’San Fuente de San Luis’’ mesto Zvezdinih uspeha

Crvena zvezda mts gostovaće treći put Valensiji protiv koje ima skor od četiri pobede i dva poraza. Oba evroligaška susreta odigrana u poslednjih pet godina u Valensiji pripali su crveno-belima.

Košarkaški klub Valensija osnovan je 1986. kao ogranak FK Valensija, a po ugledu na većinu najvećih španskih klubova kao što su Barselona ili Real Madrid. Već krajem osamdesetih godina Valensija se pridružila društvu najboljih u ACB ligi, ali je trebalo vremena da postane bitan faktor u španskoj košarci kakav je danas. Naime, 1995. Valensija je ispala u drugu ligu Španije, ali se odmah i vratila. I od tada do danas predstavlja jedan od najboljih klubova Španije, a nikako ne treba zanemariti i njene uspehe u Evropi. Naime, u žestokoj konkurenciji ACB lige Valensija iza sebe ima četiri učešća u Evroligi, a tri je izborila kao osvajač Evrokupa čime se svakako postavlja kao jedan od najuspešnijih timova u drugom najboljem evropskom takmičenju. Pored tri Evrokupa, u svojim vitrinama Valensija ima i jedan Kup Španije osvojen 1998. godine, Superkup Španije prošle sezone, a kao najveći klupski uspeh izdvaja se titula prvaka Španije 2017. godine.
U sezoni 2018/2019 Valensija ima odlične rezultate. U prvoj fazi Evrokupa Valensija je grupu C završila kao prvoplasirana sa učinkom od osam pobeda i dva poraza. Iza sebe je ostavila Asvel, Partizan, Zenit, Turk Telekom i Trento. U ACB ligi Valensija igra u promenljivoj formi i ima učinak od devet pobeda i šest poraza i nalazi se na šestoj poziciji koja vodi u plejof. Ipak, trebalo bi istaći izvrstan učinak na domaćem terenu gde je Valensija od početka sezone pretrpela samo tri poraza i to sve od Evroligaša: Barselone na jednu loptu, od Gran Kanarije nakon produžetka i od Real Madrida.
Lider Valensije je svakako Bojan Dubljević koji dugo godina sa mnogo uspeha igra za Valensiju. U Evrokupu crnogorski reprezentativac prosečno beleži 10.7 poena uz 5.7 skokova i 2.6 asistencija. Međutim, iako je najbolji skakač ekipe on nije najbolji strelac tima. To je Vil Tomas koji beleži prosečno 12.8 poena uz fenomenalne procente šuta (65 odsto za dva, 51.9 odsto za tri i 90.9 sa linije penala), a njegov prezimenjak Met po meču ubacuje 12.3 poena. Svakako ne treba izostaviti i iskusnog Sem Van Rosoma koji je najbolji asistent tima sa 5.6 uspešnih dodavanja po meču, a uz to dodaje i 10.3 poena.
S toga, jasno je da Crvenu zvezdu u dvorani ’’Fuente de San Luis’’ čeka izrazito težak posao. Od osnivanja kluba Valensija igra u istoj dvorani, a 2016. godine je hala kompletno renovirana i predstavlja izrazito moderan kompleks koji odiše tradicijom velikih košarkaških utakmica koje je na tom mestu igrala Valensija i ima kapacitet od 9.000 sedećih mesta.
U prethodnim godinama Crvena zvezda je imala velikih uspeha u susretima sa Valensijom. Od 2014. crveno-beli i španski tim susreli su se četiri puta u Evroligi i sve četiri pobede ostvarila je Crvena zvezda. Od toga dve u dvorani ’’Fuente de San Luis’’. Protekle sezone u Valensiji je Zvezda slavila rezultatom 86:82, a najefikasniji akter utakmice bio je Džejms Feldin sa 26 poena. U dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ rezultat je bio 106:90 , a Feldin je ubacio 30 poena. Kapiten Branko Lazić bio je aktivni učesnik sva četiri susreta u Evroligi i uvek je izlazio kao pobednik. Takođe dva meča sa dobro poznatim rivalom iza sebe ima i Maik Cirbes, dok su protekle sezone protiv Valensije nastupali i Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić. Ukupan međusobni skor je 4-2 u korist Crvene zvezde. Prve dve utakmice odigrane su u okviru Evrokupa u sezoni 2008/2009, a zanimljivo je da je crveno-beli dres u tim okršajima nosio Marko Kešelj. Nakon te sezone Marko Marinović je prešao upravo iz Crvene zvezde u sastav Valensije.
Sam grad Valensija smešten je na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva i predstavlja pravu turističku atrakciju. Valensija je treći najveći grad u Španiji, iza Barselone i Madrida i sa okolnim mestima broji više od milion i po stanovnika. Pored toga što je industrijski centar, Valensija je i turistički centar i pored predivnih plaža nudi i stare građevine.
Sedmi okršaj između Crvene zvezde i Valensije zakazan je za utorak na dobro poznatom mestu gde su crveno-beli zabeležili dve uzastopne pobede. Ipak, jasno je da je pred izabranicima Milana Tomića izuzetno težak zadatak protiv snažnog tima i pogotovo s obzirom na kadrovske probleme sa povredama.