters je pogodio trojku, a zatim Polonara ukrao loptu i poentirao u kontri. Ta serija 5:0 na nešto više od pet minuta pre kraja razrešila je pitanje pobednika – 76:58.

Pakleni ritam za Crvenu zvezdu se nastavlja. Već u utorak u dvoranu ’’Aleksandar Nikolić’’ dolazi Bajern iz Minhena, a sledeća nedelja nosi i dupli evroligaški program.

Baskonia – Crvena zvezda mts 87:67 (21:16, 27:11, 18:21, 21:19)

Crvena zvezda mts: Volden 10, Lojd 14 (5sk), Uskoković 8, Vujčić, Davidovac 8, Lazić, Radanov, Dobrić 9, Simonović 3, Jagodić-Kuridža 6, Simanić, Kuzmić 9 (7sk).

Trener KK Crvena zvezda mts Dejan Radonjić: “Čestitke Baskoniji na pobedi, odigrali su jako dobru utakmicu, mnogo bolje od nas. Stigli su do velike prednosti u prvom poluvremenu i time stekli kontrolu nad utakmicom. Za nas najvažnije u ovim okolnostima je da imamo više igrača u sastavu za sledeću utakmicu” rekao je trener crveno-belih nakon meča.

Ekipa Crvene zvezde vraća se tokom noći za Beograd, a naredni izazov sledi već u utorak kada u Beograd stiže Bajern.