ABA liga Fan Mejl – Maik Cirbes o svemu otvoreno

Centar Crvene zvezde mts Maik Cirbes učestvovao u rubrici ABA lige “Fun Mail” gde je odgovarao na brojna i vrlo interesantna pitanja o Crvenoj zvezdi, Beogradu, hrani, muzici… Kao i uvek Maik nije razočarao.

Za svakog navijača Crvene zvezde dovoljno je samo reći Maik.

Nemački centar od trenutka kada je došao iz Bamberga u Beograd, prešoao je veliki put… Od velike nepoznanice, napornog rada, brojnih trofeja, sjajnih igara u crveno-belom dresu, do obostrane ljubavi između tribina, navijača Zvezde i ovog Nemca, koga danas svi gledaju kao “našeg”.

I zbog staža ,učinjenog u dresu Zvezde, ali i zbog načina na koji je prihvaćen, i na koji je prihvatio sredinu u kojoj živi i radi, Beograd i Srbiju, Maik je jednostavno “domaći”.

Zato i ne čudi da je sada već tradicionalna rubrika “Fan mejl” ABA lige, u kojoj je glavni akter bio Maik Cirbes, privukla ogromnu pažnju navijača, koji su bili u prilici da postave pitanje centru Crvene zvezde mts.
Evo i najzanimljivijih odgovora, kao i uvek “Gvozdeni Maik” nije razočarao:
Koja ti je omiljena pesma?
“Moja omiljena pesma je Atramis – Bonez MC”.
Šta misliš o Beogradu?
“Teško mi je da to odgovorim u jednoj rečenici. Odrastao sam u Nemačkoj i naravno da sam zbog toga veoma povezan sa nemačkom tradicijom, ali kada sam došao u Beograd osetio sam se više svoj i kao da pripadam ovde. Veoma mi je teško da objasnim taj osećaj, ali je tako”.
Šta je bilo presudno da odlučiš da se vratiš u Crvenu zvezdu?
“Branko Lazić (smeh)… Imao sam nekoliko opcija, a jedna od njih bila je Crvena zvezda. Za mene to nije bio težak izbor i nisam morao mnogo da razmišljam”.
Za koji fudbalski tim iz Nemačke navijaš?
“Iskreno govoreći ne gledam previše fudbal, posebno ne nemački fudbal. Ipak, kada sam bio mlađi pratio sam utakmice Kajzerslauterna i Trira, lokalni tim iz mog rodnog mesta”.
Da li si nekada gledao utakmice fudbalskog kluba Crvena zvezda?
“Bio sam na tri ili četiri utakmice kada sam prvi put bio u Crvenoj zvezdi. U ovoj sezoni nisam stigao da posetim stadion, jer su se termini naših utakmica i utakmica fudbalskog kluba uglavnom preklapali, ali sigurno ću posetiti neku utakmicu do kraja sezone”.
Koji je tvoj omiljeni saigrač iz Zvezde?
“Potpuno je novi tim i svi sjajno funkcionošemo na terenu, ali i van njega. Ipak, Branko (Lazić) je moj omiljeni saigrač. Kada sam prvi put bio u Crvenoj zvezdi bili smo cimeri dve sezone. Uvek je bio uz mene i veoma smo povezani”.
Koji je tvoj omiljeni NBA tim?
“Da budem iskren, ne pratim NBA. Nikada mi nije bio posebno interesantan”.
Koji je najbolji tim protiv kojeg si igrao?
“Ipak, izdvojio bih CSKA iz Moskve. Kada sam prošli put bio ovde, igrali smo u Top 8 protiv njih. Igrali smo fantastično te sezone i bilo koji tim koji da bi nas pobedio te godine, morao je da bude mnogo dobar. Zato je moj odgovor CSKA”.
Da li misliš da Zvezda može da osvoji Evrokup u ovoj sezoni i ko je po vašem mišljenju Zvezdin najveći konkurent u ovom takmičenju?
“Sezona u Evrokupu je tek počela. Ima još mnogo da se igra. Da li imamo šanse? Mislim da imamo, ali je prerano govoriti o tome u ovom trenutku, jer nas očekuje mnogo toga”.
Šta Crvena zvezda znači za tebe?
“Znači mnogo toga. Kada sam došao u Crvenu zvezdu znao sam puno o njoj, proveo sam u klubu dve godine, imao sjajan odnos sa navijačima, sada sam se vratio u Crvenu zvezdu… U mojoj karijeri je mnogo toga vezano za Crvenu zvezdu”.
Šta misliš o trenutnoj ekipi Crvene zvezde i kakav odnos imaš sa trenerom? Gde vidiš Zvezdu na kraju sezone?
“Mi smo tek na početku i nezgodno je prognozirati gde ćemo završiti. Imamo odličan tim, odličan stručni štab, ali nam treba još vremena da budemo zajedno i da iz utakmice u utakmicu napredujemo”.
Koji momenat iz tvog dosadašnjeg boravka u Crvenoj zvezdi bi izdvojio kao najlepši?
“Bilo je mnogo trenutaka. Ipak… Sećam se kada smo došli na trening nakon utakmice koju smo izgubili od Partizana, mislim da je to bilo u polufinalu ABA lige. Navijači su došli da nas podrže pre treninga i na kraju polufinalne serije smo se svi zajedno radovali. Bilo je mnogo sjajnih momenata, ali taj osećaj mi je ostao duboko urezan u sećanju”.
Koju srpsku hranu najviše voliš?
“Omiljeni su mi pasulj i ćevapi”.
Koja ti je omiljena navijačka pesma?
“Dobro znaj”.
Koje srpsko ime ti se najviše sviđa?
“Rekao bih Luka. Zato što to ime dobro zvuči i na nemačkom i na srpskom. Kada budem jednog dana imao dete, biće veoma teško izabrati ime, jer želim da ono dobro zvuči na nemačkom, ali da je opet povezano i sa srpskim jezikom. Luka mi zaista dobro zvuči”.
Kog bivšeg saigrača iz Crvene zvezde bi vratio sada u tim da možeš?
“Stefana Jovića. On daje toliko opcija u napadu svoje ekipe. Takođe, imali smo odličan odnos i van terena, a na terenu smo zaista dobro funkcionisali”.
Koji je bolji osećaj – pobediti utakmicu u Evroligi ili pobediti Partizan u derbiju?

“Kada smo pobedili Real Madrid to je bio sjajan osećaj, kada smo dobili Bajern Minhen i plasirali se u Top 16 to je bio lud osećaj… Isto tako znam šta znači za navijače kada pobedimo u derbiju i to je jednako sjajan osećaj”.

Imate poslednji napad na utakmici i šansu da pobedite, ali morate da izaberete igrača sa kojim ćete igrati pik. Da li će to biti Stefan Jović, Markus Vilijams ili Džo Regland?
Sva trojica su fantastični igrači, ali izabrao bih Stefana Jovića (smeh)”.
Koliko si visok bez patika?
“Mislim da sam visok 208 ili 207 centimetara”.
Maik Cirbes