Zvezda stala na korak od velikog preokreta (izjave)

Crvena zvezda mts nije uspela da savlada Unikahu u Malagi. Nakon neizvesne završnice domaćin je slavio u 2. kolu Evrokupa rezultatom 79:74.

Košarkaši Crvene zvezde mts stali su na korak od velikog preokreta na gostovanju Unikahi. Crveno-beli su poraženi rezultatom 79:74 nakon neizvesne završnice. Prvo poluvreme u potpunosti je pripalo domaćinu, ali su u drugih 20 minuta izabranici Milana Tomića pokazali karakter, uložili mnogo energije i odličnom odbranom prišli na samo poen zaostatka – 73:72 na minut pre kraja.
Usledila je neizvesna završnica, ali Džo Regland nije uspeo da pogodi za produžetak iz solidne pozicije. Na kraju, Unikaha je trijumfovala i sada i crveno-beli i ekipa iz Malage imaju učinak od jedne pobede i jednog poraza nakon dva odigrana kola Top 16 faze Evrokupa.
Najefikasniji akter utakmice bio je Stratos Perperoglu koji je odigrao sjajan meč i na kraju zabeležio 23 poena.
Crvena zvezda od početka meča nije uspevala da pronađe napadački ritam. Crveno-beli su se mučili u organizaciji igre, a mnogo izgubljenih lopti je rezultovalo lakim poenima za Unikahu. Dve trojke Reglanda i Simanića najavile su nešto bolje minute za Zvezdu, ali kontinuiteta u igri još uvek nije bilo. S toga, na kraju prve deonice domaćin je imao 13 poena prednosti – 26:13.
U drugom kvartalu izabranici Milana Tomića su zaigrali bolje u odbrani, ali je još uvek nedostajao prepoznatljiv napadački ritam. U teškim momentima Stratos Perperoglu je preuzeo odgovornost i sa tri trojke kreirao seriju 9:2 koja je od najvećih minus 18 približila crveno-bele na 11 poena zaostatka – 37:26. Međutim, crveno-beli su i dalje tragali za još nekim raspoloženim igračem u napadu pa je Unikaha odbila i taj nalet. Na poluvremenu Španci su imali 14 poena prednosti – 51:37, a Zvezda čak devet izgubljenih lopti.
U nastavku igre Zvezda je zaigrala značajno bolje u odbrani o čemu najbolje svedoči podatak da je Unikaha postigla svega 14 poena u trećem periodu. Međutim, falilo je nešto malo da se crveno-beli potpuno vrate u igru. Ognjen Dobrić je doneo potrebnu energiju i u završnici su izabranici Milana Tomića prišli na deset poena zaostatka – 65:55.
I konačno, osam minuta pre kraja, Perperoglu je pogodio za minus od osam poena (67:59). Međutim, nekoliko prilika za potpuni rezultatski povratak nije iskorišćeno, ali energija u odbrani i hrabar pristup nadoknađivali su loše napadačko veče. Trojke Perperoglua i Čovića približili su crveno-bele na samo šest poena zaostatka (71:65) na nešto manje od četiri minuta pre kraja.
Usledila je velika borba, a izabrinici Milana Tomića su dali sve od sebe da se vrate. To se i isplatilo posle nekoliko dobrih odbrana kada je Ognjen Dobrić na nešto manje od minut pre kraja smanjio razliku na samo pola koša (73:72). U samoj završnici sreća je okrenula leđa crveno-belima i Unikaha je zabeležila pobedu.
Unikaha – Crvena zvezda mts 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19)

Crvena zvezda mts: Regland 7 (7sk, 7as), Čović 9, Kešelj, Perperoglu 23, Davidovac, Lazić, Beron 7, Dobrić 13, Simanić 7, Cirbes, Odžo 4 (5sk).

Milan Tomić: “Bila je ovo dobra utakmica za gledanje, interesantna, sa dosta uzbuđenja, Unikaha je rano povela, uspeli smo da se vratimo u utakmicu, i na tome čestitamo mojim igračima, ali samo na onome što su uradili u drugom poluvremenu. U prvoj četvrtni moji igrali izgledali su kao da protiv sebe na terenu imaju ekipu Golden Stejta. Tako je izgledao naš tim na početku ove utakmice., i to ne mogu da shvatim, zašto je bilo tako. Ali u drugoj četvrtini, i posebno drugom poluvremenu kontrolisali smo igru. Nedostajao je taj jedan mali detalj jedan šut, jedan skok. U drugom poluvremenu igrali smo onako kako je trebalo da odigramo celu utakmicu. Idemo dalje, ovo je jedan poraz, čekaju nas naredne utakmice”

Filip Čović: „Ne možete protiv ovakvih protivnika igrati 20, 25, 30 minuta, morate da igrati svih 40 skoncentrisano, kako smo se dogovorili, kako smo pričali, kako smo se pripremali. Da dodam nije dovoljno ni da igrate 39 minuta dobro protiv ovakvih ekipa. Imali smo puno grešaka u svim segmentima igre, napadu i u dobrani, veliki faktor je 17 izgubljenih lopti, ali bilo je mnogo stvari koje nismo dobro radili, pogotovo za ovakav meč”
Ognjen Dobrić: „Loše otvaranje utakmice je razlog ovog poraza, Unikaha je dobra ekipa, znali su da odbiju i nalet . Imali smo smanjenu rotaciju na poziciji centra, nije bilo Cirbesa, u rotaciji smo imali Odža i Ristića, a svaki igrač u ovom timu je važan. Ponavljam, odigrali smo loše prvo poluvreme, posle smo zaigrali kako znamo, ali taj početak je odlučio”!