MLAĐE SELEKCIJE

KK Crvena zvezda decenijama je bio poznat i po radu sa mladim igračima i stvaranju budućih asova jugoslovenske i kasnije srpske i svetske košarke.
U avgustu 2011. godine KK Crvena zvezda je imao tek nekolicinu mladih i neafirmisanih igrača sa potpisanim ugovorima, mlađe kategorije kluba sa Malog Kalemegdana nisu imale jasnu definisanu strukturu, a najtalentovaniji srpski igrači u širokom luku su zaobilazili crveno-beli dres. Kao jedan od prioriteta novog rukovodstva kluba na čelu sa Nebojšom Čovićem postavljen je rad sa mladim igračima.
Već prva generacija juniora u ’’novoj eri’’ kluba sa Malog Kalemegdana najavila je velika dela. Generacija koja je objedinila godište 1994. i 1995. Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Tejić, Nikola Rebić, Dušan Ristić… Bili su deo te juniorske selekcije, a u godinama koje su dolazile nosili su i dres prvog tima Crvene zvezde. Najbolji primer uspešnog rada u svim selekcijama kluba sa Malog Kalemegdana je svakako Marko Gudurić koji je imao razvojni put od kadeta, preko juniora, razvojnog tima FMP-a pa sve do igrača prvog tima Crvene zvezde koji rešava evroligaške utakmice i donosi trofeje.
Trend velikih uspeha u mlađim kategorijama i stvaranja igrača za prvi tim se i dalje nastavio. Pored brojnih trofeja u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj na nivou Srbije, svakako se kao najveći uspeh nameće osvajanje juniorske Evrolige. Naime, generacija 1996/1997 je 2014. godine na Fajnal Ejtu Milanu veoma dominantno došla do samog vrha Evrope.
U finalu je rival bio slavni Real Madrid, a Crvena zvezda uspešnija rezultatom 55:42. Iako su crveno-beli u svom sastavu imali nekoliko 16-godišnjaka, hrabrom i odlučnom igrom srušili su ’’kralja’’. Trebalo bi istaći da je i ta generacija iznedrila prvotimce crveno-belih, a među njima su Aleksa Radanov, Stefan Lazarević i Boriša Simanić koji su kasnije postali prvotimci Crvene zvezde.
  • Crvena zvezda je stalni član završnih turnira Fajnal ejt  Evrolige za juniore i paralelno sa tim , sa velikim uspehom organizuje kvalifikacione turnire.
  • Godinama je KK Crvena zvezda davala brojne reprezentativce u mlađim selekcijama nacionalnog tima
  • Tokom prethodnih godina, veliku ulogu u osvajanju medalja na svim važnijim takmičenjima imali su igrači Crvene  zvezde…
  • Najveći uspeh ostvaren je 2017. godine kada je U18 reprezentacija Srbije osvojila zlatnu medalju. Kapiten  reprezentacije bio je Aleksa Uskoković, a još jedan član prve petorke Stefan Momirov.
  • Bronzu na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina Srbija je osvojila 2014. godine, a u sastavu je bilo 5 igrača koji su sa uspehom nosili kadetski i juniorski dres Crvene zvezde.
  • Na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, Crvena zvezda u reprezentaciji Srbije imala četiri predstavnika Vasića, Živanovića, Popovića i Pavićevića. Selektor je bio Slobodan Klipa.
  • U sezoni 2017/2018 crveno-beli su postali šampioni Srbije u pionirskom, kadetskom i juniorskom uzrastu.
  • Kadeti Crvene zvezde u finalu F8 savladali su Partizan..
  • Juniori Crvene zvezde u finalu F8 bolji su bili od Mega Bemaksa. Crvena zvezda je slavila na kraju rezultatom 84:82.

I u narednim godinama, mlađe selekcije su nastavile da osvajaju titule, ali ono što je za nas KK Crvena zvezda najvažnije – stasavali su novi igrači koji su bez obzira na težinu dresa koji nose, uspevali da nađu put do prvoligaških terena.

Svi oni paralelno su i reprezentativci naše zemlje u mlađim kategorijama, jer je KK Crvena zvezda Meridianbet klub koji je uvek vodio računa o mlađim selekcijama, razvoju mladih igrača, ali i dobrobiti srpske košarke u kojoj se širom terena po Srbiji nalazi mnogo igrača koji su prošli školu Crvene zvezde.

Tako je bilo u prethodnoj deceniji, tako će biti i u budućnosti…