Jedna lopta je odlučila, poraz od Valensije

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju Valensiju u 4. kolu Evrokupa. Gosti iz Španije trijufmovali su rezultatom 81:82 poenima u poslednjim sekundama utakmice.

Velika borba viđena je u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’. Iako nije bilo njihovo najbolje veče, košarkaši Crvene zvezde mts su se borili i držali priključak sve do samog kraja. A, kada je odlučivalo iskustvo i malo sreće, oba su bila na strani Valensije.
Iako je Džo Regland pogodio na 15 sekundi pre kraja za 81:80, uloga junaka pripala je Sem Van Rosomu. Prekaljeni bek je pogodio iz ne baš idealne situacije, doneo pobedu Špancima i razočarao gotovo 6.000 navijača Crvene zvezde koji su napravili fantastičnu atmosferu.
Početak utakmice pripao je Valensiji, odnosno Bojanu Dubljeviću koji je postigao deset poena u ranoj fazi i bio najzaslužniji za vođstvo Valensije rezultatom 6:14. Međutim, izabranici Milana Tomića nisu gubili glavu. Strpljivom i pre svega borbenom igrom sustizali su rivala. Bitnu ulogu odigrao je po navici Stratos Perperoglu sa dve vaćne trojke, a Filip Čović pred kraj prve deonice smanjio razliku na minus četiri – 17:21.
Početkom drugog perioda Zvezda je nastavila da pokazuje čvrstinu. Nagrada za to stigla je u vidu prve trojke Bilija Berona koja je donela i prvo vođstvo crveno-belima – 23:21. Crveno-beli nisu stajali, razigrao se i Majkl Odžo, ali je Valensija pogađala teške šuteve kada bi se činilo da Zvezda može da se rezultatski odlepi.
Velika borba se vodila tokom drugog perioda, ali je Zvezda uspela da sačuva vođstvo. Dominirao je Stratos Perperoglu i bio najzaslužniji za vođstvo. Ipak, Valensija je na svojoj strani imala raspoloženog Dubljevića koji je trojkom postavio rezultat koji je bio na snazi na poluvremenu – 44:42, a Perperoglu 18 – Dubljević 15.
Početak treće deonice pripao je Valensiji koja je stekla vođstvo od sedam poena nakon četiri minuta igre povela sa najvećih plus 12 – 48:60.
Iako gotovo ništa nije polazilo od ruke crveno-belima, velikom borbom prišli su na minus od četiri poena, ali je mali pad koncentracije u poslednjem napadu vratio Valensiji ’’plus šest’’ – 58:64.
Podrška sa tribina nije izostajala ni u poslednjoj četvrtini i zaista su se izabranici Milana Tomića borili uprkos lošoj šuterskoj večeri. Beskompromisna borba se isplaćivala i crveno-beli su disali za vrat iskusnom rivalu. Veliku energiju Zvezdi doneo je Dušan Ristić koji se sjajno nosio sa raspoloženim Dubljevićem. Upravo nakon njegovih poena, na šest minuta do kraja, Crvena zvezda je konačno izjednačila – 71:71.
Imala su izabranici Milana Tomića priliku i da povedu, ali lopta nije želela u koš. Iskusni rival je dohvatio priliku i vezao četiri poena. Predaja međutim nije bila opcija. Borba se nastavila, a Perperoglu je pronašao trojku u bitnim trencuima, a kada je Filip Čović pogodio uz faul dvorana je eksplodirala. To je značilo da Crvena zvezda prvi put u drugom poluvremenu povela – 79:77.
Sve je slutilo na dramu koja se i odigrala u poslednjim sekundama utakmice. Van Rosom je bio junak Valensije i minimalna pobeda je otišla putem Španije.
Crvena zvezda mts – Valensija 81:82 (17:21, 27:21, 14:22, 23:18)

Crvena zvezda mts: Regland 10, Čović 13, Kešelj, Perperoglu 26, Davidovac 2, Faje 6 (10sk), Beron 6, Dobrić 2, Ristić 6, Simanić 2, Cirbes 4, Odžo 4.

Milan Tomić:

”Ovo je utakmica u kojoj je nekoliko puta bilo plus deset za njih, a mi smo se vraćali. Treća četvrtina je opet bila vrlo loša, ovo nije dobro za moj tim i to ću da promenim i saznaćete šta ću promeniti. Bilo je na jedan napad i jednu odbranu. Dali smo koš i trebalo je da odigramo samo jednu odbranu. Ali, ne mogu da kažem ništa mom timu, jer su se borili. Bilo je teško, nije lako vratiti se od minus 12. Moramo da nastavimo, ali sada nije sve u našim rukama: moramo da pobedimo Limož i Malagu i da sačekamo neke druge rezultate da bismo prošli dalje”.