Zvezda u polufinalu Kupa nakon neizvesne završnice

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Dinamik u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća. Crveno-beli su nakon neizvesne završnice slavili rezultatom 75:70 i obezbedili plasman u polufinale gde ih u subotu od 21 čas čeka Mega Bemaks.

Crvena zvezda nije blistala, daleko od toga, ali je ostvarila pobedu i to se na kraju jedino računa. Crveno-beli su nakon dramatične utakmice u kojoj su gotovo 39 minuta bili u rezultatskom zaostatku, obezbedili plasman u polufinale. Na kraju, savladan je Dinamik rezultatom 75:70.
Junaci pobede Crvene zvezde mts bili su Bili Beron i Ognjen Dobrić, ali nikako ne treba zanemriti izvrsnu igru u četvrtoj deonici Boriše Simanića, kao i Filipa Čovića, Dejana Davidovca, ali i bitne skokove Maika Cirbesa. Ipak, u prelomnim momentima odgovornost je preuzeo Bili Beron, a meč viner bio Ognjen Dobrić.
Crveno-beli su započeli meč sa nedovoljno energije. Silno motivisani Dinamik je to iskoristio i stekao vođstvo u ranoj fazi. Trener Milan Tomić tražio je petorku koja će doneti energiju njegovoj ekipi, a to se dogodilo sredinom drugog perioda. Dinamik je imao gotovo dvocifreno vođstvo (14:23), a onda je agresivna odbrana Crvene zvezde kreirala seriju 9:2 – 23:25.
Međutim, Dinamik je odgovorio sa dve nove trojke i odbio nalet Zvezde. Uz 50 odsto šuta za tri poena rival je kreirao dvocifreno vođstvo, dok je na drugoj strani igra crveno-belih bila neprepoznatljiva – 24:36. Trojka u završnici Ognjena Dobrića smanjila je prednost rivala na 30:39.
Počelo je trojkom Glišića, ali su dve uzastopne trojke Boriše Simanića najavile bolju igru Crvene zvezde – 36:42. Ipak, Dinamik je i dalje odoloveao. Nakon nove trojke Glišića Dinamik je imao 13 poena prednosti – 38:51. Nakon tajmauta koji je tražio Milan Tomić zablistao je Dejan Davidovac sa pet uzastopnih poena i smanjio prednost rivala. Međutim, Zvezda nije dolazila do igre u kontinuitetu.
Dinamik je imao 13 poena prednosti u završnici trećeg perioda kada je Boriša Simanić pogodio izrazito bitnu trojku – 48:58.
Početkom četvrtog perioda Zvezda je pokazala veliku energiju i sjajnu igru u odbrani. Pogodio je Beron trojku, a zatim Filip Čović iz prodora i nakon trojke sjajnog Ognjena Dobrića crveno-beli su smanjili razliku na samo minus dva – 56:58.
Ipak, utakmica daleko od toga da je bila rešena i dramatična završnica protiv borbenog rivala nije izostala. Kada je karakter bio na ispitu, crveno-beli nisu ni ovog puta pali. Beron i Dobrić bili su smireni sa linije penala, a čvrsta odbrana je završila ostatak posla.
Noć će biti kratka, ali već sutra od 21 čas Crvena zvezda mts igra polufinale Kupa Radivoja Koraća protiv ekipe Mega Bemaksa.
Crvena zvezda mts – Dinamik 75:70 (13:19, 17:20, 18:19, 27:12)
Crvena zvezda mts: Reland 3 (8as), Čović 3 (4as), Kešelj, Perperoglu 1, Nenadić, Lazić 2, Beron 21, Dobrić 13, Ristić 3, Simanić 13 (5sk), Cirbes 3 (7sk).
Marko Kešelj:
”Kao što svi znate, prva utakmica na Kupu je veoma nezgodna, a protivnik je bio veoma raspoložen i raspucan. Nama je trebalo mnogo vremena da pronađemo ritam u odbrani. Srećom uspeli smo u četvrtoj deonici i uspeli da preokrenemo utakmicu”
”Ne bih rekao da smo potcenili protivnika, ali nismo pokazali najbolje lice u 30 minuta. Uticalo je možda i što smo promašili otvorene šuteve na početku pa je možda to uticalo na igru u napadu. Ipak, pre svega greška je bila u manjku energije u odbrani”
Milan Tomić:
”Čestitam Dinamiku na odličnoj utakmici, a mom timu za povratak na utakmicu. Ako se ne varam, vratili smo se iz minusa od 13 poena. Važno je da smo pobedili. Sigurno da nismo igrali dobru košarku. Nije opravdanje, ali Filip Čović je bio bolestan sedam dana, Perpreroglu nije trenirao deset dana zbog problema sa leđima, Lazić se vratio posle šest nedelja. Sigurno se i hemija u ekipi malo poremetila. Sigurno je da ćemo bolje odigrati u polufinalu i bićemo spremni za tu utakmicu”
”Megina utakmica je ličila na našu, da bilo je sličnosti. Da li mislim da smo favoriti? Evo favorita (Tomić pokazuje na papir sa statistikom). Kup je specifično takmičenje, ne samo kod nas, već širom Evrope i u njemu nema favorita”.