Razigrana Crvena zvezda preko Zadra do 17. pobede u ABA ligi

Crvena zvezda mts nastavlja da niže pobede u regionalnom takmičenju. Nakon veličanstvenog trijumfa u Kazanju, teškog putovanja i veoma malog vremena za oporavak, crveno-beli su dočekali Zadar. Umorni, ali silno motivisani, izabranici Dejana Radonjića su imali fantastičnu napadačku predstavu. Bez puno muke, uz obilje atraktivnih poteza i veoma lepršavu igru crveno-beli su upisali 17. trijumf u ABA ligi – 91:69.

Pitanje pobednika rešeno je prilično rano. Furioznu seriju pokrenula je dobra odbrana i igra u tranziciji, a blistao je Marko Simonović koji je u kratkom roku pogodio dve trojke i izazvao veliko oduševljenje u dvorani. Crveno-beli su u završnici druge četvrtine napravili seriju 12:3 i na odmor otišli sa 14 poena prednosti. Početak drugog poluvremena i nova serija, ovog puta 19:7, donela je Crvenoj zvezdi čak 26 poena prednosti (70:44) i svako pitanje pobednika je otklonjeno.

Crvena zvezda je imala izvrsno šutersko veče. Pogodila je čak 16 trojki iz 28 pokušaja. Prednjačili su Ognjen Dobrić koji je ubacio pet trojki iz isto toliko pokušaja i Marko Simonović koji je pogodio četiri puta iz pet upućenih šuteva za tri poena.

Najefikasniji akter utakmice bio je upravo Ognjen Dobrić koji je meč završio sa 23 poena za manje od 21 minuta na parketu. Marko Simonović je ubacio 14.

Crveno-beli su od početka bili vidno motivisani, ali i veoma umorni što iz već navedenih razloga nije bilo ni malo čudno. Ipak, napadački su izabranici Dejana Radonjića bili veoma raspoloženi. Pogađali su od samog početka Holins, Vajt, Volters, Dobrić… a publika nije ostala uskraćena i za veoma atraktivne poteze. Zadar je uspešno napadački parirao, pre svega zahvaljujući šutu sa distance pa je napadačka rapsodija Crvene zvezde rezultirala sa četiri poena prednosti nakon deset minuta igre (26:22).

Zadar je nastavio da drži priključak iako su crveno-beli u nekoliko navrata pretili da odu na dvocifreno vođstvo. Crveno-beli su ubrzali igru i u tranziciji postizali poene polovinom druge četvrtine. Trojka Marka Simonovića izazvala je oduševljenje u dvorani, ali i dodatno podigla energiju u redovima crveno-belih (43:34). Još jedna dobra odbrana, a potom i nova trojka Marka Simonovića i Crvena zvezda je bila na plus 12 (46:34).  Nije mnogo prošlo kada je i Nikola Ivanović postigao svoju prvu trojku na utakmici i izabranici Dejana Radonjića su za tili čas stekli 15 poena prednosti (49:34). Prednost je tek bila nešto manja na poluvremenu – 51:37.

Drugo poluvreme je počelo zaista furiozno. Odbrana je bila dobra, a protok lopte u napadu gotovo savršen. Crveno-beli su ekspresno u takvom odnosu snaga došli do 26 poena prednosti (70:44). Publika u dvorani ”Aleksandar Nikolić” je zaista imala priliku da uživa u rastrčanoj i lepršavoj igri crveno-belih koji su poentirali na najrazličitije načine.

Došlo je do manjeg pada u igri, a kako i ne bi kada je do tada bilo sve savršeno i besprekorno i Zadar je odgovorio serijom 9:0 pa je rezultat na kraju trećeg perioda bio 70:53.

Nastavio je Zadar sa dobrom šuterskom predstavom. Počeo je bolje i poslednju četvrtinu i prišao na 11 poena zaostatka (72:61). Seriju rivala prekinuo je Marko Simonović sa linije za slobodna bacanja. Međutim, umor je došao po svoje, a Zadar je bio vidno motivisan da ostavi što bolji utisak. Uspeli su Zadrani novom trojkom da smanje razliku na deset poena (74:64). Ipak, raspoloženi Simonović je pogodio nove dve trojke, odbio nalet rivala i najavio mirnu završnicu – 80:74.

Crvena zvezda – Zadar 91:69 (26:22, 25:15, 19:16, 21:16)

Crvena zvezda: Lazarević 6, Volters 7, Davidovac 8, Mitrović 8, Lazić 5, Dobrić 23, Holins 8, Simonović 14, Ivanović 5 (6sk, 5as), Marković, Vajt 5, Kuzmić 2

Dejan Radonjić:

”Evidentno je bilo u početku da smo teški, da je kratak bio rok između meča koji smo odigrali u Kazanju i današnje utakmice. Bilo je potrebno malo vremena da uđemo u ritam i igru, sa boljom koncentracijom i energijom. Kako je vreme odmicalo tako je i išlo na bolje. U drugom poluvremenu smo imali pad koji je bio u neku ruku i posledica osećaja da je gotovo, da smo pri kraju. Imali smo napadački veoma dobru utakmicu, 16 trojki i 28 asistencija što su dobri statistički paramteri. Na nama je da se odmorimo i što bolje pripremimo za Kup koji sledi”