Crvena zvezda bolja od Cibone

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su novi trijumf u ABA ligi i zadržali prvu poziciju na tabeli nakon 10 odigranih kola. Crveno-beli su dočekali Cibonu u dvorani ”Aleksandar Nikolić” i slavili rezultatom 86:72.

Gosti iz Zagreba su bili silno motivisani da se dokažu, ali je kvalitet bio na strani crveno-belih koji su prilično rutinski upisali novi vredan trijumf. Potpunu kontrolu meča izabranici Dejana Radonjića rešili su početkom poslednje četvrtine svako pitanje pobednika i to serijom 11:4 kojom su došli do velikih  +16 (74:58).

Trebalo bi istaći da je u uvertiri utakmice održan minut ćutanja za preminulog bivšeg igrača Crvene zvezde mts i Stevana Jelovca koji nas je u nedelju prerano napustio. Publika u dvorani ”Aleksandar Nikolić” oprostila se kako i dolikuje od Jelovca koji će zauvek ostati u našim srcima kao vrhunski igrač sjajnog karaktera.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bilu su imenjaci Nikola Kalinić i Ivanović koji su postigli po 15 poena. Pratio ih je Ostin Holins sa 13, dok je Ognjen Dobrić ubacio 12.

Crvena zvezda je odlično započela utakmicu i pre svega čvrstom igrom u odbrani kontrolisala ritam. Cibona tri minuta nije mogla do koša i crveno-beli su poveli 5:0. Prednost je i rasla i do 8:2 nakon poena Luke Mitrovića uz faul. Ipak, Zvezda nije nalazila prepoznatljiv ritam u napadu i to je gost znao da iskoristi. Serijom 10:0 preuzeo je vođstvo (8:12). Prednost je Cibona zadržala i do kraja prve četvrtine (15:17).

Crveno-beli su polako palili sve motore. Dobro oprobani recept, dobra odbrana je bila ključna za igru u tranziciji koja je usledila. Serija je bila furiozna, 14:0 i nakon trojke Ostina Holinsa i floutera kapitena Lazića Crvena zvezda je stekla 12 poena prednosti (33:21).

Prednost je sačuvana bez većih problema do poluvremena, a razlika je mogla da bude i veća da je Ognjen Dobrić bio stotinku brži pri postizanju poena tik nakon zvuka sirene (40:31).

Nastavak igre je počeo trojkom Holinsa, ali Crvena zvezda nije pronalazila napadački ritam iz druge četvrtine. Cibona je prišla na samo tri poena zaostatka, ali je Nikola Kalinić pogodio važan šut za tri (46:40). Usledili su poeni Markovića pa nova trojka Kalinića iz polukontre i Crvena zvezda je ponovo stekla devet poena prednosti (51:42).

Na nešto više od 12 sekundi pre kraja viđena je možda i najlepša akcija na utakmici koju je Holins završio novom trojkom i crveno-beli su stekli 12 poena prednosti (60:48). Činilo se da preuzimaju potpunu kontrolu nad utakmicom.

Poslednji period igre krenuo je serijom crveno-belih 11:4, a poeni Nikole Kalinića uz faul doneli su izabranicima trenera Radonjića velikih 16 poena prednosti na šest minuta pre kraja (74:58).

Crvena zvezda mts – Cibona 86:72 (15:17, 25:14, 23:23, 23:18)

Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters 8, Davidovac 7, Mitrović 7, Lazić 2, Kalinić 15, Dobrić 12, Holins 13, Ivanović 15, Marković 3, Kuzmić 4, Cirbes.

Dejan Radonjić, Crvena zvezda mts:

”Odigrali smo utakmicu sa dosta dobrim periodima u oba pravca, ali isto tako i sa periodima sa puno grešaka koji nas nisu koštali neizvesnije utakmice. Kontrolisali smo razliku i uspeli smo da dođemo do nove pobede. U situaciji kada se dogodio tragičan događaj, teško je pričati o utakmici. Iskreno saučešće porodici mladog čoveka, našeg bivšeg igrača i reprezentativca Srbije

Analizirajući šta se sve događalo u Evroligi od početka sezone, nema lakih utakmica ni kod kuće ni na strani. Olimpijakos je pokazao da se radi o jednom od najboljih timova Evrolige i nalaze se u trenutku kada su možda i u najboljoj formi od početka sezone. Gledati nešto puno u napred mislim da nije pametno.

Eron Vajt je ušao u trenažni proces po planu i programu i preventivno je odlučeno da danas ne bude u timu”